NRK Meny
Normal

Statsledere boikotter en klimaavtale fra Sør-Afrika

USA, Russland, Japan og Canada sa under G8-møtet i Frankrike i dag at de kommer til å boikotte en bindende avtale for å redusere klimagassutslipp ved FNs toppmøte i Sør-Afrika i november.

Barack Obama i samtale med David Cameron ved G8-møtet

Barack Obama under G8-møtet i Deauville. Her i samtale med Storbritannias statsminister, David Cameron.

Foto: - / Afp

USAs president Barack Obama kom med beskjeden under en middag med G8-landene i Deauville torsdag kveld at USA ikke kommer til å signere en utdatert Kyotoprotokoll.

Det til tross for ønskene fra EU om å utvide avtaletiden for den eksisterende protokollen.

Flere land trekker seg

Kyotoprotokollen utgår i 2012, og under FNs klimatoppmøter de siste årene har det vært jobbet iherdig mot å finne enighet om en ny type avtale, å utvide Kyotoprotokollen utover neste år- eller begge deler.

USA har aldri signert Kyotoprotokollen, til tross for at de i 1997- da protokollen ble skrevet, var verdens største utslipper av klimagasser. Kyotoprotokollen omfatter kuttmål for de landene som var ansett som industriland da avtalen ble signert.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Russland, Canada og Japan var med på den opprinnelige avtalen fra 1997, men opplyser nå at de ikke kommer til å bli med på en avtale som USA og andre store utslippskjemper, som Kina, ikke er med på.

Les også: Kina og USA i ny klimakrig
Les også: Ikke færre floker etter Tianjin

Årsaken er at mange u-land også nå er blant verdens største utslippere av klimagasser. I- og u-land krangler derfor nå om hvem som skal ta regninga for de utslippene som har ført til klimaendringene vi ser i dag, og kommer til å se i tiden fremover.

Stor uenighet

Kineserne har nå gått forbi USA i utslipp, men anser seg ikke som ansvarlig for å gjøre de store kuttene, fordi de mener de har rett til den samme økonomiske veksten som i-landene har nytt godt av frem til nå.

Det er derfor stor uenighet i de internasjonale klimaforhandlingene, og arbeidet mot en ny juridisk avtale, på linje med Kyotoprotokollen, går tregt.

Les mer: - Jeg deler utålmodigheten
Les også: Afrikansk klimastunt i København

Både ved klimatoppmøtet i København i 2009 og i Cancun i Mexico i fjor kom det en avtaletekst på bordet ved slutten av forhandlingsperioden. Men teksten er hverken politisk eller juridisk bindende - og mange etterlyser fortgang i forhandlingene.

Les: - Gud har vært i Mexico
Les også: Her er løftene fra København

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.