NRK Meny
Normal

Afrikansk klimastunt i København

Afrikanske aktivister ristet liv i klimadelegatene på toppmøtet i København.

Byline, Astrid Rommetveit
Foto: Kristin Granbo / NRK
Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Stormet inn

Rundt hundre personer fra 25 afrikanske land ristet liv i delegater og journalister da de stormet gjennom korridorene på Bella Center hvor klimaforhandlingene foregår.

Budskapet er enkelt: Vi opplever klimaendringene allerede nå og vi vil bli hørt!

Det ble i dag, under andre dag av klimatoppmøtet, mye oppstandelse rundt et dokument som lekket til den britiske avisen The Guardian .

Les også: U-landene er forbannet

Det danske vertskapet for klimatoppmøtet i København skal i all hemmelighet ha samlet støtte til et forslag som favoriserer rike land.

Brannslukking

FNs klimasjef Yvo de Boer og lederen av konferansen, klimaminister Connie Hedegaard fra Danmark, prøvde å roe gemyttene ved å understreke at dette bare dreier seg om et avtaleutkast.

Og Yvo de Boer har i kveld drevet brannslukking ved hjelp av pressemeldinger som forsikrer at dokumentet kun var et konsultasjons-dokument.

- De eneste formelle tekstene i FN-prosessen er de som legges på bordet av lederne for konferansen - med alle parter tilstede.

- Våre håp har blitt knust

Det var likevel flere som reagerte sterkt på lekkasjen.

”One degree, one Africa!”
”Two degrees, suicide!”

– Vi står her, representanter for folket, som er berørt av klimaendinger. Vi har fulgt disse samtalene i lang tid. Vi håper at København vil levere en avtale som vil sikre overlevelsen av sårbare mennesker i Afrika. Det er andre dag i København, og våre håp har blitt knust, sier lederen for stuntet.

Les også: - Her vil det skrives historie

Selda Ekiz om temperatur og co2 siste 800 000 år.
Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye? Per Espen Stoknes er klimapsykolog ved BI. Han viser hvilke mekanismer det er i oss som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. 
Episode 1:10 Distanse. Det skjer ikke meg.