Hopp til innhold

Dom: Massepågripelsene i København var ulovlige

Dansk politi brøt loven da rundt 900 personer ble pågrepet under demonstrasjonene mot klimatoppmøtet i København i fjor. Det slår tingretten fast i en historisk dom.

Arrestasjoner i København

Demonstrantene ble bundet sammen av politiet og mange måtte sitte på bakken i flere timer.

250 demonstranter får alle erstatninger på mellom 5000 og 9000 danske kroner etter arrestasjonene under klimatoppmøtet i København i desember i fjor.

Politiet hadde, ifølge retten, ikke grunnlag for å anholde alle de omlag 1000 arresterte, og må nå betale en samlet sum på nærmere to millioner norske kroner i tort og svie til en rekke av de involverte, skriver Jyllands-Posten.

Les: Klimaaktivister saksøker politiet

Første gang

Det er første gang det danske rettsvesenet har tatt stilling til hvor grensen går for politiets bruk av frihetsberøvelse, ifølge avisa.

Den 12. desember i fjor ble rundt 900 mennesker pågrepet under en massedemonstrasjon i forbindelse med klimaforhandlingene i den danske hovedstaden.

Les mer: Opptøyer i København - 900 demonstranter arrestert
Les: 40 aktivister anholdt
Les også: Tidenes klimatog endte med massearrestasjon

Aktivistene ble bundet fast med strips rundt håndleddene og måtte sitte på den kalde asfalten i opp til fire timer. Bare fire av dem ble i ettertid siktet.

– Nedverdigende

Retten fant forholdene under frihetsberøvelsen nedverdigende og derfor i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3, heter det i dommen.

250 av drøye 2.000 personer som ble pågrepet under ulike demonstrasjoner i løpet av klimatoppmøtet i København, valgte å ta saken til retten. Dommen tar for seg fem demonstrasjoner mellom 11. og 16. desember hvor aktivister ble pågrepet.

Klimamarsj i København

Den store klimamarsjen i København 12. desember i fjor samlet tusener fra hele verden.

Foto: Foto Kristin Granbo / NRK

Her er dommene:

11. desember: Sju personer ble anholdt ved to ulike steder på Christianshavn. De bar på beskyttelsesutstyr og opplyste til politiet at de var på vei til demonstrasjoner, mens noen av dem sa de skulle hjelpe skadde. Retten mener det ikke er bevist at de utgjorde noen sikkerhetsrisiko og mottar 5000 kroner hver i godtgjørelser, skriver Politiken.dk.

12. desember: I alt 905 personer ble holdt tilbake av politiet. Sittende i lange rekker med hendene bundet i strips på ryggen. Retten mener at langt fra alle burde ha blitt anholdt, og mener det ikke er bevist at 178 av disse utgjorde noen fare for den offentlige orden eller sikkerhet. De 178 får godtgjørelser på 9000 kroner.

Politi mobiliserer i København fredag

Politiet mobiliserer fredag 11. desember i København sentrum.

Foto: Kristin Granbo / NRK

13. desember: Politiken skriver at 44 personer mottar 5000 kroner hver etter å ha blitt arrestert under en demonstrasjon fra Triangelen på Østerbro. Under denne demonstrasjonen ble 239 personer bundet i rekker sittende på bakken etter at politiet fant bitetenger og bombekastere på enkelte av demonstrantene.. Retten mener imidlertid at det ikke var sikkert alle visste at demonstrasjonen skulle inneholde ulovlige elementer.

14-15. desember: 146 personer ble arrestert i og ved Christiania der flere av aktivistene hadde bygd brennende barrikader på Christianshavn og kastet brannbomber og stein mot politiet. 10 saksøkere får medhold av retten, som mener ikke det er bevist at alle var med på urolighetene. Disse ti får 5000 kroner hver i erstatning.

Demonstranter i København sentrum

En rekke demonstrasjonstog gikk gjennom København sentrum under klimatoppmøtet i fjor.

Foto: Kristin Granbo / NRK

16. desember: Flere demonstranter ved en marsj på vei mot konferansesenteret Bella Center skulle formodentlig skaffe seg adgang til toppmøtet, men demonstrantene ble stanset før de nådde senteret. En rekke demonstranter ble arrestert, men tre får erstatning på 5000 kroner hver etter at retten gir dem medhold i at de ikke ville ha utgjort en fare for sikkerheten.

Politiet anker

Det samlede erstatningsbeløpet for de fem hendelsene er på cirka 2 millioner norske kroner.

Rettssaken i tingretten i København varte fra mai til september i år, men dommen kom først nå. Politiet vil anke dommen til den danske lagmannsretten.