Assault Yahya Hassan
Foto: Jacob Ehrbahn / AP

Må skrive sine neste dikt i fengsel

Yahya Hassan (21) var drapstruet, men sa fra seg livvaktene og gikk ut i gatene alene. I dag ble poeten dømt til ett år og ni måneders fengsel for grov vold.

22. mars 2016:

«Jeg sidder i en arrest med brækket kraveben og brækket håndled hjælp skal opereres i hånden har brug for hjælp hjælp mig».

Denne oppdateringen publiserte Yahya Hassan på sin Facebook-profil to dager etter at han ble varetektsfengslet – siktet for å ha skutt en 17 år gammel gutt i foten.

Den 21 år gamle poeten hadde ikke fått datamaskin og internett på cellen, men hadde stjålet sin advokats mobiltelefon. Den brukte han til å ringe ekskjæresten og til å publisere nevnte Facebook-innlegg.

Så ble det stille fra Hassan. De over 100 000 følgerne fikk ikke se flere blodige bilder, ingen flere videoer av slåsskamper. Ingen nye diktopplesninger eller trusler.

Diskusjonene fortsatte i kommentarfeltene, men hovedpersonen var uten internettilkobling.

Vokste opp med en far som slo

Yahya Hassan trådte inn i offentligheten høsten 2013, med en bok som raskt ble den mest solgte danske diktsamlingen noensinne.

I selvbiografiske dikt med store bokstaver skrev han om religiøst hykleri, snylting på velferdsstaten og om en voldelig far som straffet og slo barna sine i Allahs navn.

FEM BARN PÅ REKKE OG EN FAR MED EN KØLLE / MASSEGRINING OG EN PØL AV PISS / VI REKKER UT EN HÅND ETTER TUR

Yahya Hassan / Utdrag fra første dikt i den norske oversettelsen

Oppveksten satte sitt preg på Hassan. Det som startet med stjeling av medelevers matpakker og pokemon-kort, utviklet seg etter hvert til langt mer alvorlige forbrytelser.

Han var bare 13 år gammel da politiet og barnevernet hentet ham hjemme.

Oppdaget litteraturen

Hassan fikk ikke lenger bo sammen med foreldrene sine, og dermed startet en lang reise mellom forskjellige skoler og institusjoner. Pedagogene fant ikke ut av hvordan de skulle hanskes med Hassan, og resultatet var at de stadig sendte ham videre.

Slik fortsatte det helt til han havnet på døgninstitusjonen Solhaven i Nordjylland. Der fikk den unge mannen i oppgave å skrive en stil om Facebook. Han brukte en helg på teksten, men da han leverte den til sin lærer fikk han den rett tilbake, sammen med følgende spørsmål:

«Hvor har du stjålet dette?»

Hassan ble sint og ba om å få enda en stiloppgave. Han skrev en ny tekst, og denne gangen ble han trodd. Læreren skjønte at Hassan hadde et litterært talent, noe hun tok på alvor. Hun gav Hassan flere bøker, og sørget senere for at han fikk både skrivekurs og høyskoleopphold.

Så skal det nevnes at Hassans lærer senere ble dømt til fem måneders betinget fengsel og hundre timers samfunnstjeneste for å ha hatt et seksuelt forhold til ham da han var knapt 16 år og hun var hans kontaktperson.

Yahya Hassan

Yahya Hassan opplevde både overfall og drapstrusler da han debuterte som forfatter i oktober 2013. Flere ganger måtte han opptre med skuddsikker vest under genseren.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Fikk livvakter etter diktdebut

Hassans litterære talent ble fort oppdaget av flere. Høsten 2012 leste han for første gang dikt foran et publikum, på en innrøykt undergrunnskafé i Århus. Ryktene begynte å gå, og i januar 2013 satt han på kontoret til Gyldendal-redaktør Simon Pasternak.

Diktsamlingen kom ut oktober samme år, og ble en umiddelbar suksess. På få måneder hadde den blitt trykket opp i 100 000 eksemplarer. Flere store litteraturpriser kom Hassans vei.

Yahya Hassan

Yahya Hassans diktsamling kom ut i oktober 2013, og ble en umiddelbar suksess. På få måneder hadde den blitt trykket opp i 100 000 eksemplarer. Flere store litteraturpriser kom Hassans vei.

Men suksessen hadde også en bakside. Hassan ble beskyldt for å håne muslimer. Han opplevde både overfall og drapstrusler. Dette førte til at poeten måtte bo på hemmelig adresse og ha livvakter som fulgte ham døgnet rundt.

Hver gang Hassan skulle delta på litteraturarrangement, måtte det iverksettes store sikkerhetstiltak. Flere ganger måtte han opptre med skuddsikker vest.

Ett år som politiker

Mange ventet på en ny bok fra Hassan, men poeten hadde en helt annen nyhet på lager våren 2015. Da kunngjorde poeten at han ville ta steget inn i politikken, som folketingskandidat for det nystartede Nationalpartiet.

7. april samme år innledet han sin politiske karriere med en timelang tale, i den samme messende stilen som han var kjent for fra sine diktopplesninger.

Uromomentet Hassan var som poet, var også noe han tok med seg inn i politikken.

Ingen kunne vite hva som ville skje når Hassan var i tv-studio for å diskutere politikk. I et direktesendt intervju med TV 2 nektet han å gå etter å ha blitt intervjuet. Mens programlederen forgjeves prøvde å ta tv-seerne med til et nytt innslag, overdøvet Hassan ham med sitt politiske budskap, før han ett minutt senere nappet i programlederens slips og omsider forlot studio.

Sa fra seg livvaktene

Hassans politiske karriere varte mindre enn ett år. I februar 2016 ble han ekskludert fra det politiske partiet, etter å angivelig ha blitt pågrepet for kjøring i narkotikapåvirket tilstand.

Rundt samme tid som ekskluderingen la Hassan ut en videomonolog på sin Facebook-profil, hvor han fortalte at han hadde sagt fra seg livvaktene. Poeten ville klare seg selv.

Yahya Hassans profilbilde på Facebook

To dager før Yahya Hassan ble varetektsfengslet la han ut dette profilbildet på Facebook.

Foto: Fra Yahya Hassans Facebook-profil

I dagene som fulgte kunne man på Hassans åpne Facebook-profil stadig se nye videoer av konfrontasjoner, slåsskamper, monologer, trusler og krigserklæringer. På flere bilder poserte han smilende med kjøkkenkniver, pil-og-bue (!), og patroner.

Følgerne økte i takt med dramatikken, og i danske medier ble det stilt spørsmål om hva som egentlig var i ferd med å skje:

Var Hassan virkelig i livsfare? Var han psykotisk? Eller var det hele et pr-stunt som var kommet ut av kontroll?

Var sikker på at det ville komme en stygg konfrontasjon

Morgenbladet møtte Hassan i Århus rundt samme tid. Da fortalte poeten at hans situasjon siden 2013 hadde vært så ille at den ikke kunne bli verre. Han var helt sikker på at det snart ville komme en skikkelig stygg konfrontasjon.

– Ja, det blir det. Jeg skal tilbake til arbeidet mitt snart. Så denne prosessen skal avsluttes meget hurtig. På en måned så har vi fortalt folk på gaten hvordan det ligger. Fra den største kriminelle til den største svindler inne på Christiansborg, kommer til å finne ut av at man ikke bare kan gå og slå meg eller overfalle meg eller true meg eller komme å brenne min families hjem, og så videre. Det er det konsekvenser for, og det skal jeg nok sørge for, sa Hassan til Morgenbladet.

13. mars publiserte Hassan fem nye bilder på sin Facebook-profil. De viste poeten med blodige sår og en arm i gips. Selv hevdet han å ha blitt påkjørt av en bil da han fluktet fra tre menn med store IS-sabler og køller.

Men Hassan smilte fortsatt, og få dager senere, den 18. mars., la han ut følgende melding:

«I kan bare komme og likvidere mig, hvis I kan. Jeg har ventet siden oktober 2013... For hver dag jeg er i live, har mine fjender lidt et nederlag»

To dager senere ble poeten varetektsfengslet, siktet for å ha skutt en 17 år gammel gutt.

Var tiltalt for 35 straffbare forhold

Med unntak fra Facebook-oppdateringen fra den stjålne mobilen, var det stille fra Hassan i månedene som kom, inntil han i begynnelsen av september møtte opp i Retten i Århus.

Tre dager var satt av til rettssaken, hvor Yahya Hassan var tiltalt for 35 straffbare forhold.

Den første dagen brukte poeten på å erkjenne seg skyldig i alle de mindre overtredelsene.

Hassan tilstod blant annet å ha stjålet en øl, å ha tømt en øl på to kvinner, å ha knipset de to kvinnene i hodet, å ha forsøkt å starte flere slagsmål, å ha kjørt uten førerkort, å ha kjørt på rødt lys, å ha kjørt uten sikkerhetsbelte, å ha brutt et besøksforbud til sin ekskjæreste.

– Jeg kan ikke huske hele forløpet, men jeg erkjenner forholdet, sa en alvorlig og behersket Hassan om flere av tiltalene, ifølge Politiken.

Ellers svarte han kort: jeg erkjenner.

Da rettssaken gikk videre til å omhandle den mer alvorlige siktelsen, om våpenbesittelsen og skuddepisoden 20. mars, tok Hassans forsvarer over og erklærte poeten uskyldig.

Forsvareren, Michael Juul Eriksen, benektet ikke at Hassan hadde skutt, men hevdet at det skjedde i nødverge, ifølge Politiken.

Michael Juul Eriksen

Yahya Hassans forsvarer, Michael Juul Eriksen, utenfor retten i Aarhus.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Viste film av skuddepisoden

NRK var til stede andre dag av rettssaken, og fikk se en høflig og alvorlig poet.

Hassan var kledd i blå dress, med svarte spisse sko. Håret hans var knyttet i en hestehale. Han var stadig den første som reiste seg da dommeren entret rettsalen, og han svarte kort og rolig på spørsmålene han fikk.

Tre bevæpnede politibetjenter satt på hver sin plass i rommet, hvor rundt 40 personer hadde møtt opp for å følge rettssaken.

I løpet av dagen belyste flere vitner hva som hadde skjedd den kvelden Hassan skjøt den 17 år gamle gutten. Aktor Lars Petersen viste også en mobilvideo av skuddepisoden – filmet av gutten som ble skutt.

Der kunne man se en ryggende Hassan rope: «La meg være! La meg være! Armen min er brukket! Jeg er truet, jeg er redd!»

Likevel følger 17-åringen etter Hassan mens han ber poeten om å skyte ham. «Yahya! skyt meg, skyt meg, skyt meg, jeg vil gjerne se at du skyter meg», roper han.

Så blir klippet avbrutt fordi telefonen som filmer mottar et anrop.

I neste mobilfilm, tolv sekunder etter at forrige klipp ble avbrutt, er det Hassan som går mot kameraet. «Jeg skyter deg, jeg skyter deg!», roper han.

Så ser vi et av skuddene, fra et våpen som tilsynelatende peker mot bakken.

– Man trenger ikke konstant å erklære krig mot sine fiender

I sin prosedyre la aktor, Lars Petersen, ned påstand om tre års ubetinget fengsel for Hassan. Han mente at skuddene ikke kunne karakteriseres som nødverge.

– Å bære et skarpladet våpen i offentlig rom kan ikke karakteriseres som nødverge, sa han.

Petersen hadde en viss forståelse for at Hassan kunne ha følt seg redd, men mente likevel at Hassan hadde vært med på å helle bensin på bålet – med iscenesettelsen av seg selv på sosiale medier, hvor han på flere bilder poserte med våpen.

– Man trenger ikke konstant å erklære krig mot sine fiender, sa Petersen.

Hassans forsvarer, Michael Juul Eriksen, argumenterte for at poeten – dersom det ikke ble frifinnelse – ikke kunne bli dømt til mer enn maks halvannet år betinget fengsel. Han mente at skuddene måtte bli sett i lys av Hassans svært pressede tilværelse og at den fornærmede fremprovoserte konfrontasjonen.

I dag, 16. september kl. 13.00 falt dommen i Retten i Århus.

Yahya Hassan ble dømt til ett år og ni måneders fengsel for grov vold, ifølge Ekstra Bladet. Han må også betale 40 000 danske kroner i bøter, og er fratatt førerkortet i ett år.

Hasssan valgte umiddelbart å ikke anke dommen. Dermed må poeten skrive sine neste dikt bak murene.