NRK Meny
Normal

- Kjøp for store sko!

Noe av det viktigste når gradestokken kryper nedover, er å kjøpe for store sko. - Hvis ikke tærne får nok plass, fryser du med en gang, sier polfarer Rune Gjeldnes.

Rune Gjeldnes

Gode sko og votter gjør mye i kulda, råder Rune Gjeldnes.

Foto: Rune Gjeldnes

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Rune Gjeldnes

Rune Gjeldnes har flere store polarekspedisjoner bak seg.

Foto: Rune Gjeldnes

Én ting er når du skal bedrive friluftsliv, noe annet når du bare skal på jobb en helt vanlig, men altfor kald dag.

- Man fryser jo mest i byen. Minus tjue er ikke så kaldt egentlig, men det kan bli veldig kaldt hvis man skal være fin og går med stiletthæler, sier polfarer Rune Gjeldnes til NRK.no.

Han anbefaler tå- og fingergymnastikk og en «god, gammeldags floke».

- Aktivitet får opp varmen i kroppen. «Floka» hjelper godt, men i tillegg må tær og fingre bevege seg for å få varmen der, sier mannen som blant annet har gått Sydpolen på tvers uten å få forsyninger underveis.

Kjøp for store sko

- Det viktigste trikset for å holde varmen er egentlig å kjøpe store nok sko, sier Gjeldnes.

Vintersko skal være større enn sommersko, med plass til to par sokker. Og tærne må få plass til å bevege seg.

- Har man først blitt kald på beina, kan man gjøre noe med det, men ikke hvis skoene er for trange. Det eneste som hjelper mens man fortsatt er ute, er å bevege tærne, råder Gjeldnes.

Selv har han pådratt seg frostskader på flere tær under sine ekspedisjoner, og innrømmer at han kanskje er mer sensitiv for kulde enn andre.

- I tida før jul går jo folk ofte ut med tynne klær og pensko. Men det er jo lov å ha med et ekstra par sko til taxikøen eller veien hjem.

Selv bruker han alltid to par ullsokker utenpå hverandre om vinteren.

Ull innerst

Men kroppen skal også holde seg varm nok. Da er ull innerst uovertruffent.

- Er det kaldt, skal du alltid ha et lag ull innerst. En god jakke, votter, skjerf og lue, foreslår Gjeldnes.

Om du trenger et lag i midten, kommer an på hvor varm jakka er, hvor lett du fryser og hvor mye du beveger deg.

- Man skal jo heller ikke kle på seg for mye. Mange blir overrasket over hvor lite jeg har på meg på mine ekspedisjoner i minus tredve og førti. Faktisk trenger jeg bare ett tjukt lag undertøy og vindbekledning utenpå, siden jeg er i aktivitet hele tiden, sier Gjeldnes.

Han råder til å ta med et ekstra lag i veska eller sekken hvis du er i tvil.

Votter, ikke hansker

Fingre og tær er spesielt utsatt for forfrysninger, i likhet med ører og nese. Derfor er det viktig å beskytte disse områdene mot kulde.

- Blir det minus 20, er det lurt å dekke til huden i ansiktet med skjerf eller finlandshette. Og på hendene bør det være votter, ikke hansker, råder Rune Gjeldnes.

- Votter varmer mye mer enn hansker. Det ser ikke så stilig ut kanskje, men det varmer i hvert fall, ler Gjeldnes.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.