Hopp til innhold

- Gambling med pasientenes helse

Ungdom helt ned i 15-årsalderen ansettes som sommervikarer på landets sykehjem. Sykepleierforbundet advarer mot praksisen. – Samfunnsnyttig, mener derimot sykehjemsansatt.

Omsorg.

Sykepleierforbundet er skeptiske til praksisen med å ansette umyndige, ufaglærte sommervikarer. Enhetsleder Solveig Marie Dybvik ved Valentinlyst helse- og velferdssenter i Trondheim mener derimot at det er samfunnsnyttig og at det kan øke rekrutteringen til omsorgsyrker.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund advarer mot kommunenes praksis med å ansette umyndige og ufaglærte sommervikarer.

- Disse sommervikarene arbeider med svært svake og pleietrengende pasienter. De har ingen erfaring faglig sett. I tillegg har de ingen livserfaring å trekke veksler på i arbeidet med en sårbar gruppe, sier Normann til NRK.

Hun sammenligner praksisen med unge sommervikarer som å sette tenåringer bak spakene i et passasjerfly.

LES OGSÅ: Vi blir stadig eldre

- Ikke forsvarlig

Forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Å få tilstrekkelig faglært bemanning er gjerne en utfordring hele året. Men sikkerhetsmessig er ufaglært arbeidskraft en ekstra utfordring i sommeravviklingen når andre har fri, mener Normann.

Det formelle ansvaret for å sikre at det er tilstrekkelig personell med helsefaglig kompetanse på jobb, ligger på den enkelte leder. Et faglig forsvarlig pasienttilbud er lovpålagt - hele året.

LES OGSÅ: Utviklet metode for å forutsi hvem som får Alzheimers

- For mye ansvar

Lisbeth Normann tror mange sommervikarer ender opp med å få mer ansvar enn hva som opprinnelig var tiltenkt dem, og at de plutselig kan stå overfor oppgaver som er i overkant krevende, både faglig og menneskelig.

- Det er viktig med rekruttering til omsorgsyrker, men jeg tror ikke det å sette unge og ufaglærte sommervikarer til oppgaver som er altfor krevende for dem, er veien å gå, sier leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund til NRK.

Ungdommer under 18 år kan fullt lovlig jobbe på sykehjem. I helsepersonelloven er de da definert som medhjelpere.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange vil få kreft

- Samfunnsnyttig

På tur med stokk.

Illustrasjonsfoto. De unge sommervikarene får god opplæring, mener Enhetsleder Solveig Marie Dybvik ved Valentinlyst helse- og velferdssenter.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Enhetsleder Solveig Marie Dybvik ved Valentinlyst helse- og velferdssenter i Trondheim er fullstendig uenig i Lisbeth Normanns utspill.

Hun har selv ansvaret for fire unge vikarer i sommer.

- Dette er et veldig bra tiltak, både for ungdommen og for brukerne. Mange brukere er glad i unge mennesker, og setter pris på noen som kan holde dem litt i hånda og tilby dem en annen type samtaler enn de eldre, mer erfarne omsorgsarbeiderne, sier Dybvik til NRK.

I Trondheim kommune foregår prosjektet Ung i jobb på tredje året. Målet er å få ungdom mellom 15 og 18 år inn som sommervikarer i omsorgsyrker.

LES OGSÅ:

Har ansvar for fire vikarer

Sykepleier i medisinrom

Illustrasjonsfoto. En sykepleier henter medisiner fra et medisinlager.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I år har Dybvik ansvaret for fire unge, ufaglærte sommervikarer, to gutter og to jenter. Etter tre år med Ung i jobb har hun bare gode erfaringer å dele.

- I alt 40 sommervikarer velges ut av Trondheim kommune av mange hundre søkere hvert år. De intervjues nøye og får grundig opplæring i forkant, forteller hun.

En-til-en-aktiviteter

Hun kan avkrefte Lisbeth Normann i Sykepleierforbundets bekymring om at sommervikarene ender opp med større ansvar enn det som var tiltenkt dem.

- Disse vikarene kommer i tillegg til vanlig bemanning. De går for eksempel turer med brukerne, er ute i hagen med dem og hjelper til under måltider. De unge kan tilby en-til-en-aktiviteter med brukerne, noe som ikke er så lett å få til ellers, forklarer enhetsleder Solveig Marie Dybvik ved Valentinlyst helse- og velferdssenter i Trondheim.

LES OGSÅ: Piller mot aldring?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)