– Perfekte mammablogger gir følelse av utilstrekkelighet

Fagfolk advarer unge mødre mot å blogge «perfekte» liv og bygge en fasade som er umulig å leve opp til.

Blogger fra telefonen

Det fins et utall muligheter for å dele livet sitt på internett. Blogger og sosiale medier kan ta mye tid for småbarnsforeldre.

Fagfolk i det forebyggende familieteamet i Steinkjer vil at småbarnsforeldre som blogger skal reflektere over hvordan de blogger og hvordan de bruker tiden sin.

– Vi vil at småbarnsforeldrene skal tenke over dette med blogging og sosiale medier slik at de har et bevisst forhold til det, og tar et standpunkt om hvordan de vil ha det i heimen sin, sier de.

– Prøver å framstå som mer perfekte enn de er

– Jeg blogga om hele situasjonen jeg var i, sier Emma Marie Solli.

– Jeg var alenemor med det første barnet, og da blogga jeg veldig mye. Jeg ville ikke dra inn gutten min så altfor mye i det, så jeg var veldig overfladisk, sier hun.

Mange foreldre syns det er gøy å blogge om livet med de små. I tillegg er det morsomt for slektninger og venner å følge med på disse bloggene. Men bloggene kan også bli lest av mange ukjente.

Emma Maria Solli fra Steinkjer er en av dem som har blogga, men nå har slutta.

Hun tror at ikke alt er så perfekt som det ser ut til i noen blogger, der det ser ut til at alt er harmoni, fryd og gammen.

– Jeg tror kanskje de prøver å framstille seg sjøl litt bedre enn de er. De legger på litt tjukkere og prøver å framstå som mer perfekt enn de nødvendigvis er.

Perfekte liv i bloggform

Det er dette Ann Helen Holmli og Hilde Lein nå vil til livs.

De jobber i Forebyggende Familieteam i Steinkjer kommune, og de møter stadig småbarnsforeldre som føler at de ikke strekker til når de ser andres perfekte liv i bloggform.

– Det gis et bilde av at det er veldig flott og man rekker veldig mye og alt er bare fint og flott med disse småttisene. Spørsmålet er om det virkelig er så flott, og om dette er et rett bilde av å være småbarnsforeldre, sier Hilde Lein.

– Skaper det et press?

– Det kan gjøre det. Det kan også skape stress for foreldre at man skal rekke all bakinga og sørge for at det ser flott og reint og rosenrødt ut. Så det er tilbakemeldinger på det vi får, man føler at man ikke helt lykkes, sier Ann Helen Holmli.

Et annet aspekt ved bloggingen, er hvorvidt man legger ut for mye om ungene sine. Flere eksperter advarer mot dette.

Det kan også bli for mye klaging på enkelte blogger, så balansegangen er ikke lett.

Forebyggende familieteam

Forebyggende familieteam: Ann Helen Holmli (spesialpedagog), Hilde Lein (spesialpedagog), Toril Austli (førskolelærer), Anna Eggen (spesialpedagog), Ragnhild Nervik (barnevernspedagog), Laila Valla Hustad (helsesøster)

Foto: Øyvind Bones / Steinkjer-Avisa

Sitter ikke med fasiten

Holmli og Lein ønsker nå å skape refleksjon og debatt rundt hvordan man disponerer bloggen sin og tida man bruker på den. For hvordan rekker man å ta vare på den lille, jobbe, bake brød, invitere til kaffe og kake, innrede stua på nytt og samtidig formidle alt dette på nett?

– Man må ikke dra det så langt at ungen må vente fordi mor eller far må legge ut hendelser på blogger, instagram eller facebook, sier Lein.

Hun understreker at familieteamet ikke sitter med fasiten på hvordan dette skal gjøre.

– Så hvordan kan man formidle livet som småbarnsforeldre på en realistisk måte?

– Det er noe med å være ærlig og få fram at småbarnsforeldrelivet er ganske mangfoldig. Utfordringer er veldig vanlig, og dette bør kanskje også komme fram i en blogg. Mange tenker at de er alene om slike utfordringer, og tør kanskje ikke ta opp det med nærmiljøet sitt. Da kan ærlige blogger være til hjelp, tror helsesøstrene.

Ærlige blogger

Samtidig er de opptatt av at det selvfølgelig er viktig å fokusere på gode opplevelser, også på sosiale medier og blogger.

En bunn ærlig blogg som har fått stor oppmerksomhet, er bloggen til Marina Krohg, som brukte bloggen som terapi da sønnen Even André kom til verden 15 uker og flere tusen gram for tidlig.

En annen mammablogg som presenterer utfordringer og følelser, er bloggen til Kelle Hampton, som fikk ei datter med Downs syndrom. Denne bloggen har fått enorm oppmerksomhet over hele verden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.