Hopp til innhold

Statsledere boikotter en klimaavtale fra Sør-Afrika

USA, Russland, Japan og Canada sa under G8-møtet i Frankrike i dag at de kommer til å boikotte en bindende avtale for å redusere klimagassutslipp ved FNs toppmøte i Sør-Afrika i november.

Barack Obama i samtale med David Cameron ved G8-møtet

Barack Obama under G8-møtet i Deauville. Her i samtale med Storbritannias statsminister, David Cameron.

Foto: - / Afp

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

USAs president Barack Obama kom med beskjeden under en middag med G8-landene i Deauville torsdag kveld at USA ikke kommer til å signere en utdatert Kyotoprotokoll.

Det til tross for ønskene fra EU om å utvide avtaletiden for den eksisterende protokollen.

Flere land trekker seg

Kyotoprotokollen utgår i 2012, og under FNs klimatoppmøter de siste årene har det vært jobbet iherdig mot å finne enighet om en ny type avtale, å utvide Kyotoprotokollen utover neste år- eller begge deler.

USA har aldri signert Kyotoprotokollen, til tross for at de i 1997- da protokollen ble skrevet, var verdens største utslipper av klimagasser. Kyotoprotokollen omfatter kuttmål for de landene som var ansett som industriland da avtalen ble signert.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Russland, Canada og Japan var med på den opprinnelige avtalen fra 1997, men opplyser nå at de ikke kommer til å bli med på en avtale som USA og andre store utslippskjemper, som Kina, ikke er med på.

Les også: Kina og USA i ny klimakrig
Les også: Ikke færre floker etter Tianjin

Årsaken er at mange u-land også nå er blant verdens største utslippere av klimagasser. I- og u-land krangler derfor nå om hvem som skal ta regninga for de utslippene som har ført til klimaendringene vi ser i dag, og kommer til å se i tiden fremover.

Stor uenighet

Kineserne har nå gått forbi USA i utslipp, men anser seg ikke som ansvarlig for å gjøre de store kuttene, fordi de mener de har rett til den samme økonomiske veksten som i-landene har nytt godt av frem til nå.

Det er derfor stor uenighet i de internasjonale klimaforhandlingene, og arbeidet mot en ny juridisk avtale, på linje med Kyotoprotokollen, går tregt.

Les mer: - Jeg deler utålmodigheten
Les også: Afrikansk klimastunt i København

Både ved klimatoppmøtet i København i 2009 og i Cancun i Mexico i fjor kom det en avtaletekst på bordet ved slutten av forhandlingsperioden. Men teksten er hverken politisk eller juridisk bindende - og mange etterlyser fortgang i forhandlingene.

Les: - Gud har vært i Mexico
Les også: Her er løftene fra København