NRK Meny
Normal

Dette er årets beste kokebøker

Arne Brimi, Lise Finckenhagen og Andreas Viestad har gitt ut årets beste kokebøker, mener kokkene.

Kokebøker

Bakebøker er det helt store i år, mener Stig Juelsen og Steffen Engelhard. De mener Lise Finckenhagens «Slikkepott» er den beste kokeboka som kom ut i år.

Foto: Lise Marczenko

Einar Espeland, Steffen Engelhard og Stig Juelsen

NRK-reporter Einar Espeland, Steffen Engelhard og Stig Juelsen under utvelgelsen.

Foto: Lise Marczenko
Lise Finckenhagens «Slikkepott»

Lise Finckenhagen har skrevet den beste kokeboka i 2013, mener kokkene.

Foto: Lise Marczenko
Andreas Viestad «Noe godt hver dag»

Andreas Viestad har skrevet en bok som gir deg lyst til å lage mat, ifølge Steffen Engelhard.

Foto: Lise Marczenko
Arne Brimi «Store kokebok fra Vianvang»

Arne Brimi er spesielt god på vilt, mener Stig Juelsen.

Foto: Lise Marczenko

– Det var ikke lett, sier Stig Juelsen.

Han og Steffen Engelhard er begge kokker. Juelsen har selv gitt ut kokebok, og har vært kjøkkensjef på Hall Toll og NB Sørensen i Stavanger. Engelhard er rådgiver for kokkelandslaget, og har ledet Statoils kantine i Stavanger.

Hvert år, kanskje særlig før jul, kommer lasset av kokebøker. I år er baking det helt store, mener Juelsen.

Blir fristet til å bake i år

– Fellestrekk i år er bakebøker. Og bloggbøker. Øl og ølbrygging. Det er trenden, mener Juelsen, som får støtte av Engelhard.

– Jeg blir veldig fristet til å bake i år, sier han.

I floraen av kokebøker velger kokkene Andreas Viestads «Noe godt hver dag» som tredjeplass. Den er enkel, og gir deg lyst til å lage mat, mener de.

– Folk som kommer hjem, har det hektisk og åpner kjøleskapet. De har ikke planlagt middag, men ser noen ingredienser i kjøleskapet. En titt i boka, litt chorizo, litt kjøttdeig, litt pasta, en-to-tre, middag. Det går fort, og er godt, mener han.

– Jeg tror uten tvil denne får folk til å lage mat. bare du blar i den, blir du inspirert.

– Få kan jobbe med vilt

På andreplass har de Arne Brimis «Store kokebok fra Vianvang».

– Det er veldig gode viltoppskrifter her. Det er få i landet som kan jobbe med vilt, mener Juelsen, mens Engelhard er spesielt glad i Brimis oppskrifter på fisk og dessert.

Øverst blant kokebok-kokkene troner Lise Finckenhagen, som også lager mat for NRK. Hennes «Slikkepott» elskes sågar av en kokk som ikke befinner seg i dessertlandskapet til vanlig.

– Jeg er ikke er noe glad i å bake eller lage dessert. Når jeg åpner denne boka, med disse bildene, har jeg lyst til å lage sjokoladekake med én gang, mener Juelsen.

Gode forklaringer fra Finckenhagen

Engelhard mener den har en del klassiske oppskrifter som aldri går av moten.

– Jeg elsker denne bakeboka. Jeg kjenner igjen en del oppskrifter fra Frankrike. Det er gode ingredienser, og det er enkelt å lage, sier han.

Han liker også Finckenhagens forklaringer spesielt godt.

– De forteller hva ulike begreper betyr, og er veldig informativ. Dette er kontinentalt og moderne, mener han, og trekker også fram at boka kan brukes av både barn og voksne.

Finckenhagens bok kommer for øvrig ut på forlaget Font, som tidligere har uttalt at de kun vil gi ut kokebøker fra faglærte kokker.