Hopp til innhold

Afrikansk klimastunt i København

Afrikanske aktivister ristet liv i klimadelegatene på toppmøtet i København.

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

Byline, Astrid Rommetveit
Foto: Kristin Granbo / NRK
Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Stormet inn

Rundt hundre personer fra 25 afrikanske land ristet liv i delegater og journalister da de stormet gjennom korridorene på Bella Center hvor klimaforhandlingene foregår.

Budskapet er enkelt: Vi opplever klimaendringene allerede nå og vi vil bli hørt!

Det ble i dag, under andre dag av klimatoppmøtet, mye oppstandelse rundt et dokument som lekket til den britiske avisen The Guardian .

Les også: U-landene er forbannet

Det danske vertskapet for klimatoppmøtet i København skal i all hemmelighet ha samlet støtte til et forslag som favoriserer rike land.

Brannslukking

FNs klimasjef Yvo de Boer og lederen av konferansen, klimaminister Connie Hedegaard fra Danmark, prøvde å roe gemyttene ved å understreke at dette bare dreier seg om et avtaleutkast.

Og Yvo de Boer har i kveld drevet brannslukking ved hjelp av pressemeldinger som forsikrer at dokumentet kun var et konsultasjons-dokument.

- De eneste formelle tekstene i FN-prosessen er de som legges på bordet av lederne for konferansen - med alle parter tilstede.

- Våre håp har blitt knust

Det var likevel flere som reagerte sterkt på lekkasjen.

”One degree, one Africa!”
”Two degrees, suicide!”

– Vi står her, representanter for folket, som er berørt av klimaendinger. Vi har fulgt disse samtalene i lang tid. Vi håper at København vil levere en avtale som vil sikre overlevelsen av sårbare mennesker i Afrika. Det er andre dag i København, og våre håp har blitt knust, sier lederen for stuntet.

Les også: - Her vil det skrives historie