- Rødbete senker blodtrykket

Rødbetjeuice kan være den nye redningen for de med høyt blodtrykk, ifølge ny forskning.

Rødbete
Foto: ScanStockPhoto

Drikker du fem desiliter rødbetejuice daglig, kan du senke blodtrykket ditt betraktelig, hevder britiske forskere i en ny studie.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise rødbete

24-timers effekt

Forskerne fra Barts and London School of Medicine og Peninsula Medical School fant ut at blodtrykket til friske mennesker som var med i studien, gikk ned innen en time etter å ha drukket juicen.

Effekten ble enda tydeligere etter tre-fire timer, og kunne fortsatt spores etter 24 timer, ifølge det nettbaserte tidsskriftet Hypertension.

Rødbeter inneholder mye nitrat. Og studien viser et samsvar mellom tidspunktet da blodtrykket var på det laveste nivået og da man kunne finne det høyest innholdet av nitrat i kroppen.

- Hvem orker 5 dl rødbetjuice?

- Forskningen vår viser at det å drikke rødbetejuice eller å spise andre grønnsaker rike på nitrat, kan være en enkel måte å få et sunt og friskt kardiovaskulært system på, sier forsker og professor Amrita Ahluwalia ifølge BBC .

Professor Graham McGregor fra British Hypertension Society synes at studien er interessant.

- Det vi behøver nå er mer forskning for å finne ut om det har langtidseffekt på folk med høyt blodtrykk, sier han.

Victoria Tyler fra den britiske hjerteforeningen British Heart Foundation  er mer skeptisk.

- Det er ganske utenkelig at folk har mulighet til - eller ønske om - å konsumere daglig rødbetejuice i så stor mengde som studien tar for seg, sier hun ifølge BBC .

Verdensproblem

Mer enn en fjerdedel av verdens voksne befolkning har problemer med for høyt blodtrykk, og det er ventet at problemet bare vil akselerere i fremtiden.  

Selv om for høyt blodtrykk ikke er en sykdom i seg selv, bør det behandles for å forhindre sykdom. Risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt øker nemlig med for høyt blodtrykk.

LES OGSÅ: Hva er et illebefinnende?

Hvis du er skeptisk til rødbetejuice, finnes det andre livsstilsråd som er med på å senke blodtrykket

Slanking, et kosthold med mindre salt, mer frukt, grønnsaker og magre melkeprodukter, samt økt fysisk aktivitet og moderasjon i alkoholforbruket har vist seg å kunne senke trykket hos personer med moderat forhøyet blodtrykk, skriver Folkehelseinstituttet  på deres nettside.

LES OGSÅ: Få et bedre kosthold

LES OGSÅ: - Tikkende saltbomber

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)