Hopp til innhold

Giftige jeans trukket fra markedet

Buksene som har blitt solgt i Norge, kan gi voldsomme allergiske reaksjoner.

Jeans
Foto: Ill.foto: Wrangler.com

Flere mote-jeans som er blitt solgt i Norge, Sverige og Danmark, inneholder ulovlige mengder med det sterkt allergifremkallende middelet Dimetylfumarat (DMF).

LES OGSÅ: - Björn Borg er ikke giftig

LES OGSÅ: Giftige Bjørn Borg-boksere ødelegger understellet ditt

Buksene som ble solgt i butikker her i landet inntil i går, ble i dag trukket fra markedet.

Halvparten inneholdt gift

SVTs forbrukerprogram Plus testet bukser fra Cheap Monday, Nudie, Crocker, Lee, Miss Sixty og Wrangler for å se om de inneholdt ulovlige stoffer.

I gårsdagens TV-sending avslørte journalist Sverker Olofsson at tre av merkene, Nudie, Lee og Wrangler, inneholdt det farlige stoffet DMF.

Buksene «Average Joe, Clean Blue» inneholdt fem ganger så store konsentrasjoner av det mugghemmende middelet DMF som er tillatt av EU. Disse buksene er nå trukket fra markedet.

- Jeg er overrasket og skuffet, sier programleder Sverker Olofsson til aftonbladet.se.

Reaksjonene på DMF kan være allergi, kløe og i verste fall brannskader.

Nudie verst

Nudie og Wrangler inneholdt mer enn den tillatte grensen på 0,1 milligram per kilo. Nudie kom verst ut i testen med et nivå fem ganger over det tillatte.

DMF ble forbudt av EU i mai i år etter flere skandaler. I fjor kom rapporter om at mange svensker, finner og briter hadde fått allergisjokk og brannskader fra produkter som inneholdt DMF.

LES OGSÅ: Giftige håndklær selges i Norden

Miljøgifter

SVTs test viste også at mange jeans inneholder giftstoffer som er svært ødeleggede dersom de slippes ut i naturen.

Det ble blant annet funnet rester av det tungnedbrytbare stoffet nonylfenolethoxylat. I tillegg fant man rester av bly og kvikksølv i buksene fra Wrangler.

Nonylfenolethoxylat nedbrytes til nonylfenol, som er miljøbelastende og på EU's liste over mulige hormonforstyrrende stoffer.

Ikke første gang

Også tidligere er det er funnet DMF i produkter i Norge. I januar i år ble det funnet poser med DMF i enkelte sofaer og lenestoler importert av postordreselskapet Ellos i Norge.

Salget av møblene, som ble produsert i Kina, ble stoppet, og berørte kunder fikk tilbud om å levere returnere møblene.

AKTUELT NÅ