Hopp til innhold

- Nintendo er miljøversting

Nokia er den mest miljøvennlige produsenten av elektronikk til hjemmebruk, ifølge Greenpeace som har gransket 18 av de største merkene. Lenovo og Nintendo gjør det elendig.

New Super Mario Bros./Nintendo Wii

Nintendo kommer dårligst ut i kåringen av de mest miljøvennlige produsentene av forbrukerelektronikk.

Foto: Nintendo (Montasje: NRK)

Mye gjenstår før en rekke av de store elektronikkprodusentene kan kalle seg miljøvennlige. Mens Nokia styrker stillingen som en fabrikk med høy miljøprofil, er situasjonen motsatt for flere av konkurrentene som faller dramatisk på målingen fra Greenpeace.

Toshiba dumper fra en pen tredjeplass til nummer 14, mens Samsung rykker ned fem plasser.

Toshiba får blant annet kritikk for å ha gått tilbake på sin uttalte målsetting om at all ny forbrukerelektronikk skal produseres uten PVC-plast og bromerte flammehemmere fra 1. april i år. Bedriften har ikke lansert en ny tidsplan.

Det samme gjelder Samsung. Greenpeace mener bedriften har ført kundene bak lyset ved at den ventet til tidsfristen var passert før den innrømmet at flammehemmere likevel ikke ville bli kuttet ut.

Holder stillingen

Også forrige gang Greenpeace kåret miljøvinnere, gikk Nokia til topps. Nå gjør finnene det enda bedre, og rykker dermed fra Sony Ericsson som fortsatt holder andreplassen.

Aller best er Nokia på energibruk og giftige kjemikalier i produksjonen. Innsatsen for å begrense CO2-utslippene slår også positivt ut.

  • Forbrukerinspektørene har fulgt mobiltelefonens livsløp. Les mer om den prisbelønte serien Connecting People her.

Nesten alle nye Nokia-ladere er nå langt mer energieffektive i bruk enn de offisielle kravene. Fabrikken får også honnør for meget god informasjon til forbrukerne om hva de bør gjøre med produkter som ikke lenger brukes.

Likevel er gjenvinning det svakeste punktet hos Nokia. Greenpeace kritiserer finnene for ikke å bruke resirkulert plast i nye mobiltelefoner, slik konkurrentene gjør. Foreløpig bruker de slik plast kun i emballasjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sony Ericsson tar en komfortabel andreplass på miljøtoppen. Dette er den eneste produsenten med toppkarakter på alle sjekkpunktene om giftige kjemikalier.

Samtlige av deres produkter lages nå uten bruk av PVC og bromerte flammehemmere, med unntak av noen få komponenter som er i ferd med å fases ut fra markedet.

LES OGSÅ:

Energibruk er også en av Sony Ericssons sterke sider, ifølge den nye undersøkelsen. Mens det største miljøproblemet deres er avfall og resirkulering. Halvparten av plasten i Sony Ericssons nye "Green Heart"-telefoner er nå resirkulert. Det burde vært mer, mener Greenpeace.

Langt igjen til toppen

Philips og Motorola deler tredjeplassen og havner midt på treet poengmessig, tett fulgt av Apple, Panasonic, Sony og HP .

Helt nederst troner Microsoft, Lenovo og Nintendo. I denne kåringen ender den sistnevnte tv-spillgiganten opp som miløversting, blant annet for økende CO2-utslipp i produksjonen flere år på rad. Dessuten er miljøinformasjonen til kundene dårlig, skriver Greenpeace i sin oppsummering. Den kan du lese her.

Resultatet i kortform:

Best og verst på miljø

PLASS

PRODUSENT

POENG
(max 10)

Plassering
forrige
kvartal
 

1

Nokia

7.5

 1

2

Sony Ericsson

6,9

 2

3

Philips

5,1

 4

3

Motorola

5,1

 7

5

Apple

4,9

 5

5

Panasonic

4,9

 10

5

Sony

4,9

 7

5

HP

4,9

 11

9

Sharp

4,5

 13

10

Dell

4,3

 14

11

Acer

4,1

 12

12

LG

3,7

 6

12

Samsung

3,7

 7

14

Toshiba

3,5

 3

14

Fujitsu

3,5

 15

16

Microsoft

3,3

 17

17

Lenovo

1,9

 16

18

Nintendo

1,8

 18

Ekspander/minimer faktaboks

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)