Danny Larsen
Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Skogsvandreren

KROKSKOGEN (NRK): Han var en av snowboardverdenens store stjerner. Nå rusler han mest aleine i skogen på jakt etter motiver.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Vær er vær.

Det er meldt voldsom nedbør og storm i kastene. Men Danny Larsen er med på en tur i skogen uansett. Han har jobba i naturen i 16 år, som snowboarder. Da han la opp begynte han å tegne skogen. Han kan dette med å være ute.

Tåka henger tett. Hvit himmel, svart fjell. Stien opp mot «Kongens utsikt» er bratt og steinete. Danny advarer om at det kan være folk her. Det er mange som vil gå «Eventyrveien», som Den bergenske kongevei fra 1807 er kjent som.

Men vi skal forbi turisttråkket. Vi skal skogsbade i den ville Krokskogen. Ikke som i å hoppe uti et vann, dette handler om å dykke inn i seg sjøl.

Tegning med tittel Skogssti av Danny Larsen

«SKOGSSTI»

Foto: Danny Larsen

Japanerne kaller det Shinrin-yoku. Nå vil folk over hele verden lære seg denne måten å meditere på. Danny snakka nylig om det da han holdt foredrag for Norges Bank om kunsten sin. Han begynner å bli kjent for tegningene sine av norsk natur.

Han er født og oppvokst i norsk skog.

Han er gammel nok til å ha vært på konserter med Guns N' Roses, ung nok til å ha skjegg og brygge øl. Danny har gønna ned fjellskrenter i hele verden. Nå har han landa på Sundvollen, ikke langt i luftlinje fra der han vokste opp i Lommedalen.

Vi skal gå en løype Danny bruker for å teste løpeformen. Han sier den er om lag en mil. Vi skal komme til å bruke over fem timer på den runden.

Danny Larsen i Krokskogen

SKOGSKUNSTNER: Danny Larsen tok spranget fra snøbrettet til tegnebordet. Naturen er fremdeles arenaen.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Med alle sanser åpne

Shinrin-yoku er oversatt direkte til forest bathing, og til norsk som skogsbading. Svenskene har kåret det til årets nyord.

Det handler om å ferdes i naturen på en rolig og mediterende måte, og bli mer bevisst det som lever og vokser rundt oss. Det skal gi fred i sjela og være godt for helsa. I Japan finnes det over 60 parker og skogsområder som er laget spesielt for slike meditasjonsturer.

Erfaringene har vært så positive at myndighetene i Japan har innlemma skogsbading i det nasjonale helseprogrammet. Nå er over en fjerdedel av befolkningen med på denne formen for meditasjon hvert år, guida av spesialutdanna terapeuter.

Jakten på stemningen

Pondering troll av Danny Larsen

«PONDERING TROLL»

Foto: Danny Larsen

– Da jeg var snowboarder og vi kunne ta pauser innimellom jobbinga i skogen, oppdaga jeg hvor deilig det var å bare kunne sitte der. Det var en sånn ro jeg hadde vanskelig for å sette ord på.

Det er fire år siden en av de mest fotograferte og filma snowboarderne la opp. Det svartkledde, langhåra stil-ikonet slutta å reise fra snøtopp til snøtopp verden over. Danny ble far og flytta tilbake til gamlelandet. Til en tomannsbolig i kleiva opp mot Krokskogen.

Det måtte bli et sted nær naturen.

Brettlegenden ønska å finne seg et annet levebrød. Han takka nei til alle nye kontrakter. Han har alltid tegna. Turene i skogen inspirerte ham til å tegne mer. Prikk for prikk, sakte og zen-aktig begynte han å lage bilder av skogen. Stilen ble lagt merke til.

Satyricon ønska seg motiv til ny kolleksjon, galleriet Redhouse i England ville selge tegningene hans. Eieren av Maaemo så kunsten på Instagram og bestilte utsmykning til restauranten. Kunsten kunne visst bli en ny levevei.

Morning fog av Danny Larsen

«MORGENTÅKE»

Foto: Danny Larsen

Danny jakter på stemninger. Han tar med Canon-apparatet og legger av gårde innover i skogen og fanger steder han blir fengsla av. Stadig vekk blir han ute over natta, da blir det telting og bål i mørket ved Helvetesputten.

Som regel går han aleine, han sier det er lettere å finne roen da. At møtet med naturen blir en mer naken opplevelse på egen hånd.

Stemningene tar han med seg hjem, holder fast på dem mens han tegner. Motivene vokser fram prikk for prikk.

Lysstrime etter lysstrime, kvist for kvist, snøflak for snøflak.

– Disse vandringene har egentlig vært en praksis for å lære seg å ha et bedre liv. I en søken på å være lykkelig, da.

Laster innhold, vennligst vent..

200 kroner for to timer i parken

Det er flere som går ut i de norske skogene for å finne roen, men ikke alle gjør det gratis.

Du kan delta på «forest bathing in the Norwegian nature» en helg for 4500 kroner. Eller bli med på Shinrin-yoku i en park i Oslo i to timer for 200 kroner.

Hva vet vi egentlig om hvordan naturen virker på mennesker?

Det er forsket mye på hvordan naturen påvirker oss. De første forsøkene skjedde midt på 1800-tallet, da britiske vitenskapsmenn påsto at de kjemikaliene bartrær avgir hjelper mot tuberkulose.

Med tiden er det samlet inn mye kunnskap om hvordan natur påvirker den fysiske og psykiske helsa vår. Nå blir populærvitenskapelige bøker om The Wood Wide Web og hvordan trær påvirker oss internasjonale bestselgere. Det å gå barbeint på Moder Jord blitt en bevegelse, det skal være bra for helsa å jorde seg.

Danny pleier å gå barbeint fra april til oktober, det kjennes godt å ha den nærkontakten med naturen, sier han.

– Da kjennes det som om jeg er en del av skogen.

Innover i Krokskogen har Danny satt seg ned på en bøyd furustamme ute i ei myr. Vi har gått kilometervis uten å møte et eneste menneske. Bare plukket opp søppel etter andre turgåere her og der.

Luften er så fuktig at alle konturer myknes opp, Danny ser ut som en del av et Kittelsen-maleri.

Skogsvandring med Danny Larsen på myr

PAUSE I MYRA: Tegneren i treet minner om Askeladden der han sitter.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Skogsbading på resept?

Kanskje det ikke er nødvendig at Norge gjør som Japan, og lar skogsbading bli en del av det offentlige helsetilbudet?

– Norge er egentlig verdensmester i å være ute i naturen, sier Gunnar Tellnes.

Han er professor i samfunnsmedisin og har forsket på forholdet menneskenatur i en mannsalder. Han mener vi må se på tradisjonene for å være ute i naturen ut fra hvor folk bor. I Japan må folk ta heisen ned fra høyhus for å komme seg ut til parkene. Nordmenn flest kan bare gå inn i villmarka.

– Vi kaller det bare for friluftsliv. Å være ute er en del av kulturen vår, sier Tellnes.

Han minner oss på at folk i Norge har vandret ute i naturen i all tid.

– Samene har alltid levd tett på naturen og har lært hvordan de lever i den. Jeg har veldig sans for deres eldgamle tradisjoner.

Danny Larsen

ET FRIMINUTT: En pause fra det vi styrer med til daglig, kaller kunstneren turene sine.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Parabiose i granens rike

Regndråpene slår mot ansiktene våre i den sterke vinden. Vi har kommet til en del av skogen som er overtatt av mørke grantrær. Danny smetter mellom de lave greinene for å ta noen bilder av et falleferdig lite hus som mose og sopp for lengst har flyttet inn i.

– Det blir det kanskje en tegning av, sier Danny.

Det overgrodde huset får ham til å tenke på parabiose, som er temaet for utstillingen på Hå gamle prestegård i november. Der skal han og seks andre kunstnere vise fram tolkningene sine av det som betyr å leve ved siden av, i naturens rike.

Alt det som skjer under føttene våre og rundt oss her vi går i skogen, liv og røre.

Vi nærmer oss slutten på rundturen. På vei nedover går vannet som en stri bekk på stien, det renner nedover ryggen på oss også. Danny sklir lekent over de sleipe svabergene.

– Roen jeg får i naturen gjør det mye lettere for meg å ignorere uvesentlige ting som jeg brydde meg om før. Verden er større enn oss, sier han.

Danny forteller at han har utviklet en teknikk for å gjøre et alminnelig dagligdags liv til noe veldig flott.

– Jeg er bare ute og rusler, og er klar over det jeg opplever her og nå. Innimellom oppstår det øyeblikk som gjør at jeg stopper opp og tenker fy søren, nå har jeg det fint! Det trenger ikke være noe spesielt engang. Det er bare et øyeblikk som er helt fantastisk.

Nå har vi gått i over fem timer i pøsregn og tåke. De fleste ville kalt det dårlig vær. Danny kaller det en vakker naturopplevelse.

– Det føles rett og slett som om noe har letta i hode og kropp. Jeg kjenner på en tilstand av ro. Og at jeg er jævlig våt, humrer han i det dryppende skjegget.

Vi kan vri opp underbuksene våre. Vi har visst skogsbada både utenpå og inni.

– Kan vi heller kalle det skogsrusling, spør Danny.

Tegningen First rays av Danny Larsen

Dannys egne bilder fra turen.

Foto: Danny Larsen
Kunstnerens bilder fra rusleturen i regnværet, og noen av tegningene hans fra Krokskogen. –

Danny Larsen i «My Other Life»-serien til Red Bull TV.

Anbefalt videre lesing: