NRK Meny
Normal

Ber Norge ta avstand fra forslaget

WWF-sjef ber Norge ta avstand fra det hemmelige danske utkast til en ny klimaavtale. Forslaget har skapt opprør på toppmøtet i København.

Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Avtaleteksten som ble lekket i går kveld, svekker prinsippet om at i-landene har ansvaret for klima-trusselen, noe som får u-landene til å rase.

LES: U-landene er forbannet

LES: Afrikansk klimastunt i København

Fornærmelse

- Vårt folk blir bestukket av danskene og av EU. Det er en fornærmelse, sier en sint Susie Wandera frå ein kenyansk klimaorganisasjon.

Grunnen er det hemmelege danske forslaget til klimaavtale, som ifølge lekkasjer fra i går kveld skal føre til at utviklingsland får 10 milliarder kroner for å redusere klimautslippene sine.

- Summen er ikke nok til å kjøpe kister til alle som dør på grunn av klimaendringene, sier Stanislaus-Kaw Di-Aping, talsmann for G77-gruppa som organiserer fattige land.

Han mener forslaget er så urettferdig at det truer hele klimaavtalen.

- Har ikke bidratt

Politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp, Harald Nyeggen, er enig.

- Hovedproblemer et at det legger veldig stort ansvar på de fleste utviklingsland, som overhodet ikke har bidratt til dette klimaproblemet. Uten at det gir dem den nødvendige finansieringen slik at de faktisk kan gjennomføre de reduksjonsforpliktelsene de blir bedt om å påta seg, sier Nyeggen.

I forslaget som ble lekket i går kveld forkaster danskene det som til nå har vært grunnlaget for klimaforhandlingene, Kyoto-avtalen. Og ifølge den britiske avisa The Guardian blir forslaget støttet av både USA og Storbritannia. Dette er helt feil fremgangsmåte, mener Nyeggen.

Ber Norge ta avstand

Rasmus Hansson i WWF er også kritisk til det danske avtaleutkastet. Han ber Norge om å ta avstand fra det danske avtaleutkastet. Mens den norske forhandlingslederen Hanne Bjurstrøm hadde ingen kommentar til det danske forslaget i går kveld.

FNs klimasjef Yvo de Boer skrev i en pressemelding at dokumentet bare var et utgangspunkt for konsultasjoner og at det ikke er en del av de formelle forhandlingene.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.