Uavklart om spanske agurker friskmeldes

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mattilsynet opplyser at det er for tidlig å frikjenne de mistenkte E.coli-agurkene fra Spania. Analysen er ennå ikke avslutet.

Hovedmistanken for E.coli-utbruddet i Tyskland har vært rettet mot spanske agurkprodusenter.

Tidligere i dag ble det kjent at laboratorietester gjort av tyske eksperter viste at spanske agurker likevel ikke har forårsaket E.coli-dødsfallene i Tyskland.

Undersøkelsene viste at de økologisk dyrkede agurkene fra Sør-Spania var fulle av E-coli-bakterier, men ikke av den dødelige varianten som har forårsaket 15 dødsfall i Tyskland og ett i Sverige.

Etter å ha deltatt i telefonmøte med EUs medlemsland i ettermiddag, opplyser Mattilsynet at tyske matmyndigheter sier at analysene ikke er avsluttet. Det er dermed for tidlig å frikjenne de spanske agurkene.

Mattilsynet venter nå på en offisiell bekreftelse på analysene. Denne er trolig klar i løpet av morgendagen.

Spansk kritikk av Tyskland

Årsaken til den farlige smitten er fortsatt et mysterium.

– Kilden til infeksjonen er fortsatt uidentifisert, sier Cornelia Prüfer Storcks, delstatsminister for helse i Hamburg.

Hun advarer folk mot å spise salat, agurker og tomater inntil smittekilden er funnet.

Spanias miljøvern- og landbruksminister Rosa Aguilar gikk i dag ut og hevdet at landets grønnsaker og frukt er trygge og av høy kvalitet.

Hun kritiserte samtidig Tyskland for å komme med ubegrunnede beskyldninger mot spansk landbruk.

– Vi vil ikke tillate at de fortsetter å ramme den spanske jordbruksnæringen, sa Aguilar til ESTV.

– Grønteksporten har stoppet opp

Nederlandske grønnsaker er også mistenkt som smittekilde, men landbruksminister Henk Bleker er noe mer diplomatisk i språkbruken enn sin spanske kollega.

Han sier han forstår at tyskerne ber folk unngå rå grønnsaker fra risikoområdene, men er samtidig bekymret over at eksporten av nederlandske grønnsaker næmrest har stoppet opp.

Mistenkte grønnsaker er fjernet fra hyllene i blant andre Østerrike. Belgia og Russland har innført importforbud mot enkelte friske grønnsaker fra Spania og Tyskland.

Danskene frikjenner egne agurker

En dansk leverandør har også levert agurker til den nordtyske grønnsaksgrossisten hvor det ble påvist Ehec-smitte.

Fredag ble det slått alarm da 1500 skolebarn i Odense spiste agurker fra den danske grossisten, men i dag ble de danske grønnsaken friskmeldt av helsemyndighetene.

Fødevarestyrelsen, som tilsvarer det norske Mattilsynet, har i løpet av helgen gjort analyser av mistenkte agurker, men har ikke påvist spor av E.coli-smitte i dem, skriver BT.dk.

– Ikke farlig med økologisk

I Norge har Økomat Innherred BA solgt agurker til 240 kunder i Trøndelag, som kan inneholde E.coli-smitte. De 240 agurkene ble kjørt ut til like mange familier i uka etter 17. mai.

Økologisk Norge (Oikos) avviser i en pressemelding at økologiske grønnsaker er ensbetydende med smittefare, men mener E.coli-saken må tas på alvor.

– Vi synes Mattilsynet har gjort en grundig jobb i forbindelse med E-coilfaren i Norge på bakgrunn av dødsfall og sykdom som dette har gitt, sier styreleder i Oikos Jakob Bjerkem.

Han har selv fått levert økologiske grønnsaker fra Økomat Innherred og forsikrer at han vil fortsette med det.

Multiresistent hybridbakterie

Så langt har 14 mennesker i Tyskland mistet livet og 1400 i flere land blitt smittet av den aggresive E.coli-varianten Ehec.

I Sverige døde en kvinne på sykehus tirsdag etter å ha blitt smittet av bakterien under et opphold i Tyskland, melder AFP.

Professor Helge Karch Muenster sier til AFP at bakterien trolig er en hybrid av flere bakteriestammer og er resistent mot antibiotika.

Ehec kan føre til at pasientene utvikler Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) som i verste fall kan føre til total nyresvikt og epileptiske anfall.

SISTE NYTT

Siste nytt