NRK Meny
Normal

Phil "Gris" Neal

Liverpools mestvinnende spiller gjennom tidene, Phil Neal, fikk et kallenavn for livet på besøk i Norge.

Phil Neal
Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Hør: Del 1: Phil Gris Neal

Neal har gjennom sin suksessrike karriere vært flere turer til Norge. Faktisk var den aller første kampen han spilte utenfor England her i landet.

Året var 1975 og Phil Neal hadde akkurat spilt sin første sesong for Liverpool, - fra oktober til mai. Han var henta inn til klubben av manager Bob Paisly, som etter sesongen sa: "Bra jobba gutter, vi ble nummer to i serien. Men ingen seier betyr at dere må reise til Trondheim og vinne mot Rosenborg, Så skal jeg spandere en ferie på dere til Benidorm".

Dette var i med gamlemanageren Bill Shanlys tradisjon. Han hadde nemlig tatt med laget på sommerferier til Mallorca. Det var alltid et agn lagt ut for å vinne, og dette agnet ble Phil Neals aller første utenladstur som fotballspiller.

Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neal

Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neal.

Foto: NRK

Kallenavn for livet

På et av sine besøk til Norge fikk Phil et kallenavn for livet. Etter den legendariske kampen der Norge slo England 2-1, 9. september 1981 fikk Neal klengenavnet Gris av NRKs fotballkommentator Bjørge Lillelien (forøvrig samme kamp som Lillelien ropte "- Your boys took one hell of a beating!" til både lord Nelson Sir Winston Churchill, Lady Diana og Maggie Thatcher).

I innslaget som du finner øverst i artikkelen kan du høre Phil Neal fortelle om hendelsen selv. Til tross for kallenavnet Gris er Neal fortsatt en norgesvenn.

- Så lenge man husker grisen kommer han til å dukke opp på ”Liverpool legends” sine kamper i Norge, forteller Phil Gris Neal.

Han blir etter planen å se i Florø, Stavanger og Trondheim i sommer sammen med gamle lagkamerater og yngre pensjonerte Liverpool-stjerner i kamp mot gamle norske stjerner. Og da er nok ingen helt trygge ute på gressmatta.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).