I forrige uke avslørte det svenske tv-programmet Plus at det finnes gift i enkelte jeans. Antimuggmiddelet Dimetylfumarat (DMF) ble oppdaget i tre av seks testede modeller.
- Ekstern lenke:
Burde vært null
Norges astma- og allergiforbund (NAAF) er ikke fornøyd med at det finnes DMF i enkelte jeansmodeller.
- Slike stoffer skal ikke finnes. Vårt krav er at det skal være 0 mg/kg, ikke 0,1 slik det er tillatt i dag, sier Geir Endregard, generalsekretær i NAAF.
Han mener myndighetene er for forsiktige.
- Det skulle vært svartelister med dem som hadde farlige stoffer i produktene sine, og de burde vært hengt ut på gapestokk, understreker han.
Hva med resten?
Svenskene testet seks jeans, men Norge har ikke testet noen. Hva med alle andre produkter som kan inneholde DMF uten at noen vet det?
- Myndighetene ligger 10 - 15 år bak hva vi vet er farlig for helsen. Det går for tregt i samfunnet, poengterer Endregard.
Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag
Foto: Grønn HverdagOgså Tone Granaas, daglig leder av Grønn Hverdag er enig i at myndighetene ikke gjør nok.
Hun synes norske myndigheter må komme på banen med strengere krav til testing av produkter.
- I Norge er ting tillatt til det er bevist at det er giftig eller farlig. Det burde heller vært omvendt, slik at man forbyr noe med en gang det finnes en mistanke, og så er det forbudt helt til det er bevist at det ikke er farlig, forklarer hun.
Vanskelig for forbrukeren
Grønn Hverdag har forståelse for at en kunde ikke tenker over om produktene man skal handle er miljøfarlige eller inneholder forbudte stoffer.
- Dette er nok et eksempel på hvor utrolig vanskelig det er å være forbruker og gjøre gode valg, både for helse og miljøet. Når man går inn i en butikk forventer mant at det man kjøper ikke er helse- eller miljøskadelig. Vi skal ikke måtte lese på buksens innholdsfortegnelse, avslutter hun.
Forbudt i Norge
Svenskene forbød dette stoffet 1. mai i år, og Statens forurensningstilsyn (SFT) gjorde det samme i Norge 28. mai i år. Til nå har Norge bare funnet spor av middelet i møbler og motorsykkelhansker.
- Det er nytt for oss at stoffet finnes i jeans, men det skal ikke være der. Det er totalforbud (lovlig grenseverdi er 0,1 mg/kg, red. anm.) mot dette her i landet, sier Berit E. Gjerstad, (SFT)
Hun forteller at det er produsentenes og importørenes ansvar å levere trygge produkter, og at modeller som inneholder DMF må trekkes tilbake.
- Les også:
Nudie er verstingen
Nudies Artic Joe, Clean Blue
Foto: Karina JørgensenI jeans er det kun tillatt med 0,1 mg/kg DMF. Tre av de testede modellene inneholdt mer enn lovlig. I Lee-modellen var det dobbelt så mye, og i Wrangler-modellen var det tre ganger så mye.
I Nudies modell Avreage Joa, Clean Blue var det hele fem ganger så mye som lovlig.
Ulovlig antimuggmiddel. Posene må ikke forveksles med tørkemidlet silica.
Foto: SFT- For en måned siden var det ikke mulig å teste dette på jeans. Men vi har også testet dette selv, og de bekrefter dette resultatet, sier Joel Lindefors fra Nudie Jeans i det svenske programmet.
Han beklager de giftige jeansene og forteller at kunder kan få pengene tilbake for akkurat denne modellen.
- Les også:
Trukket tilbake
Carlings i Norge har trukket Nudie-modellen og Wrangler-modellen tilbake fra markedet.
- Nudiemodellen har vært tilgjengelig i alle våre butikker, mens Wranglermodellen har vært tilgjengelig 16 steder. Disse modellene er ikke tilgjenglige våre butikker nå, da de er
, sier Kim O. Løkkeberg, viseadministrerende direktør i Carlings.Kunder som har en av disse modellene kan gå til nærmeste Carlings-butikk og bytte til en ny jeans eller få pengene igjen ved framvisning av kvittering.
- Les også: