– Jeg trodde en ordentlig mamma måtte være perfekt

– Jo dårligere jeg følte meg jo viktigere ble det å fremstå som perfekt, sier mammablogger Marte Frimand-Anda. Hun har for lengst tatt et oppgjør med alle kravene. – Jeg er forelsket i kvinner som Marte, sier Per Fugelli.

Frimand Anda

Marte Frimand-Anda tok et oppgjør med kravene til det perfekte

Foto: Stig Westre / NRK

Marte Frimand-Anda fra Raufoss er ikke opptatt av harmonisk og ryddig interiør, økologisk mat eller cupcakes på bloggen sin, «Casa Kaos» – en foreldreblogg for uperfekte foreldre.

Men, ironisk nok var det nettopp cupcakes som ble vendepunktet for Marte, og starten på en ny tankegang for henne.

Krasjet over cupcakes

Hun og mannen skulle arrangere navnefest, og selvsagt skulle Marte lage kaker og pynten på kakene selv, og det var her det skar seg.

– Jeg stod og prøvde å forme små lekefigurer i marsipan, sjokolade og marshmallows, men så ble alt ødelagt og jeg fikk det ikke til.

Kakene svidde seg og hun ble sur og sint og kjefta på mannen så de ble uvenner og begynte å krangle.

– Jeg hadde ikke tid til å amme minstejenta som bare var noen få måneder gammel, så hun gråt, forteller Marte.

Hun krasjet fullstendig sammen med disse cupcakene der ute på kjøkkenet. Men kaker måtte de ha og tiden var knapp, så de dro på butikken og kjøpte ferdig røre. Ferdigmuffinsene ble servert på navnefesten dagen etter og folk skrøt av dem.

Føkk lykken

– Da skjønte jeg at man fint kan ta noen enkle løsninger og slappe av litt, og likevel komme godt ut av det. Alt trenger ikke være hjemmelaget og 100 % perfekt hele tiden, sier Marte.

Etter dette har det ballet på seg og nå leses Martes blogg "Casa Kaos" av 10.000 brukere hver dag. Nylig fikk fikk hun prisen " Årets gullpenn" under VIXEN Blog Awards 2015.

Denne uka kommer boka hennes "Føkk lykke". Tittelen på boka er et opprør mot perfeksjonssamfunnet vårt, hvor vi skal gå rundt og være så lykkelige hele tiden.

– Alt skal være så flott og fantastisk hele tiden, men det er slitsomt å ha perfeksjon og lykke som mål i livet sier Marte.

Frimand Anda: Føkk Lykke!

Denne uken kommer Marte Frimand-Anda med boka Føkk lykke

Foto: Stig Westre / NRK

Deilig å slippe masse krav

Etter at Marte har senket kravene til hvor rent og ryddig huset skal være, hvor mange av podens fotballtreninger hun skal få med seg eller hvor mye hun skal gidde å leke med ungene, har hverdagen blitt enklere.

– Jeg er mindre irritabel. Jeg og mannen min har fått det bedre sammen og vi krangler mye mindre. Vi er ikke så opptatt av å gjøre ting hele tiden og opplever at vi har bedre tid. Vi kan tøyse mer med barna, vi kan sitte i hagen og slappe av i stedet for å stå på kjøkkenet og lage flotte kaker til skoleavslutningen, for eksempel, forteller Marte.

– Vi sliter oss ut

Hun mener vi har blitt mye strengere med oss selv, og det har vi ikke godt av.

– Vi er jo så slitne hele tiden og vi klager over tidsklemma. Vi har lange arbeidsdager og liten tid sammen med barna. Dette rister jo mine foreldre og besteforeldregenerasjon litt på hodet over, sier hun.

Det var da ikke så slitsomt da de selv var småbarnsforeldre, sier foreldrene og besteforeldrene. Så hva har skjedd i løpet av en generasjon?

Marte tror sosiale medier må ta mye av skylden. Der er det veldig mye perfeksjon og idyll, og da sitter mange igjen med følelsen av at det er noe galt med dem som ikke får til dette perfekte.

Forelsket i slike kvinner

– Jeg er forelsket i kvinner som Marte! Jeg hyller også menn og barn, og i det hele tatt alle, som senker skuldrene og kravene.

Det sier professor i sosialmedisin, Per Fugelli. Han sier han har inntrykk av at det nå går en sunn epidemi av å gi litt mer faen over landet, og det har helsa vår godt av, mener han.

Per Fugelli desember 2015

Professor i sosialmedisin Per Fugelli mener å se flere tegn til at folk gir mer blaffen

Foto: Else Karine Archer / NRK

Fugelli mener å registrere flere tegn på dette. Han har nettopp vært i kontakt med noen studenter i Nordland, som skal arrangere en «Godt nok»- festival til sommeren.

– Det er mange optimistiske tegn som tyder på at folk har forstått at alle får det bedre hvis vi ikke legger målene for lykke, kropp og livsstil så langt borte at vi aldri kan nå dem, og løper på oss melkesyre og får stive liv, sier den kjente sosialmedisineren.

Han sier mennesket ikke er skapt for å prestere 100 % hele tiden, det stemmer ikke med vår natur. Vi blir trøtte og slitne og får sykdommer og mistrivsel. Per Fugelli sier vi har godt av å sette oss mål og være i utvikling, men alt med måte.

– Kvinner som Frimand- Anda er samfunnsmedisinere vi har bruk for, dette er oppmuntrende å høre om, sier Fugelli.

Søkte ros på Facebook

Også for Marte Frimand- Anda har det vært en veg å gå for å bli mer avslappet som mor. Rett etter at hun fikk sitt første barn strebet hun etter å bli det hun kaller en ordentlig supermamma, med alt det innebærer av hjemmelaget økologisk mat og nyoppussede barnerom.

Marte innrømmer at hun var i "perfekt-fellen" selv.

Hun var inne i runddansen med å poste fine bilder på Facebook, vise seg selv utelukkende fra sin beste side på sosiale medier, og la selvfølelsen stige i takt med antall likes.

Følte seg ikke god nok

Marte ønsket å fremstå som perfekt fordi hun trodde det var slik en mamma skulle være. Men hun klarte ikke å leve opp til idealene.

– Jo mer jeg følte meg som en dårlig mor, jo viktigere var det å få kommentarer fra andre på hvor god mor jeg var, sier mammabloggeren fra Raufoss.

Hun fikk egentlig til det meste, men hadde hele tiden følelsen av at hun ikke var god nok. Hun prøvde å leve opp til alle kravene, men til slutt gikk det ikke lenger.

Og etter opplevelsen med cup-cakene før navnefesten, skjønte hun at det ikke var så nøye. Det blir stort sett bra sjøl om ikke alt er fullstendig perfekt.

Se video:

Intervju med Marte Frimand-Anda, mann Sjur og sønnen Rasmus.

Les også: