Hopp til innhold

- Barn bør være ekstra forsiktige

Statens strålevern anbefaler forsiktighet i barns mobilbruk. – Barn har tynnere hodeskalle og celler under utvikling. De har dessuten et langt liv foran seg, og vi kjenner ikke langtidseffektene, sier forsker.

Barn og mobil

Det er til nå ikke påvist skader ved barns mobilbruk, men Statens strålevern maner allikevel til forsiktighet.

Foto: Colourbox

Tidligere har Verdens helseorganisasjon (WHO) tatt utgangspunkt i at det ikke finnes bevis for en sammenheng mellom mobilbruk og kreft, men nå åpnes det langt på vei opp for at mobilstråling kan ha helseskadelige effekter.

Kommunikasjon gjennom mobiltelefoner og andre trådløse apparater «er muligens kreftfremkallende for mennesker», sier nyhetsbyrået AFP, mens VG og Dagbladet har strålingsfaren på forsiden av dagens aviser.

Nyheten kommer på et tidspunkt der stadig flere barn får mobiltelefon. Undersøkelser utført av Telenor viser at nærmere 90 prosent av barn i 10-11-årsalderen nå har mobiltelefon.

– Barna har tynnere hodeskalle

Mobiltelefon blant barn og unge

Mobilbruk uten handsfree anbefales er ikke anbefale for hverken barn eller unge.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Mobiløkningen blant øker samtidig som Statens strålevern anbefaler forsiktighet i barns mobilbruk.

– Barn kan ikke følge med på fagfeltet og ta egne valg – vi bør beskytte dem mot stråling fra mobiltelefoner, sier Lars Klæboe, forsker ved Statens strålevern.

– De har tynnere hodeskalle enn voksne og celler under utvikling. Og så er det faktoren med at de har et langt liv foran seg. Vi vet veldig mye på dette fagfeltet, men vi har ikke kunnet følge eksponering over 80 år. Derfor kan være prosesser vi ikke kjenner til, sier han.

– Vi anbefaler handsfree til alle

Hvordan skal vi beskytte barna?

– Det er vanskelig for oss å komme med en konkret aldersgrense. Vi har ingen dokumentasjon på at barn har høyere risiko, men vi maner altså til en viss forsiktighet. Vi ser jo også fordelene med at foreldre kan nå barna sine, forklarer han.

– Vår anbefaling er at all stråling skal holdes så lav som mulig. Vi anbefaler handsfree, og dette gjelder naturligvis også for barn. Bruker foreldrene handsfree bør man naturligvis ikke legge telefonen på barnet eller i vogna.

– Ingen dokumentasjon på kreftfare

Klæboe understreker at WHOs klassifisering ikke betyr at det nå finnes dokumentasjon på at stråling fra mobiltelefoner er kreftfremkallende.

– Det klassifiseringen sier er at vi ikke kan utelukke at det kan gi kreft og det er også uklart hvorvidt barn er mer utsatt for mulige helseskader ved bruk av mobiltelefon enn voksne, legger han til.

– Uventede ting kan skje

Mobiltelefoner

Det er fortsatt usikkert hvor skadelig strålingen fra mobiltelefoner er for oss.

Foto: Colourbox

Forskeren forklarer at hver gang vi starter en ny samtale i mobiltelefon, starter vi også en ny «runde» med eksponering. Men det skjer ikke på samme måte som med for eksempel røngtenstråling, hvor risikoen øker jo oftere man tar røntgen. Forskeren understreker også at det ikke har gått mange nok år til at vi kan vite langtidseffektene av mobilbruk.

– Vi er åpne for at det er ting vi ikke har kontroll på som kan komme på banen, sier Klæboe.

– Og så kan det jo hende at det er andre ting vi burde være vel så oppmerksomme på som kreftfaren, som forskningen er så fokusert på. Det kan jo for eksempel hende at mobilbruk og stråling fra det kan forstyrre søvnkvaliteten.

Lars Klæbo har deltatt i den første internasjonale studien på mobilbruk og barn. Resultatene er ikke publiserte ennå, men vil bli offentliggjort i nær fremtid.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)