Hopp til innhold

Ble kvalm og svimmel av mobilbruk

Tor Andre Johnsen snakket mye i mobiltelefon til daglig. Nå blir han kvalm og svimmel av stråling fra mobiltelefon og trådløse nettverk.

Stråling mobiltelefon

Illustrasjonsfoto: Col

– Du blir litt kvalm og svimmel. I tillegg kan du få litt prikking i hodet også kan du få litt vondt i hodet og du blir litt sånn satt ut fokuseringsmessig. Det blir litt vanskelig noen ganger å koble hjernen på en måte, sier Johnsen.

Sammenligner med røykedebatten

Han sammenligner spørsmålet om mobilbruk og stråling gir helseskader med debatten om røyking var skadelig på 60-tallet.

– De som klagde på passiv røyking for 30-40 år siden ble ikke tatt hensyn til i det hele tatt. De ble nesten latterliggjort. Røyking ble tvert i mot markedsført som noe sporty og trendy og sunt. Det er først nå i ettertid at vi virkelig har skjønt farene av det.

Tor Andre Johnsen

Tor Andre Johnsen

Foto: Hedmark Fylkeskommune

Økende problem

Sissel Halmøy i den uavhengige organisasjonen Folkets Strålevern sier det er stadig flere som får helseproblemer som følge av stråling og mobilbruk.

– Det er jo all grunn til å tro på de som faktisk har opplevd det og som vet hva det er. Vi leser om at Norge er på toppen i bruk av smertestillende og at vi sover dårlig om natta, at det er ADHD på skolen og mange nye syndromer og vi skjønner ikke hva det kommer av.

Hun mener det er grunn til å tro at det er en faktor som vi har glemt å ta med i beregningen og at stråling er en av årsakene til at vi får så mange plager.

Strid om stråling

Hun får ikke uten videre støtte av Statens Strålevern. Forsker Lars Klæbo i Statens Strålevern mener det ikke er noe som beviser at det er helseskadelig å snakke i mobiltelefon:

– Nei, vi forholder oss til hva internasjonale eksperter sier om denne problemstillingen. Per i dag så er det ingen som har konkludert med at det er noen økt risiko for verken skader eller plager av å bruke mobiltelefon, sier han.

Det reagerer Halmøy på:
– Det blir som at nå skal vi prøve ut disse pillene på hele befolkningen og hvis det er mange som dør, da er det helt sikkert at det er farlig og da skal vi trekke pillene tilbake.


Tor Anders Johnsen er overbevist om hvor plagene hans kommer fra.
– Jeg kjenner jo det på meg selv at jeg tar skade av det og jeg tror det kommer mer og mer, avslutter han.Flere saker fra Innlandet