Hopp til innhold

Jon Fosse: – Kjenner meg personlig og litterært forberedt

Nok et år er forfatter og dramatiker Jon Fosse blant forhåndsfavorittene til å få Nobels litteraturpris. I dag klokken 13 blir vinneren offentliggjort.

Jon Fosse

FAVORITT: Jon Fosse kan få Nobels Litteraturpris.

Foto: Annelita Meinich / NRK

– Nå har jeg klart å innstille meg på det, og kjenner meg både personlig litterært forberedt. Skulle det slumpe til at jeg får Nobelprisen, så blir jeg glad for det, sier Fosse om nominasjonen til verdens største litteraturpris.

Fosse har vært forhåndsfavoritt til prisen i flere år.

– Bare det at jeg er med i diskusjonen som går verden rundt år etter år, det er god reklame for å få bøkene mine oversatt til flere språk, sier Fosse og legger til:

– Dersom jeg ikke får den, så blir jeg nok lettet. Det er bra begge deler.

De som topper årets lister over forhåndsfavoritter er mange av de samme forfatterne som i fjor.

Bookmakernes ti favoritter

Haruki Murakami

FAVORITT:Haruki Murakami har toppet listen over favoritter i flere år.

Foto: Michael Cizec / AFP/Scanpix

Haruki Murakami: har stått høyt opp på listen i flere år. Er japansk forfatter.

Adunis:er arabisk lyriker som egentlig heter Ali Ahmad Said Esber. Han kommer fra Syria.

Ngugi Wa Thongo'o: regnes som nestor i afrikansk litteratur og kommer opprinnelig fra Kenya. Og har skrevet mye om urettferdighet og utnyttelse av mennesker i Afrika.

Philip Roth: kjent forfatter fra USA som ofte henter handlingene fra jødiske miljøer.

Kon Un: er en koreansk poet som flere ganger er blitt fengslet.

Jon Fosse: er norsk forfatter og dramatiker.

Joyce Carol Oates: amerikansk forfatter som har skrevet over 40 bøker.

Ismail Kadare: er albansk forfatter som var i opposisjon til det kommunistiske regimet i hjemlandet og flyttet til Frankrike.

Cesar Aira: er en argentisk forfatter som har skrevet bøker siden 1970-tallet, men fikk sitt internasjonale gjennombrudd frøst i 1998 med boken «Hvordan jeg ble nonne».

Peter Nadas: er en ungarsk forfatter med sans for erotiske skildringer.

Bob Dylan blant favorittene

Lengre ned på lista over favoritter finner vi den kjente musikeren Bob Dylan og Elena Ferrante som egentlig er et pseudonym for en forfatter. Og flere norske forfattere er kommet med på bettinglista – som Merethe Lindstrøm og Kjell Askildsen.

Norge er blitt tildelt Nobels litteraturpris tidligere, men det er lenge siden. Bjørnstjerne Bjørnson fikk den i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.

Prisen som har vært delt ut siden 1901 , offentliggjøres i Svenska Akademia i Stockholm i morgen klokken 13.00.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP