Hopp til innhold

Norske hjerter i Liverpool Fotballklubb

Norgesglassset ser nærmere på fenomenet norske Liverpool-supportere.

Liverpool FC-montasje i vinduene på Anfield
Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

I løpet av tippekampens glansdager på 1970- og 1980-tallet valgte mange nordmenn seg et engelsk lag å følge. Ballen rulla fortere enn vi hadde sett før. Spillestilen var kompromissløs, og Kevin Keagan var usedvanlig kjapp og ikke minst vakker med sitt lange hår som blafra når han løp med ballen. Slik ble mange hekta på Liverpool.

Økende interesse

Men selv om det er mange år siden engelsk forball ble betal-tv, øker bare interessen for Premier League her i landet.

Liverpool Fotballklubb er en av de mest populære engelske klubbene i Norge. Med en dedikert medlemsmasse på over 29.000 medlemmer. Der folk er medlemmer fra fødestua til grava.

På bare to år har Liverpool sin offisielle supporterklubb vokst med 5000 medlemmer, og stadig flere familier tar turen til England for å se laget sitt spille i levende livet.

Se og hør fansen på Anfield synge "You'l Never Walk Alone" før kampstart (Liverpool - Reading, november 2006):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvordan kan et fotball-lag styre folks liv?

Hvorfor er det slik at flere hundre tusen nordmenn lar livene sine, i mer eller mindre grad, styre av engelsk fotball? Og hva gjør det med dem? Det var utgangspunktet til reporter Ragnhild Lund Ansnes, som dro til Liverpool for å prøve å finne noen svar.

Lund Ansnes har møtt Liverpool-tilhengere fra nord til sør og samla deres sterkeste Liverpool-opplevelser. Og det er disse opplevelsene professor i klinisk psykologi, Arne Vikan ved NTNU, kaller gjerdestolper.

Familie på Liverpool-tur

Norsk familie på fotball-tur.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Fordi man har så sterke følelser for laget sitt så setter spesielle kampopplevelser avmerkninger i hukommelsen. Dette er med på å gi deg som supporter bedre oversikt og helhet i livet.

Du vil aldri gå alene

I radiodokumentaren "Du vil aldri gå alene" forteller norske supportere fra nord til sør forteller om sine sterkeste Liverpool-minner. ”Du vil aldri gå alene” er en dokumentar med et skrått blikk fra utsiden og inn i miljøet blant norske Liverpool-supportere. Der vi er med på reisen til to familier som opplever Liverpool for første gang, samt reisen inn i psykologien i det å være supporter.

Dokumentaren ble sendt i NRK P2 lørdag og søndag, 3. og 4. mai, og som serie på 9 innslag i Norgesglasset i NRK P1. Under finner du artikler til hvert innslag, samt lenker til hele dokumentaren og mye ekstramateriale. God fornøyelse!

Hør: Du vil aldri gå alene (Hele radiodokumentaren)

Del 1:

Phil "Gris" Neal

Phil Neal

Phil Neal er Liverpools mestvinnende spiller.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Liverpools mestvinnende spiller gjennom tidene, Phil Neal, fikk et kallenavn for livet på besøk i Norge.

Les mer: Phil "Gris" Neal

Hør: Phil Gris Neal

Del 2:

Har gjort Liverpool til sitt liv

Tage Herstad

Tage Herstad har gjort Liverpool til sitt liv.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Han har ser på sin Liverpool-interesse som en uhelbredelig sykdom. Møt Tage Herstad, – mannen som har gjort Liverpool fotballklubb til sitt liv!

Les mer: Har gjort Liverpool til sitt liv

Hør: Har gjort Liverpool til sitt liv

Hele Phil Neal-intervjuet

Del 3:

Tragediene

Hillsborough fotballstadium, Sheffield, 16. april 1989

Hillsborough fotballstadium, Sheffield, 16. april 1989

Foto: AFP

Liverpool Fotballklubb har blitt rammet av to store tragedier og disse har vært med på å samle lojalitet og støtte hos nordmenn..

Les mer: Tragediene

Hør: Tragediene

Del 4:

Tenåringsjentene

Jenter på Liverpool-tur

Norske tenåringsjenter på Liverpool-tur.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

De elsker Liverpool, men føler seg litt ensomme med sin lidenskap på hver sin tue. Nå har tenåringsjenter fra nord til sør reist sammen til England for å se heltene i levende live.

Les mer: Tenåringsjentene

Hør: Del 4: Tenåringsjentene

Del 5:

Norsk pub i Liverpool

Norsk pub i Liverpool

Norsk pub i Liverpool.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

De er gale etter Liverpool fotballklubb og har reist hyppig til Liverpool de siste ti årene. Nå har Karl- Erik Karlsen og Bernt Jo Vole like så godt kjøpt seg en ekte, brun pub i Liverpool.

Les mer: Norsk pub i Liverpool

Hør: Del 5: Norsk pub i Liverpool

Del 6:

Akademiet

The Academy

Liverpool fotballakademi.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Mange går med en drøm i magen om å bli fotball-proff i England.

Les mer: Akademiet

Hør: Del 6: Akademiet

Hør også intervju med Liverpool-akademiets manager John Owens: Intervju med John Owens

Del 7:

Vil frelse kona

Kona skal frelses på fotballtur. Norske mannfolk setter inn støtet for å øke fotballforståelsen og lidenskapen i heimen.

Hør: Del 7: Vil frelse kona

Bonus

Liverpool - Strømsgodset 11-0

Bjørge Lillelien

Fotballkommentator Bjørge Lillelien.

Foto: Aaserud, Ivar / Scanpix

- Slå ikke av radioen mine damer og herrer. Det kan bli flere mål, konstaterer Bjørge Lillelien mens Strømsgodset blir undervist og rundspilt etter alle kunstens regler av Liverpool på Anfield i 1974.

Her får du høre de to siste målene, et intervju med Strømsgodsets keeper Inge Thun etter kampen, samt en oppsummering av kampen som til da var det største tap av norsk fotballag i obligatorisk internasjonal kamp.

Hør: Liverpool - Strømsgodset 11-0

Etter opptøyene på Heysel stadionOpprydningsarbeidet er nettopp avsluttet. Mange sårede brakt ut fra ruinene i løpet av natten. 259 personer, de fleste fra Italia, ble alvorlig såret og 40 døde. De fleste omkom da en betongvegg brøt sammen.

Det var bråk mellom Juventus- og Liverpooltilhengere lenge før kampen startet. Politiet ble kritisert for å ha for lite mannskap og for at de grep inn for sent. Tusenvis av politifolk ble tilkalt da opptøyene begynte, og hindret at opptøyene ikke spredte seg etter kampen. De engelske supporterne ble eskortert ut av byen og sendt hjem. Reporter er Øyvind Arntsen på telefon fra Brüssel.

Hør: Opprydning etter Heysel 30.05.1985

Tragedien på fotballbanen i Sheffield i 1989

Semifinalekampen mellom Liverpool og Nottingham Forest blie avbrutt etter 15 min. Korrespondent Per Øyvind Heradstveit skildrer det som skjer på fotballbanen i Sheffield. Det er fullt virvar ute på banen med ambulanser, politi m.m. Årsaken til kaoset er at en av portene ble sprengt, og det kom for mange tilskuere på tribunen.

Hør: Dagsrevyen om Sheffield-tragedien

Rapport fra Anfield Road etter Sheffield-tragedien i 1989

Hillsborough Memorial utenfor Anfield Stadium i Liverpool

Hillsborough Memorial utenfor Anfield Stadium.

Foto: PAUL THOMAS / AP

- Anfield i Liverpool minner mere om en katedral enn en fotball-stadion, melder reporter Haakon Dirk Blaauw i Her og Nå 19.04.1989.

Strømmer av folk fra hele England vil vise de 95 drepte fotball-supporterne etter kampen mellom Liverpool og Nottingham Forest i Sheffield 15.04.89 sin siste ære.

Utenfor stadioen og de to nærmeste kvartalene står køer av ventende. Arbeidsgivere har gitt fritimer og skolene er stengt. Byen sørger, det er erklært sorg uken ut.

Hør: Her og Nå fra Anfield road 19.04.89

Liverpool - Reading på Anfield, november 2006

Liverpool - Reading på Anfield, november 2006.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober