Årets mammablogger: – Jeg får litt kjeft for at vi har få regler

RAUFOSS (NRK): Hun var lei av glansbilder og cupcakes på sosiale medier. Årets mammablogger skildrer den nakne sannheten. Men det har sin pris.

Årets mammablogger

SENKET SKULDRENE: Sjur, lille Rasmus og Marte Frimand-Anda synes det er flott å vise frem hverdagskaoset som småbarnsforeldre kan kjenne seg igjen i.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Casa kaos

VÆR BEREDT: Bloggen om livet med barn ble startet i Spania og lever nå videre i huset på Raufoss.

Foto: NRK

Det har vært ei slitsom natt i det hvitmalte huset på Raufoss. 5-åringen har fått omgangssyken og spy-bøtta står fortsatt ved senga.

Lillesøster er kjørt til barnehagen og frilansjournalistene Marte og Sjur Frimand-Anda er glade de ikke har en ni-til-fire jobb i dag.

Og det skal mer til enn sjuke unger for at foreldreparet på Raufoss avlyser avtalen med NRKs reporter.

– Velkommen til oss, hilser begge i døra.

Det finnes bare én måte å oppdra barn på i Norge, og viker du fra det kommer mammapolitiet og arresterer deg. Det kan virke som at hvis alle foreldre gjør alt helt likt, så vil alle barn bli lykkelige og perfekte.

Hentet fra bloggen Casa kaos
Mammablogg om uperfekt familie

ROMSLIG FOR BARN: Rasmus har mye boltreplass i huset

Foto: NRK

Rot, søl og litt kaos

Innenfor døra ligger sko i alle størrelser utover gulvet, sammen med leker, puslespillbrikker, tegnesaker og ikke minst et gedigent klatrestativ som troner fra gulv til tak i stua.

Hverken mor eller far forsøker å bortforklare rotet med nattens unntakstilstand eller andre unnskyldninger som småbarnsforeldre gjerne tyr til når de får besøk.

I dette huset er det nemlig lille supermann og prinsessa som styrer, og det legges det ikke skjul på.

Det setter lesere pris på. MammaNett kåret derfor Marte til årets mammablogger i februar.

Bilderfra hverdagslivet med små barn

Marte Frimand-Anda er motstykket til rosabloggerne med polerte skrytebilder. Hun publiserer bilder av den rotete stua, søpla som skulle vært tømt og barn med munnen full av spagetti og tomatsaus utover hele seg.

Kjøkkenkaos

KJØKKENHJELP: Litt kaos under matlaging må være greitt synes familien Frimand-Anda

Foto: Marte Frimand-Anda / privat

– Jeg baker kun Toro-kaker og jeg lager bare mat når jeg absolutt må, kjøkkenet er mannens domene. Jeg bruker heller ikke overdrevent mye tid på å rydde og vaske, innrømmer Marte Frimand-Anda gladelig.

Ble stresset av presset

Men Marte har selv vært ute på «glansbildegaleien». Bilder av nygrillet mat, vin og romantisk kjærestekos har blitt lagt ut på Facebook, selv om paret hadde kranglet for bare minutter siden.

Da eldstemann Rasmus var åtte måneder gammel giftet de seg. Da skulle alt være hvitt og perfekt.

Utypisk brudebilde

UHØYTIDELIG BRUDEPAR: Frimand-Anda har mange bryllupsbilder, men der er dette som Marte liker best.

Foto: Lisbeth Andresen / privat

– Ti dager før bryllupet hadde jeg lyst å avlyse hele greia, forteller Marte.

Men paret gjennomførte bryllupet. De fineste bildene ble plukket nøysomt ut og delt raust til alle venner på sosiale medier.

Den nybakte moren hadde også planlagt i detalj hvordan barselpermisjonen skulle benyttes. Marte skulle skrive bok, pusse opp boligen i Stavanger og begynne å trene.

Men det var før småen fikk kolikk og før hun brått ble gravid på nytt.

– Etter fire måneder sa det stopp, vi var helt utslitte, sier Marte.

Mammablogg, bryllupsskjolen

GARDINHISTORIE: Brudekjolen er ikke lenger helt hvit, men gjør nytte for seg på loftsrommet

Foto: NRK

Pusterom i Spania

Den lille familien bestemte seg for å leite etter et mindre stressende liv i Spania, langt unna vinterdresser, ullklær og rushtrafikk.

– Vi dro på en overlevelsestur som varte i to år, sier Marte, og legger til at det spanske lynnet passet småbarnsforeldrene perfekt.

– I Spania er de litt slik som oss, de tar ting som de kommer, og de kommer ofte for seint, smiler Marte.

For i Norge kan forventningene som omverdenen har til barneoppdragelsen fort bli for høye, mener hun.

– Det finnes bare én måte å oppdra barn på i Norge, og viker du fra det, kommer mammapolitiet og arresterer deg. Det kan virke som at hvis alle foreldre gjør alt helt likt, så vil alle barn bli lykkelige og perfekte, sier Marte.

Familien i Spania

UPERFEKT FAMILIE: Å lage vellykkede bildehilsener kan være en prøvelse. Marte med lille Pernille, Sjur, Rasmus og Sjurs sønn Jesper.

Foto: privat

Droppet solskinnshistoriene og fikk mange klikk

I Spania ble Marte kontaktet av redaktøren av Mitt Spania, en nettavis for nordmenn som bor eller ferierer i landet.

Marte fikk i oppdrag å skrive om hvordan det var å oppdra barn i utlandet. De første historiene handlet om solfylte dager på stranden, om barna som badet og at familien hadde det helt fantastisk.

– Vi mennesker har et grunnleggende ønske om å vise oss fra vår beste side, sier Marte.

Livet i Sydenland

ÆRLIG SMÅBARNSMOR: Småbarnslivet har mange gleder og noen gråværsdager

Foto: privat

Hun følte en dag at hun hadde gitt etter for fasadepresset, at hun leverte falske bilder av livet. Marte valgte derfor å avsløre grinete unger i solsteiken, sand i bleiene og skrev om at hverdagen er med også til Sydenland. Og leserne satte stor pris på de mer ærlige hverdagshistoriene. Oppmuntret av den positive responsen, ble innleggene hennes mer og mer ærlige.

De fikk etter hvert så mange klikk at redaktøren oppfordret henne til å starte sin egen blogg, og bloggen Casakaos ble født – En foreldreblogg garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips.

Ikke lett å være uperfekt

Ifølge foreldreparet på Raufoss er det ikke lett å vise at man ikke er perfekt. Marte sier hun er lei alle de moralske pekefingrene i sosiale medier om hvordan det bør se ut hjemme hos småbarnsforeldre, hva de bør lese for barna og hvordan barn skal oppdras.

Mammablogg om supermann ruler i stua

SUPERMANN HERJER: Rasmus (5) vil leke heller enn å spise middag, noen ganger.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Marte og Sjur er enige om hva de skal være konsekvente på og hvilke kamper de må ta når ungene tester grenser.

Mange har kommentert familiens uvanlige forhold til felles middagsmåltider, der barna selv kan velge om de vil spise middag sammen med mor og far.

– Jeg orket ikke all kranglingen og maset lenger. Da vi droppet middagskravet viste det seg at ungene kom til bords allikevel, i åtte av ti tilfeller, sier Marte.

– Det kan se ut til at vi har gått lei av å lese om det perfekte, rosenrøde livet i sosiale medier. Folk tror ikke på det lenger, og vil heller lese historier fra hverdagen slik som den utarter seg for folk flest.

Høyskolelektor Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI

Voksende mottrend mot det perfekte glansbildet

Den uperfekte mammabloggeren på Raufoss er bare en av flere bloggere som trekkes frem som en motvekt til de mange etablerte og tilsynelatende perfekte rosabloggerne. I stedet for å bli servert glansbilder ønsker flere å lese ekte historier fra hverdagen som de kan kjenne seg igjen i.

Høyskolelektor Cecilie Staude fra Handelshøyskolen BI

– LEI AV GLANSEN: Høyskolelektor Cecilie Staude fra Handelshøyskolen BI tror lesere begynner å gå lei perfekte rosablogger, og heller vil lese ekte hverdagshistorier.

Foto: Handelshøyskolen BI

Høgskolelektor ved Institutt for Markedsføring på BI, Cecilie Staude, synes det er flott at flere typer bloggere nå løftes fram i lyset.

– Det kan se ut til at vi har gått lei av å lese om det perfekte, rosenrøde livet i sosiale medier. Folk tror ikke på det lenger, og vil heller lese historier fra hverdagen slik som den utarter for folk flest, sier Staude.

Det er innblikkene fra bloggerens ekte liv uten den pyntede fasaden som fascinerer leserne, ifølge Staude.

Gråbloggere med større troverdighet

Bloggere som skriver om livet slik det faktisk er omtales som gråbloggere. Staude sier gråbloggere har blitt mer relevante for leserne å følge fordi de skårer høyt på troverdighet.

– Det å skrive en åpen og ærlig blogg gir bloggeren større troverdighet. Hvis det blir kjent at bloggeren pynter på fasaden ved å fikse på bilder og lignende så kan det svekke bloggen, forklarer Staude.

Hun tror det derfor er lettere for gråbloggere å beholde troverdigheten overfor sine lesere over tid enn det kan være for rosabloggere.

Jeg baker kun Toro-kaker og jeg lager bare mat når jeg absolutt må. Kjøkkenet er mannens domene. Jeg bruker heller ikke overdrevent mye tid på å rydde og vaske.

Marte Frimand-Anda, mammablogger
Uperfekt mor på ski

UPERFEKT MOR: Marte tar en Selfie under et uhell på skituren med poden i pulken

Foto: Privat

Vanskelig å være foreldre

Om førsteinntrykket av familien på Toten kan virke en smule kaotisk er det allikevel solide grunntanker som ligger bak. Enkelte regler firer ikke den uperfekte moren på.

– Det er ikke lov å mobbe eller være slem mot andre, verken voksne eller barn, forteller Marthe, som selv vokste opp med en far som er barnepsykolog.

Kravene som stilles til småbarnsforeldre om å oppdra barn riktig i tillegg til å ha et spennende hus, lage mat fra bunnen, bake flotte bursdagskaker og se ut som man gjorde før man fikk barn har Marte nå lagt bak seg

Som hun selv skriver på bloggen sin:

Jeg har hoppet av denne karusellen. Vi lever helt pedagogisk ukorrekt, men med mye kjærlighet og humor. Velkommen skal du være!

Intervju med Marte Frimand-Anda, mann Sjur og sønnen Rasmus.

HOPPET AV KARUSELLEN: Årets mammablogger Marte Frimand-Anda sier hun ikke lenger bryr seg om å fremstå som den perfekte småbarnsmoren i sosiale medier.