Hopp til innhold

Tapte i snitt 1 million daglig i tre år

Investor og mobilgünder Idar Vollvik har gått fra å være milliardær til å bli gjeldsslave på tre år.

Idar Vollvik
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I dag ble det klart at han er begjært konkurs, sju år etter at trønderen kom feiende inn på den norske finansbanen da han kjøpte mobilselskapet Chess.

LES: Idar Vollvik konkursbegjært

Billigselskapet ga klingende mynt i kassen for gründeren.

Milliardærstatus og superbiler

I slutten av august 2005 solgte Vollvik hjertebarnet Chess til finsk-svenske TeliaSonera, men fortsatte som sjef i mobilselskapet til 2006.

Vollvik hadde kjøpt Chess for 4 millioner kroner og solgte bedriften drøye to og et halvt år senere for 2,4 milliarder kroner. Salget gjorde ham til milliardær.

Koenigsegg CCR

Idar Vollviks første fartsglis var en Koenigsegg CCR.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Milliardærstatusen ble synlig for folk kanskje først og fremst gjennom Vollviks nye knallgule fartsvidunder, en Koenigsegg CCR til rundt 7 millioner kroner.

Se Koenigsegg CCR bli testet på Rudskogen i «Autofil»

Og han ga seg ikke med det. Bilen ble ikke lenge etter gitt bort til Plan Norge, mens Vollvik selv kjøpte seg en ny superbil, denne gangen den aller første Koenigsegg CCX, også denne med en verdi på 7 millioner kroner.

Jeg vurderte flere andre superbiler som Ferrari og Lamborghini, men de blir kjedelige i forhold.

Idar Vollvik om Koenigsegg CCX

Satte formuen over styr

For kjedelig skulle ikke bilen være, med en toppfart på over 400 km/t. Men etter salget av Chess skulle det vise seg at Vollviks økonomi skulle gå like fort - nedover.

Vollvik satte formuen over styr. Samme måned som han kunne ta sin nye bil i bruk, kjøpte han seg også et vidunder til sjøs.

Da båtprodusenten Askeladden presenterte sitt nye flaggskip, Z8, for verden for første gang, var det ingen ringere enn Idar Vollvik som sikret seg den aller første modellen.

LES: - Tjente 1 milliard med medias hjelp

- Jeg fikk Chess-kjøpere på døra. Alt skjedde fortere enn jeg var forberedt på, og plutselig satt jeg personlig med 1 milliard kroner i fanget, fortalte Idar Vollvik til «I kveld» på NRK2 i mars i år.

Det var en bisarr og selvfølgelig hyggelig opplevelse. Men det ble bare et voldsomt stort tall, og dermed var jeg ikke så flink til å forvalte pengene.

Idar Vollvik om salget av Chess

Se Idar Vollvik fortelle om opp- og nedturen i «I kveld»

For han smykket seg ikke bare med biler og båter, milliarder forsvant også inn på aksjemarkedet. I perioder handlet investoren vilt på børsen for egen regning og tapte milliardsummer.

Satte verdensrekord og fikk blø

På et tidspunkt skal Vollvik ha vært en av verdens største private handlere, etter å ha tradet for 236 milliarder kroner i 2006.

- Ifølge Citibank i London var det på den tiden verdensrekord for omsetning fra en og samme person, sa han til NA24.

Det ble enorme kontraster mellom oppturen han hadde opplevd med Chess-salget, og tapene han fikk svi for.

- For min del var svingningene voldsomt store. Jeg var flink til å bygge opp et selskap sammen med mange flinke kollegaer, og tjente masse penger. Jeg hadde for stor risikoprofil som investor og fikk blø for det, sa Vollvik i «I kveld».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Idar Vollvik og kona Anita Vollvik

Idar Vollvik og kona Anita må nå selge luksusvillaen i Spania.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg ba Idar om å spare

Fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningstar listet på NA24.no opp fire feil han mente Idar Vollvik hadde gjort:

  • Han hadde for stor tro på egne ferdigheter
  • Han handlet altfor mye
  • Han tok opp (for mye) gjeld for å investere
  • Han stolte for mye på aksjeselgere

I alt har han mistet minst 700 millioner kroner på aksjehandel. Hele egenkapitalen er tapt i Vollviks hovedselskap Vollvik Invest, og han skylder meglerhuset First Securities 75 millioner kroner.

LES: Vollviks aksjer tvangssolgt

Tar man utgangspunkt i de 1 milliard kronene Vollvik fikk for Chess-salget for tre år siden, samt de 75 millionene han skylder i dag, tilsvarer det et tap på rundt 1 million kroner hver dag siden salget.

- Jeg ba Idar om å spare, sa investorens mor, Gerd Vollvik, til Adresseavisen da det i fjor høst ble klart at han ikke hadde mer penger igjen.

Mor Vollvik slo også oppført med en adskillig større formue enn sønnen i skattelistene for 2007. Mens Idar Vollvik da sto med 0 kroner i inntekt og formue, kunne moren skilte med både inntekt og en formue på knappe 200.000 kroner.

Nytt selskap

- Jeg prøvde å motivere meg selv med å se litt sport i at jeg skal reise meg igjen. Selvfølgelig tar jeg med meg den lærdommen videre i livet, det er en veldig dyr skole, sa Idar Vollvik til «Ukeslutt» i NRK P2.

LES: -Vanlig rutefly går bra

Vollvik er tilbake i manesjen med det nye mobilselskapet Ludo, men livet som styrtrik har brått tatt slutt. Han og kona Anita må nå også selge luksusvillaen på nesten 2500 kvadratmeter i Marbella i Spania.

- Det er ingenting man venner seg til så lett som luksus. Men vi klarer oss uten å ta privatfly også, det går jo bra med rutefly.