- Hjelper lite å tenke positivt

- I forhold til overlevelsessjanser har det liten betydning om en kreftpasient tenker positivt eller negativt, mener amerikanske forskere.

Kvinne
Foto: Zdenka Micka

- Det er en overdreven tro på effekten av det å tenke positivt i kreftbehandling, hevder amerikanske forskere fra University of Pennsylvania.

Anbefaler psykoterapi

Forskerne har fulgt mer enn 1000 kreftpasienter i studien, og mener å ha funnet ut at pasientenes sinnsinnstilling har liten betydning på overlevelsessjansene.

- Men hvis kreftpasienter ønsker psykoterapi eller trenger å være i støttegrupper, bør de få muligheter til det. Det kan gi flere emosjonelle- og sosiale fordeler, sier forskningsleder Dr. James Coyne.

Men han anbefaler ikke pasienter søke slik hjelp bare fordi de tror det kan forlenge livet.

- Håpet om at vi kan bekjempe kreft med vilje eller tanker er tilsynelatende en misforståelse, sier Coyne til BBC .

LES OGSÅ: Positive følelser demper smerte

- Ikke mist kampviljen

Men likevel advarer eksperter mot at forskernes funn skal frata folk kampviljen.

- En positiv holdning kan hjelpe pasientene til å takle kreft-behandlingen og samtidig å leve et "normalt" liv, sier professor Jane Maher fra Macmillan Cancer Support til BBC.

Julia Frater fra Cancer Research UK sier at den amerikanske forskningen kan være til trøst for enkelte kreftpasienter.

- Særlig for de som ikke klarer å være positive - som føler seg utrygge eller deprimert. Det kan sikkert være godt å få høre at sinnstilstanden sannsynligvis ikke avgjør overlevelsessjansene.

 

  FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)