Akademiet

Mange går med en drøm i magen om å bli fotball-proff i England.

The Academy
Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Hør Del 6: Akademiet

Akademiets manager John Owens

Akademiets manager John Owens.

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Drømmen om profftilværelse i en engelsk fotballklubb er levende for mange unge, norske talenter som besøker Liverpool fotball akademi eller deltar på Liverpools fotballskoler i Norge.

De fire grunnsteinene i Liverpools akademi er fokus på teknikk, holdning, balanse og hurtighet. John Owens er sjefen på Liverpools fotballakademi, og avslører hva hans trenere ser etter når de i sommer sendes ut på Liverpools fotballskoler i Kristiansand, Trondheim og Lillehammer.

Gjennom nåløyet

Astrit Ajdarevik og Martin Hansen

Astrit Ajdarevik og Martin Hansen.

To av skandinaverne som har nådd gjennom nåløyet er 17 åringene Astrit Ajdarevik, midtbanespiller fra Sverige, og Martin Hansen, målmann fra Dannmark. De har tilbragt det siste året på Liverpools akademi.

Kledd i dyre merkeklær ser de allerede ut som superstjernere. Ingen av de var Liverpools-supportere i oppveksten men takka gladelig ja til en plass på akademiet.

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.