NRK Meny
Normal

Ekskludert fra Nationalpartiet – forlot tv-sending i sinne

Yahya Hassan er ekskludert fra det danske Nationalpartiet, etter å angivelig ha blitt pågrepet for kjøring i narkotikapåvirket tilstand.

Assault Yahya Hassan

Det har i den siste tiden vært flere kontroverser rundt Yahya Hassan. Nå er den danske poeten ekskludert fra Nationalpartiet.

Foto: Jacob Ehrbahn / AP

Den danske poeten og politikeren, Yahya Hassan, ble i går kveld ekskludert fra det danske Nationalpartiet som folketingskandidat, melder Politiken.

Det skjedde etter et ekstraordinært møte.

– Vi har hatt en drøftelse i bestyrelsen på bakgrunn av siste tids tumulter. Han er tilsynelatende en mann som har mye i livet sitt. Etter en rekke episoder, har vi kommet fram til at hans oppførsel ikke er forenelig med vårt parti, sier formann Kashif Ahmad til nyhetsbyrået Ritzau.

Selv skriver Hassan på sin Facebook-vegg at han har meldt seg ut av partiet.

– Jeg melder meg ut av Nationalpartiet. Fra i kveld skriver jeg kun dikt og dødsannonser, skriver Hassan.

Flere kontroverser

Ekskluderingen kommer i etterkant av at Hassan angivelig ble pågrepet av politiet etter en biljakt.

Det skriver danske Ekstra Bladet.

Politiet i Østjylland vil imidlertid kun bekrefte at de har pågrepet en mann og siktet ham for å ha kjørt i narkotikapåvirket tilstand, skriver Ekstra Bladet.

Det har i den siste tiden vært flere kontroverser rundt den danske poeten. På sin Facebook-vegg postet han nylig en video som viste hvordan han havnet i klammeri med sikkerhetsvakter på en italiensk flyplass.

Danske medier har også plukket opp en video hvor forfatteren får telefontrusler av to unge gutter. Hassan sparer ikke på kruttet når han svarer:

«Jeg vil gerne kneppe din mor. Jeg vil gerne kneppe din søster. Jeg vil gerne kneppe jer allesammen, forstå det din fucking luder», sier Hassan til guttene i videoen Ekstra Bladet har publisert.

Forlot direktesendt tv-intervju i sinne

Senest i går kveld forlot Hassan et direktesendt intervju med TV 2 NEWS i sinne, etter å ha svart på spørsmål om biljakt og ekskludering fra Nationalpartiet.

– Det foreligger slik, at jeg på et tidlig tidspunkt i den politiske prosessen har gjort det klart for partiet og for min formann at jeg er en person som er truet, og som blir nødt til å slåss med folk på gaten. Sånn er det, sa Hassan til TV 2, før han i kjent stil satte i gang med en monolog.

TV 2 NEWS' Allan Silberbrandt forsøkte å avbryte forfatteren, uten hell.

– Jeg har ikke mer å snakke med dere om. Jeg har fortalt hvor landet ligger. Fuck off med alt deres borgerlige piss og alle deres løgnhistorier. Dere kan bare fortsette å tenke ut alle slags planer mot meg, avsluttet Hassan.

Deretter unnskyldte han tonen, og forlot studio.

  • SE: Bokprogrammet møtte Yahya Hassan, med to sikkerhetsvakter på slep, hos hans forlag i København.
Danske Yahya Hassan brakdebuterte i fjor høst med en diktsamling som raskt ble trykket i 100.000 ekemplarer. Han skriver om vold i egen famile og tar et oppgjør med hykleriet i eget oppvekstmiljø blant innvandrere. Det har ført til dødstrusler. Bokprgrammet har møtt ham med to sikkerhetsvakter på slep hos hans forlag i København.