NRK Meny
Normal

- Like mye D-vitamin med solkrem

Bruk av solkrem gir ikke D-vitaminmangel. Dette gjelder på tross av at kremen hindrer dannelse av det viktige vitaminet.

Solkrem
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ifølge Kreftforeningen ligger Norge på Europatoppen i antall tilfeller av hudkreft.

Nordmenn bør bli flinkere til å beskytte huden. Nå viser en dansk undersøkelse, som nettstedet Cancer.dk refererer, at det ikke finnes noen grunn til å la være å bruke solkrem.

Kvinner som bruker solkrem har ikke lavere nivåer av D-vitamin enn kvinner som aldri bruker solkrem.

LES OGSÅ: D-vitamin mot depresjon

LES OGSÅ: Brun på en sunn måte

- Det er ikke noe som tyder på at bruk av solkrem kan knyttes til dårligere D-vitaminstatus, sier professor og overlege Leif Mosekilde på Århus Sygehus.

937 danske kvinner deltok i undersøkelsen. De som svarte at de alltid eller som regel brukte solkrem hadde noe høyere D-vitaminnivå i kroppen enn de som aldri brukte solkrem.

Slipper gjennom

Kvinnene som svarte at de brukte solkrem, var til gjengjeld de som oppholdt seg mest utendør.

Nivået av D-vitamin i kroppen holdes oppe av flere grunner, til tross for at solkrem blokkerer for dannelsen av vitaminet:

  • Dannelsen av D-vitamin skjer raskt, så en liten tur utenfor uten solkrem kan være nok.
  • Solkrem anvendes sjelden helt konsekvent, men i doser. Dette er nok til at noe UV-stråling slipper igjennom og vitaminet kan dannes.
  • Solkrembrukere later til å spise mer fisk og bruker hyppigere kosttilskudd med det viktige vitaminet.

LES OGSÅ: D-vitamin mot diabetes

For mye, ikke for lite

Solkrem
Foto: Elena Elisseeva

I solfattige Skandinavia er mange engstelige for å få for lite D-vitamin, spesielt i vintermånedene. I februar og mars er vitaminnivået i kroppen på bunnivå.

Men ifølge Mosekilde er det ingen grunn til å ligge å steke ute i solen, for å bygge opp vitaminlagrene.

Det er ikke slik at jo mer man oppholder seg i solen, jo mer D-vitamin danner man. Når det er nok, slutter huden simpelten å produsere mer.

Det er altså heller ingen grunn til å la være å beskytte seg mot sommersolen.

- Den største faren er såmenn ikke at vi får for lite sol, men for mye, sier Mosekilde til Cancer.dk.

LES OGSÅ: Fakta om D-vitamin

LES OGSÅ: Sunn eller skadelig sol?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.