Hopp til innhold

Bjurstrøm støtter danskene i lekkasjesaken

Sjefforhandler Hanne Bjurstrøm mener lekkasjesaken er dramatisert, og støtter danskene.

Hanne Bjurstrøm

Hanne Bjurstrøm holdt i dag pressekonferanse om lekkasjen i The Guardian.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Et danskforfattet utkast til avtaletekst ble i går lekket til den britiske avisen The Guardian . Teksten skapte oppstandelse blant flere av delegatene, spesielt fra U-landene, som vil måtte ta en større andel av klimakuttene.

- Gjør en god jobb

Hanne Bjurstrøm og Tone Hertzberg

Norges sjefforhandler Hanne Bjurstrøm og kommunikasjonsrådgiver i Miljøverndepartementet Tone Hertzberg.

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Jeg synes danskene gjør en god jobb som vertsland for klimaforhandlingene når de prøver å sette fart i en prosess som har gått veldig tregt fram til nå, sier Hanne Bjurstrøm i dag.

- Avtaleutkastet har fått for mye oppmerksomhet i forhold til det at det aldri har vært noen hemmelighet at danskene har jobbet med alternative forslag, sier Bjurstrøm.

Lekkasje

Det danske forslaget havnet i går i hendene på journalister i den britiske avisen The Guardian , og hendelsen fikk brått konsekvenser i Bella Center, hvor forhandlingene pågår.

Afrika gjør opprør

Afrikanske land gjorde i går opprør på Bella Center.

Foto: Astrid Rommetveit / NRK

I går kveld stormet over hundre afrikanske deltakere gjennom korridorene på konferansesenteret og ytret sine frustrasjoner over det de mener bidrar til å "knuse håpene deres".

SE: Afrikansk klimastunt i København

- Ser ikke ut til å føre fram

Bård Lahn i Naturvernforbundet fortalte i dag morges at det lenge har vært kjent at danskene har arbeidet med en alternativ tekst - fordi den opprinnelige teksten ikke ser ut til å føre fram.

Lahn har fulgt forhandlingene tett i to år, og sier den 170 sider lange teksten som har ligget på forhandlingsbordet fram til nå er lang, komplisert og vanskelig.

Det var imidlertid planlagt at teksten, som danskene har kortet ned til 13 sider, skulle framlegges mot slutten av forhandlingene. Dokumentet som er datert til slutten av november - blir roet ned av danskene som forklarer at man har arbeidet med ulike forslag som alle har blitt presentert og behandlet, også av andre land.

- Mye kan derfor ha skjedd siden denne teksten ble skrevet, forklarer Lahn.

- Har mistet troverdighet

Dokumentet innholder likevel endel av det Danmark står for i forhandlingene, og observatører mener derfor danskene har mistet troverdighet etter lekkasjen.

WWF-sjef Rassmus Hansson er også kritisk til det danske avtaleutkastet, og ber Norge om å ta avstand fra dokumentet .

Det ønsker ikke Bjurstrøm å gjøre, men hun legger til at deler av utkastet går i mot Norges posisjon i forhandlingene.

En av reaksjonene til innholdet i utkastet går nemlig på at det ikke ligger noen avklaring til hvilken rolle Kyotoprotokollen skal ha i en ny avtale.

- Norge er en forkjemper for Kyoto, men vi har vært klare på at denne alene ikke løser klimaproblemet - når vi ser på de landene som står utenfor denne avtalen. Vi er derfor avhengig av en pakke, sier Bjurstrøm i dag.

- Forhandlingene har strandet før

- Danskene, som COP-vert har imidlertid hele tiden vært klare på at det ikke finnes ett dokument.

- Nå er de plutselig blitt en svarteper i Bella Center. Men disse forhandlingene har strandet før, derfor ønsker jeg å støtte det danske formannsskapet- slik at de har muligheten til å legge fram et dokument mot slutten av denne konferansen som fører fram. De gjør en formidabel oppgave, sier Bjurstrøm.