Hopp til innhold

- Sjokolade reduserer blodtrykket

En sjokoladebit om dagen kan ha like god effekt som trening på et høyt blodtrykk, ifølge ny forskning. Men det finnes sunnere alternativer.

Dame spiser sjokolade

Litt sjokolade hver dag kan være en god idé, mener forskerne.

Foto: Colourbox.com

Grethe Iren Borge

Kakaobønnen har helseeffekt, men ikke mer enn andre og sunnere matvarer, mener forsker Grethe Iren Borge ved Nofima.

Foto: Nofima
For personer som lider av for høyt blodtrykk, kan sjokolade redusere risikoen for hjerteinfarkt med 20 prosent i løpet av fem år, ifølge en studie fra Universitetet i Adelaide.

Sjokolade, og da særlig mørk sjokolade, inneholder flavonoider som åpner årene slik at blodet flyter lettere og trykket reduseres, skriver Telegraph .

Høyt blodtrykk er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer som hjerneslag og hjerteinfarkt. Over 100.000 nordmenn går på medisiner for å redusere blodtrykket.

Sunne alternativer gir samme effekt

Grethe Iren Borge forsker på blant annet flavonoider ved Nofima Mat (tidligere Matforsk). Hun mener det ikke er grunnlag for å anbefale sjokoladespising spesielt.

- Gunstige helseeffekter av kakao er veldokumentert, men vi finner nøyaktig de samme stoffene i blant annet gode norske matvarer som epler, plommer og bær, sier Borge til NRK.no.

Hun mener årsaken til at kakao ofte trekkes fram i forskningen, er at det er store internasjonale selskaper som er med på å finansierer studier som kan fremme sjokoladesalget.

- Men det er helt klart at man har funnet helsebringende effekter i kakao. Vi bør bare ikke spise så mye av sjokolade, som også inneholder mettet fett og sukker. Med frukt og bær er det annerledes, sier Borge.

- Grønnsaker inneholder også mye flavonoider, men mindre sukker og lite syre.

- Like god effekt som trening

Forskerne fra Universitetet i Adelaide gikk gjennom 15 tidligere studier på sjokolade og kakao. Sammenstillingen viste at sjokolade over tid ser ut til å ha like god effekt på blodtrykket som en halvtimes trening om dagen.

Imidlertid er det bare de som allerede har høyt blodtrykk som får effekt av sjokoladespisingen.

Sjokolade kan ifølge studien redusere blodtrykket med opptil fem prosent, noe forskerne betegner som vesentlig.

Usikre på mengden

Det er for tidlig å si noe om hva som er en optimal mengde sjokolade. Studiene varierer fra bare en liten rute (6 gram) til en hel plate (100 gram) om dagen.

Uansett må fordelene veies mot ulempene. Et høyt inntak av sjokolade vil for de fleste føre til vektøkning, noe som igjen kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Studien er publisert i tidsskriftet BMC Medicine.

  • LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)