8.000.000.000 mobiltelefoner!

Hvor vanlig er det å ha mobiltelefon, og hvor stort er verdensmarkedet? Du blir kanskje overrasket over svarene. Her er en oversikt.

Mobiltelefoner
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Det finnes nå omtrent 4,3 milliarder mobilabonnementer i verden. På bare 30 år er dermed mobiltelefonen blitt verdens mest utbredte teknologi.

Til sammenligning:

  • Hver dag trykkes det 480 millioner aviser verden over.
  • 800 millioner biler er registrert.
  • 1,1 milliarder personlige datamaskiner er i daglig bruk.
  • Det finnes nå 1,2 milliarder fasttelefoner.
  • 1,4 milliarder av verdens befolkning har tilgang på internett.
  • Det er solgt 1,5 milliarder tv-apparater.
  • 1,7 milliarder mennesker har kredittkort og 2,1 milliarder har en bankkonto.
  • Radio har hittil vært verdens største massemedium, med 3,9 milliarder FM-apparater i bruk. I fjor overtok mobiltelefonen denne førsteplassen. Antall mobiler tilsvarer nå nesten 65 prosent av verdens folketall.

Snart dobbelt så mange

Ifølge den finske forfatteren Tomi Ahonen , som er ekspert på telekommunikasjon og teknologi, har vi bare sett begynnelsen. På den store webkonferansen PICNIC i Amsterdam nylig, spådde han at antallet mobiltelefoner i verden vil bli doblet til åtte milliarder i løpet av ganske få år!

Får Ahonen rett (og spådommene hans slår sjelden feil), vil det snart bli langt flere mobiltelefoner enn mennesker i verden (klodens folketall er nå 6,8 milliarder).

Én årsak til det er at flere og flere i den rike del av verden skaffer seg mer enn ett abonnement. De færreste har mobiltelefon med plass til to SIM-kort, og "må" derfor ha flere telefoner for å kunne bruke alle abonnementene sine.

To mobiler vanlig

Et flertall av alle yrkesaktive europeere og hver sjette mobilbruker i USA har for eksempel minst to mobiltelefoner. Tomi Ahonen har regnet ut at 77 prosent av de fire milliarder mobilabonnementene som fantes i verden ved siste årsskifte, var unike telefonbrukere. Resten (900 millioner) var ekstraabonnementer.

Hver dag kjøpes det 3,2 millioner nye mobiler verden over. I Norge har vi nå omtrent ett mobilabonnement per innbygger.

Mobiler for fattige

Mobiltelefoner

På verdensmarkedet er nå etterspørselen størst etter relativt enkle mobiltelefoner.

Foto: Colourbox

Men den eksplosive økningen i mobilbruken de nærmeste åra kommer til å skje i fattigere deler av verden. Ukraina, Colombia og Malaysia er eksempler på land som allerede har flere mobilabonnenter enn innbyggere.

Ifølge Tomi Ahonen vil situasjonen snart være den samme i land som India, Egypt, Indonesia og Brasil.

Og mobildekningen i nasjoner som Zimbabwe, Afghanistan, Somalia og Bolivia vil komme opp i mer enn femti prosent av folketallet det neste tiåret.

Produksjonen av mobiltelefoner er med andre ord en gigantisk industri som bare vil fortsette å vokse, til tross for både finans- og miljøkrise. Men flesteparten av de neste fire milliarder mobilene vil ikke være smarttelefoner, iPhoner og tilsvarende avanserte varianter.

Fabrikkene forbereder seg nå på produksjon av flere hundre millioner ganske enkle billigtelefoner som vil bli kjøpt av folk som ikke har råd til verken datamaskin eller ordinært abonnement.

Bruken av mobiltelefon i u-land vil i lang tid framover være forhåndsbetalt. Brukerne har ikke råd til annet selv om enkeltsamtaler kan bli dyrere på den måten. Markedets viktigste krav blir god batterikapasitet og solid konstruksjon.

Analfabeter

Mobiltastatur

Stadig flere analfabeter bruker mobiltelefon.

Foto: Colourbox

Ahonen tror også at mange av de nye telefonene blir familiemobiler som deles av flere personer. Individuelle ringetoner og adresselister med passord kan bli ny standard.

Og ettersom mange av de nye brukerne vil være analfabeter, ser Tomi Ahonen for seg enkel stemmestyringsteknologi og at brukerhåndbøker erstattes av instruktive videosnutter innebygget i mobilene.

Den kraftige økningen i u-land vil også åpne internett for nye store brukergrupper som ellers ikke ville hatt nettadgang. Med den betydningen det kan få for utdannelse, nyheter og betalingstjenester osv. Den finske ekspertens spådom er at svært mange av de nye brukerne vil gå på nettet via en mobiltelefon.

Stort bruktmarked

Men hva med den delen av verdens fattige som uansett ikke har råd til å anskaffe selv den enkleste nye telefon?

Snart kommer også, ifølge Ahonen, en veritabel flom av brukte mobiltelefoner inn på dette kjempemarkedet. Mange av dem fra vår del av verden, etter hvert som vi bytter til stadig mer avanserte modeller. Og det gjør vi som kjent ganske ofte.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)