Flyttet utenlands på grunn av P3

Stargate hadde aldri fått den suksessen de har i dag, hadde det ikke vært for P3s motvilje til å spille låtene dere på radio, hevder de i en ny TV-dokumentar.

Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen i Stargate på Times Square.

Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen i Stargate på Times Square. Produsentene og låtskriverne har hatt enorm suksess utenfor Norge, og «takker» P3 for at de fikk dem til å flytte utenlands.

Foto: Eyeworks Dinamo

Nordmennene står i dag bak flere superhits med artister som Rihanna, Beyoncé, Ne-Yo og Katy Perry, men suksessen har ikke alltid vært like selvfølgelig.

Da Tor Erik Hermansen og Mikkel Storleer Eriksen startet sitt samarbeid i Trondheim i 1997, opplevde de flere år med «radiotørke» til tross for samarbeid med artister som Sissel Kyrkjebø, Lene Marlin, Espen Lind og Multicyde.

Les også: Ingen norske Grammypriser

Kan takke P3?

– De var ikke noe glade i oss på P3, det gikk flere år uten at vi havnet på spillelistene, forteller Mikkel Storleer Eriksen i dokumentaren «Stargate», som sendes på NRK1 lørdag kveld.

– Hadde vi blitt spilt masse på norsk radio, hadde vi antageligvis ikke flyttet til utlandet. Så sånn sett kan vi kanskje takke P3 for suksessen, sier Tor Erik Hermansen.

Les også: Vil du vite om låta di kan bli en hit?

Overfor NRK.no legger de til at mens det er en liten gruppe mennesker som bestemmer hva som spilles på P3, er det i resten av verden lytterne som i stor grad bestemmer spillelistene.

– Det er en mer demokratisk måte som passer oss bedre.

Musikksjef i P3 Håkon Moslet

Tidligere musikksjef i P3, Håkon Moslet, mener Stargate var for store for Norge.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Håkon Moslet, tidligere musikksjef i P3, nå TV-sjef i NRK Ung, ser ingen grunn til å være etterpåklok hva gjelder P3s vurderinger av Stargates tidligere produksjoner.

– Stargate-gutta var altfor store for Norge. De er veldig unorske i stilen, og har etter hvert gjort stor suksess med svært kommersiell popmusikk. I P3 leter vi ofte etter låter med særpreg, og akkurat det er de ikke så gode på, sier Moslet til NRK.no.

– De er musikkprodusenter uten en egen «signatursound», og er dermed veldig flinke til å tilpasse seg de forskjellige artistene de jobber med. Sånn sett gjør de en god jobb, legger han til.

Les også: Vil du vite om låta di kan bli en hit?

Lovprises av superstjernene

I dokumentaren snakker flere av superstjernene ut om hva Stargate har betydd for dem og deres karriere. Og ikke minst hvor overraskende det var å få vite at «de hviteste gutta i R&B» kommer fra Norge.

– Jeg elsker dem, de er så utrolig talentfulle. Og det er fantastisk å tenke på at vi er på bølgelengde selv om de kommer fra et sted så langt borte, sier Beyoncé i dokumentaren.

Også stjerneskuddet Rihanna har bare positive ting å si om de norske gutta. De har samarbeidet helst siden artisten fra Barbados ga ut sitt debutalbum som 16-åring, og det var Stargate 24-åringen kom til da hun skulle gjøre sitt «comeback» etter Chris Brown-episoden i 2009.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Rihanna og Stargate om samarbeidet

Rihanna og Stargate forteller om samarbeidet i dette klippet fra dokumentaren «Stargate».

Som å vinne OL-gull

Hermansen og Eriksen flyttet til London i 1999, og fikk sin første, store internasjonale hit med Blue-låten «All rise». Etter fem gode år og ti førsteplasser i England stoppet det plutselig opp, og Stargate bestemte seg for å prøve lykken i New York.

– Etter den første nedturen i England tenkte vi at det kanskje var slutten på vår internasjonale karriere. Vi så for oss å holde på på et lavere nivå. Så feil kan man ta, sier duoen i en e-post til NRK.no.

Et møte med R&B-artisten Ne-Yo skulle bli et vendepunkt for begge parter. Debutalbumet og singelen «So Sick», skrevet og publisert av Stargate, ble den første av nordmennenes låter som har toppet Billboard-listen i USA.

– Å bli nummer 1 i USA er som å vinne olympisk gull, forteller Mikkel Storleer Eriksen.

Stargate har klart den bragden hele ni ganger på Billboard-listen.

Les også: Rihanna: – Thank you, Lene Marlin!

Les også: Stargate fikk Grammy for Rihanna-låt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stargate vant Grammy for beste R&B-låt

Stargate vant i 2009 Grammy for beste R&B-låt med Ne-Yos «Miss Independent».

Foto: VALERIE MACON / AFP

Listetopp ikke god nok

Beyonce i 2006

Beyoncé fremfører superhiten «Irreplaceable» under American Music Awards i 2006.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Men topp-plasseringer i USA gir ingen automatisk suksess her hjemme. P3s musikksjef Håkon Moslet nektet i 2006 å spille «So Sick» på kanalen fordi låten var «for glatt».

– Ja, det stemmer sikkert at jeg sa noe sånt. P3 hadde nok en mer rockeorientert sound på den tiden, og Ne-Yo passet ikke helt inn i dette, sier Moslet til NRK.no i dag.

Les også: Stargate lærer bort sine poptriks

– Har P3 og andre norske radiokanaler vært for kritiske til Stargates produksjoner, når vi i ettertid ser hvor stor suksess de gjør i verdens tøffeste musikkmarked?

– Nei, jeg synes ikke det. Norge har aldri vært deres primærmarked. De kan sammenlignes med Ray Kay, som også gjør det veldig bra i USA. Her har vi tre dyktige mennesker som ikke helt likte «reglene» i Norge, og heller oppnådde stor suksess ved å dra utenlands.

Vil ha det gøy

Etter flere opp- og nedturer har Stargate surfet på en bølge av suksess de to siste årene. Til NRK.no forteller de at de ikke har satt seg et spesielt nytt mål å nå, annet enn å fortsette å ha det gøy.

– Det viktigste for oss nå, er å jobbe med ting som inspirerer, utfordrer og er morsomt. Det betyr å jobbe med nye mennesker, ikke være redd for å prøve nye ting og fortsatt være ydmyke og sultne, sier duoen.

Hele dokumentaren kan du se på NRK1 lørdag klokken 22.15, eller i Nett-TV.

Kulturstrøm

 • Kanye snakket om «presidentkallet»

  I et tre timer langt radiointervju hos Joe Rogan snakket Kanye West om sitt kall etter å bli «lederen av den frie verden». Han kom også med udokumenterte antydninger om at Bob Marley, Michael Jackson og Prince hadde blitt drept, melder Variety.

  Kanye West
  Foto: ANGELA WEISS
 • Fremtidens kunst

  Norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år. Ny teknologi og digitale kunstauksjoner har gjort det mulig å nå kunstsamlere over hele verden.

  Digital kunst omsettes for millioner – norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år