Stargate fikk Grammy for Rihanna-låt

Låtskriverne i Stargate vant Grammy-pris for Rihanna-hiten «Only Girl (In The World)». – Helt utrolig, sier duoen.

Stargate, som består av Mikkel Storleer Eriksen og Tor Erik Hermansen, gikk til topps i kategorien beste danselåt sammen med samarbeidspartnerne Thaddis Harrell og Sandy Vee.

– Dette er helt utrolig. Det kan ikke beskrives. Kvelden har vært helt fantastisk, sier Mikkel Storleer Eriksen til NRK.

De utkonkurrerte dermed svenske Robyns «Dancing On My Own», La Roux' låt «In It For The Kill», Lady Gagas «Dance In The Dark» og «Rocket» av Goldfrapp.

Lovet datteren en valp

Fra scenen i Staples Center i Los Angeles takket Storleer Eriksen både sin kone og resten av familien.

Tor Erik Hermansen sendte en humoristisk beskjed til sin datter da han mottok prisen.

– Jeg vet at jeg lovte deg en valp dersom vi vant, men det var bare fordi jeg ikke trodde det ville skje, sa han.

Hør Stargate-gutta i intervju med NRKs Mona B. Riise fra Los Angeles i natt:

– Dette er første singel

Ifølge Mikkel Storleer Eriksen skrev de låten «Only Girl (In The World)» på bare fire timer.

– Låta ble til da Rihanna kom til oss og sa «på den neste plata vil jeg bare ha det moro, jeg vil danse, jeg vil lage uptempo-musikk». På det forrige albumet («Rated R», journ. anm.) var hun i et stadium i livet der hun ikke hadde lyst til å lage den type låter, sier Tor Erik Hermansen til NRK.

Cd-cover Rihanna

Coveret til Rihannas «Only Girl (In the World)»-singel.

Foto: Def Jam

«Only Girl (In the World)» ble offisielt sluppet 10. september i fjor, og har per januar 2011 solgt over to millioner kopier til verdensbasis.

– Det var den første låta vi lagde til henne i forbindelse med det nye albumet, og etter én gjennomlytting sa hun «dette er første singel». Hun sang vokalen, det ble kjempebra, og noen måneder senere var det blitt den første singelen, sier Hermansen videre.

Hør NRKs musikkekspert Asbjørn Slettemark forklare Stargates suksess:

– Country eller rock neste gang

Stargate var også nominert for Katy Perrys album «Teenage Dream» i kategorien «Årets album», men den prisen gikk til den kanadiske bandet «Arcade Fire» for albumet «The Suburbs»

Nattens pris er den andre Grammy-prisen til Stargate-duoen. I 2009 vant de prisen for beste R'n'B-låt med Ne-Yos «Miss Independent».

Vi vant R'n'B forrige gang, dance denne gangen. Så får vi se om det blir country eller rock neste gang, sier Mikkel Storleer Eriksen med et smil.

Video Stargate om USA-suksessen

VIDEO: Reporter Annette Groth møter Stargate etter Grammy-triumfen med Ne-Yo i 2009. Fra Lørdagsrevyen.

Flere nordmenn involvert

Det amerikanske bandet Train vant Grammy i kategorien for beste popframføring med vokal av en duo eller gruppe, for låta «Hey, Soul Sister».

Låta er skrevet av Trains frontfigur Patrick Monahan i samarbeid med nordmennene Amund Bjørklund og Espen Lind, også kjent som produsentteamet Espionage.

Espen Lind

Espen Lind bidro sammen med Amund Bjørklund til å skrive sangen «Hey, Soul Sister» for bandet Train. Bandet fikk i natt Grammy for sin vokalprestasjon på låta.

Foto: Kent-Einar Myreng

Denne prisen er imidlertid en artistprist, hvor ikke tekstforfattere og komponister belønnes.

– Vi glemte dessverre å takke Espionage, som hjalp til å skrive låta, da vi takket for prisen. Vi ble så perplekse, siden vi var nominert sammen med musikk fra tv-serien «Glee» hadde vi ikke regnet med å vinne, sier Monahan.

Trondheimsolistene var også nominert til Grammy i kategorien «Best Small Ensemble Performance», men nådde ikke opp.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se videoen til «Only Girl (In the World)»:

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.