Hopp til innhold

Hva er et illebefinnende?

Lavt blodtrykk, for lite mat og drikke eller en infeksjon kan forårsake et illebefinnende.

Mann, stress
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg er en kvinne på 45 år som fikk et illebefinnende på jobben. Jeg mistet kreftene i hele kroppen og bena ville ikke bære meg. Jeg begynte å skjelve, og ble uvel og «lett» i hodet. Høyre arm ble tung og jeg ble nummen og følelsesløs i fingrene.

Resten av dagen og kvelden var jeg veldig sliten og utmattet. Er i ok form nå. Har du noen formening om hva dette var for noe? Hva er egentlig et illebefinnende?

Jørgen svarer

Hei. Ja, hva er et illebefinnede? Det kan være så mye og ofte er det faktisk slik at vi ikke sikkert kan si hva det var som skjedde.

Som regel går jo dette over av seg selv, men av og til kan et illebefinnende være et varsel man skal ta alvorlig.

Jeg vil ikke spekulere i hva det var som feilte deg men jeg vil sterkt oppfordre deg til å ta kontakt med legen din for en sjekk. «Better late than sorry», er det noe som heter.

Om man ikke er helt trygg på hva det var som skjedde så skal man få sjekket opp dette med en lege.

På generelt grunnlag kan slike episoder være forårsaket av:

Lavt blodtrykk. Dette kan gi mye av de plagene du beskriver. Det er lett å sjekke og legen vil ofte sjekke trykket ditt når du sitter og når du står.

Trening (Illustrasjon)

Pass på å drikke nok når du trener.

Foto: ScanStockPhoto

For lite drikke. Har man ikke fått i seg nok væske vil det kunne medføre svimmelhet og uvelhet. Det er veldig viktig at man passer på å ha en god væskebalanse, og husk på at om man trener så taper man mer og trenger mer tilførsel

For lavt blodsukker. Om det er lenge siden man har spist kan blodsukkeret i kroppen falle, og man kan bli akutt uvel med mye av det du beskriver. Om man da greier å få i seg sukker, så vil symptomene ofte bedre seg rask.

Infeksjoner. Når man hangler, har feber og har en infeksjon i kroppen vil man kunne få et «illebefinnende».

TIA er små slagtilfeller som gir forbigående symptomer og som er det er ekstremt viktig ikke å overse, og grunn nok til at man må ha kontakt med lege.

Migrene og epilepsi er andre nevrologiske problemer som kan utløse det du forteller og som må følges opp.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)