Hopp til innhold

Phil "Gris" Neal

Liverpools mestvinnende spiller gjennom tidene, Phil Neal, fikk et kallenavn for livet på besøk i Norge.

Phil Neal
Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Hør: Del 1: Phil Gris Neal

Neal har gjennom sin suksessrike karriere vært flere turer til Norge. Faktisk var den aller første kampen han spilte utenfor England her i landet.

Året var 1975 og Phil Neal hadde akkurat spilt sin første sesong for Liverpool, - fra oktober til mai. Han var henta inn til klubben av manager Bob Paisly, som etter sesongen sa: "Bra jobba gutter, vi ble nummer to i serien. Men ingen seier betyr at dere må reise til Trondheim og vinne mot Rosenborg, Så skal jeg spandere en ferie på dere til Benidorm".

Dette var i med gamlemanageren Bill Shanlys tradisjon. Han hadde nemlig tatt med laget på sommerferier til Mallorca. Det var alltid et agn lagt ut for å vinne, og dette agnet ble Phil Neals aller første utenladstur som fotballspiller.

Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neal

Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neal.

Foto: NRK

Kallenavn for livet

På et av sine besøk til Norge fikk Phil et kallenavn for livet. Etter den legendariske kampen der Norge slo England 2-1, 9. september 1981 fikk Neal klengenavnet Gris av NRKs fotballkommentator Bjørge Lillelien (forøvrig samme kamp som Lillelien ropte "- Your boys took one hell of a beating!" til både lord Nelson Sir Winston Churchill, Lady Diana og Maggie Thatcher).

I innslaget som du finner øverst i artikkelen kan du høre Phil Neal fortelle om hendelsen selv. Til tross for kallenavnet Gris er Neal fortsatt en norgesvenn.

- Så lenge man husker grisen kommer han til å dukke opp på ”Liverpool legends” sine kamper i Norge, forteller Phil Gris Neal.

Han blir etter planen å se i Florø, Stavanger og Trondheim i sommer sammen med gamle lagkamerater og yngre pensjonerte Liverpool-stjerner i kamp mot gamle norske stjerner. Og da er nok ingen helt trygge ute på gressmatta.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.