Sjokolade, og da særlig mørk sjokolade, inneholder flavonoider som åpner årene slik at blodet flyter lettere og trykket reduseres, skriver
.Høyt blodtrykk er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer som hjerneslag og hjerteinfarkt. Over 100.000 nordmenn går på medisiner for å redusere blodtrykket.
Sunne alternativer gir samme effekt
Grethe Iren Borge forsker på blant annet flavonoider ved Nofima Mat (tidligere Matforsk). Hun mener det ikke er grunnlag for å anbefale sjokoladespising spesielt.
- Gunstige helseeffekter av kakao er veldokumentert, men vi finner nøyaktig de samme stoffene i blant annet gode norske matvarer som epler, plommer og bær, sier Borge til NRK.no.
Hun mener årsaken til at kakao ofte trekkes fram i forskningen, er at det er store internasjonale selskaper som er med på å finansierer studier som kan fremme sjokoladesalget.
- Men det er helt klart at man har funnet helsebringende effekter i kakao. Vi bør bare ikke spise så mye av sjokolade, som også inneholder mettet fett og sukker. Med frukt og bær er det annerledes, sier Borge.
- Grønnsaker inneholder også mye flavonoider, men mindre sukker og lite syre.
- Like god effekt som trening
Forskerne fra Universitetet i Adelaide gikk gjennom 15 tidligere studier på sjokolade og kakao. Sammenstillingen viste at sjokolade over tid ser ut til å ha like god effekt på blodtrykket som en halvtimes trening om dagen.
Imidlertid er det bare de som allerede har høyt blodtrykk som får effekt av sjokoladespisingen.
Sjokolade kan ifølge studien redusere blodtrykket med opptil fem prosent, noe forskerne betegner som vesentlig.
Usikre på mengden
Det er for tidlig å si noe om hva som er en optimal mengde sjokolade. Studiene varierer fra bare en liten rute (6 gram) til en hel plate (100 gram) om dagen.
Uansett må fordelene veies mot ulempene. Et høyt inntak av sjokolade vil for de fleste føre til vektøkning, noe som igjen kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Studien er publisert i tidsskriftet BMC Medicine.
- LES OGSÅ: