Tar barn på alvor

Kari Stais oppfølger til suksessboken "Jakob og Neikob" fra 2008 er enda sterkere enn den første.

Kari Stai
Foto: Det norske samlaget

I Danmark, Tyskland og Frankrike leser de nå om Jakob og Neikob. De to vennene har opptrådt på TV-skjermen, og de kan lastes ned som app. Fyrene er blitt kjendiser, rett og slett.

Ja eller nei

Rammen er enkel: Jakob og Neikob er verdens beste venner. Men Jakob sier alltid ja, og Neikob sier nei. Sånn kan det bli konflikter av, om man ikke er oppfinnsom. Men dét er de jo, Jakob og Neikob, som også fysisk er gjort til motpoler: Den ene med smilemunn, den andre surmulende, den ene rød der den andre er blå. Kari Stai bruker geometriske former i bildene sine, oppslagene har store fargeflater og rene linjer.

Ble stjålet på Bologna-messen

Kari Stai: Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake

Kari Stai: 'Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake'. Bildebok. Det norske samlaget 2012

Jeg får assosiasjoner til 1950- og 60-tallet, blåtonen går mot bondeblå, det røde mer over i matt tomatsuppe. Paul René Gauguins illustrasjoner til Inger Hagerups barnevers er ingen søkt kobling, selv om Stai i større grad fargefyller alle flatene der Gauguin oftere brukte flere enkeltillustrasjoner og klarere brudd. Den nedempede fargetonen gir et alderdommelig, men også solid inntrykk. Glorete sjokkfarger er valgt bort til fordel for det mer trauste. Enkle streker kan virke vel så sterkt som myldrende kruseduller.

Gjennomkomponert

Også tekstlig er hun konsentrert og grundig komponert, Kari Stai. Der fortellingen for fire år siden hadde mange humoristiske sidespor, med opplevelser som ikke nødvendigvis var av det realistiske slaget, er selve storyen strammet inn i den nye boken. Jeg synes det gjør fortellingen tydeligere og budskapet klarere. Skjønt budskap og budskap: Der første bok slutter med at Neikob sier ja, ender årets bok med at Jakob sier nei. Og godt er det, for en nikkedukke kan fort havne i trøbbel, særlig når det er tyver på ferde:

Plutseleg ser dei ei svart huve som stikk opp bak bilen! Det er tjuven!
- Min bil! seier tjuven.
- NEI! seier Neikob.
- Men eg kan vel få sitte på eit stykke? spør tjuven.
- JA! svarar Jakob.

Gjør språket viktig

Stai har en forkjærlighet for utropstegn. Mulig det er for å lokke den voksne høytleseren til å legge litt ekstra trykk i stemmen. For meg blir det heller påtrengende. Men dette er flisespikkeri.

Forøvrig liker jeg godt at det ligger små hint og "lokkere" både i bilder og tekst. Malingspannene som de to vennene har tenkt å male hus med i starten av boken, blir brukt på en langt mer dramatisk måte lenger ut i historien. Språklig er Kari Stai oppfinnsom, hun lar barna smake på ordenes egentlige betydning, lar dem føle konsekvensene av språket, rett og slett. Slik utforsker hun vesentlige filosofiske spørsmål på forståelig vis.

"Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake" bygger på det universet som ble etablert i debutboken fra 2008. For dem som har lest den, ligger det bonusmateriale både i tekst og bilder.

For nye lesere vil årets bok fremstå som fullverdig, en liten klassiker på egne ben.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag