Hopp til innhold

Piller mot aldring?

Vanlig smertestillende middel kan kanskje bremse noen aldersrelaterte sykdommer, viser ny forskning.

Piller og pilleesker

Det vanlige smertestillende middelet ibuprofen kan muligens brukes i kampen mot aldring. Illustrasjonsbilde.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ta testen: Sjekk din fysiske alder !

Du står ved kassen i matbutikken. Og skal kjøpe melk, kjøttdeig, epler… og piller mot aldring? Er det mulig?

Det er nemlig det svært vanlige smertestillende middelet ibuprofen som nå kanskje kan brukes i kampen mot aldring. Og ibuprofen får du kjøpt både i matbutikker og på bensinstasjoner.

Beholdt mer muskelmasse

Legevitenskapen vet ikke hva som rent biologisk gjør at kroppen forfaller. Men det aldersbetingede tapet av muskelmasse, som kalles sarkopeni, kan muligens hjelpe legene til å forstå aldersprosessen, skriver forskning.no .

Rotte

Gamle rotter beholdt mer muskelmasse hvis de fikk en dose av ibuprofen. Men gjelder det samme for mennesker?

Foto: NRK

For franske forskere har funnet ut at gamle rotter beholdt mer muskelmasse hvis de fikk en dose av ibuprofen, og disse resultatene er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Physiology.

Dyrene ble delt opp i to grupper, der en gruppe fikk ibuprofen og den andre ikke. Etter fem måneder var faktisk muskelsvekkelsen bremset hos de rottene som hadde fått ibuprofen.

Begrenset kronisk betennelse

Men forsøket viste enda mer: Ibuprofen begrenset også omfanget av kronisk betennelse hos rottene. Og det er bra for oss, ifølge den danske professoren og overlegen Bente Klarlund Pedersen.

- Kronisk betennelse påvirker både insulinproduksjonen, fettstoffskiftet og hjernens funksjon negativt. Man mener til og med at betennelse har betydning for utviklingen av Alzheimer, og hvis det er betennelse i kroppen, bidrar det også til at kreft vokser raskere, sier Klarlund Pedersen, som er klinisk professor i integrativ medisin ved Institutt for Ortopedi og Intern Medisin på Rigshospitalet i København.

Må forske mer

Det er likevel ikke sikkert at det kommer noe vidundermiddel som kan kurere alt, skriver forskning.no videre.

For selv om ibuprofen er bra for rotter, vet man fortsatt ikke om det fungerer på samme måte for mennesker. Flere forsøk må til hvor man prøver det i praksis på oss tobente.

Annen kur uten bivirkninger

Likevel finnes det en kur som er enda mer gunstig og effektiv til å bekjempe kronisk betennelse – en kur helt uten uheldige og ukjente bivirkninger:

Regelmessig fysisk aktivitet. Mosjon bør uansett være førsteprioritet, mener professoren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)