– Nobels litteraturpris er blitt en elitepris

Svenska Akademien bør lære av den norske Nobelkomiteen og gjøre litteraturprisen bredere, mener Prio-direktør Kristian Berg Harpviken. Gi prisen til Bob Dylan, foreslår forfatter Jon Michelet.

Forsker Kristian Berg Harpviken mener Nobels litteraturpris bør lære av fredsprisen. NRKs litteraturkritiker er uenig.

SMALT: Prio-direktør Kristian Berg Harpviken mener Nobels litteraturpris er blitt en pris for forfatternes forfattere, og mener prisen bør gjøres relevant for flere.

– Litteraturprisen er åpenbart en slags forfatternes-forfatter-pris som folk ikke er så opptatt av, mener direktør ved Institutt for fredsforskning (Prio), Kristian Berg Harpviken.

I fjor gikk prisen til franske Patrick Modiano, en forfatter få andre enn de mest ihuga litteraturentusiastene hadde hørt om utenfor hans eget hjemland.

Modianos norske forlegger fikk det også plutselig travelt, da det viste seg at de ikke hadde noen av bøkene hans tilgjengelig i norsk oversettelse.

– Kunne hatt global appell

Prio-direktøren mener Nobels litteraturpris har et uutnyttet potensial.

– Litteraturprisen er en pris som kunne hatt global appell, men som ikke har det. Veldig ofte møtes den med et skuldertrekk av selv anmelderkorpset, som veldig raskt griper etter telefonene sine for å finne ut hvem prisvinneren er, sier Harpviken.

Jon Michelet

FOLKELIG: Forfatter Jon Michelet ønsker seg tilbake til tiden da prisen gikk til forfattere med bred appell.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Marta Norheim

UENIG: NRKs litteraturkritiker Marta Norheim mener prisen godt kan gå til ukjente forfattere.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Fredsforskeren mener prisen lett kan gjøres relevant for flere. Men da må Svenska Akademien, som deler ut prisen, lære av sine kolleger i Den norske Nobelkomite.

– Nobels fredspris har vært rotfesta i et politisk instinkt og en forståelse av hva som rører seg i samtida, og dermed er også den globale interessen til stede, mener Harpviken.

– Gi prisen til Dylan

Forfatter og Riverton-prisvinner Jon Michelet mener litteraturprisen sliter med å begeistre i bredere lag.

– Prisen er blitt mer elitepreget enn den var. Det var større rom for mer folkelige forfattere tidligere, som Steinbeck og Hemingway.

Han mener det likevel er mulig for Akademien å virkelig begeistre verden, og peker på Bob Dylan som en mulig fremtidig prisvinner.

– Selv om jeg ikke liker ham så godt, synes jeg det hadde vært et fint grep, for det ville vist at man også kan gi kred til en forfatter som har skrevet, laget og sunget sanger som mange er veldig glad i, sier Michelet.

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim mener prisen godt kan forbli smal.

– Jeg tenker at Nobelprisen i litteratur kan gå til forfattere som kan bli kjent gjennom å få prisen, ikke nødvendigvis til forfattere som allerede er godt kjent, sier Nordheim.

Svenska Akademien skriver i en e-post til NRK at de synes synspunktene til Harpviken og Michelet er interessante, men at de ikke ønsker å gå inn i en diskusjon om kriteriene så tett opp mot prisutdelingen.

Kulturstrøm

  • Se Astrid S' åpningslåt fra P3 Gull