Hopp til innhold

Vil ha forvaring for nabofaren fra Alvdal-saken

ELVERUM (NRK): Aktor Iris Storås mener at mannen som ble dømt i Alvdal-saken og som nå er tiltalt for overgrep mot ytterligere en sønn, viser en hensynsløshet uten sidestykke. Forsvareren mener tiltalte må frifinnes

Iris Storås

TINGRETTEN: Statsadvokat Iris Storås er aktor i saken mot mannen som er tiltalt for overgrep mot sin sønn. Rettssaken gikk fire dager i Nord-Østerdal tingrett. Hun har også vært aktor i Alvdal-saken og overgrepssaken mot mannen i fjor.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen bør dømmes til forvaring på 15 år med en minstetid på 10 år som en samlestraff med to andre dommer, ifølge aktor. Han soner for tiden en dom på 11 års fengsel.

– Bakgrunnen for forvaring er blant annet at de sakkyndige mener det er høy risiko for at han vil begå flere overgrep, og han kan nå bli dømt for overgrep mot et tredje barn.

Tiltalte nekter straffskyld.

Under Alvdal-saken ble han kalt nabo-faren og dømt for å ha latt andre begå overgrep mot hans barn. I fjor ble han sjøl dømt for overgrep mot en sønn og en datter, nå er han tiltalt for overgrep mot nok en sønn. Overgrepene skal ha skjedd samtidig som overgrepene i Alvdal-saken.

– En del av hverdagen

Frode Wisth

FORSVARER: Advokat Frode Wisth er den tiltaltes forsvarer. Mannen nekter straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Hovedbeviset i saken er sønnens forklaring.

Aktor Iris Storås mener hans forklaring styrkes når man ser på hva søsteren og broren har fortalt om overgrep, hva vitner har sagt om hvordan forholdene var i hjemmet og sønnens reaksjon etter at han anmeldte faren.

– For han ble overgrepene en del av hverdagen. Han opplevde at det var normalt, han levde i dette. Han mobiliserer seg hver dag for å glemme det som skjedde, det er nesten en umenneskelig oppgave slik jeg ser det, sa Storås i sin prosedyre.

– Hensynsløs

Tiltalte er dømt to ganger tidligere, noe som viser hva han er i stand til, ifølge aktor.

– Han er dømt for å ha begått overgrep på sine egne barn, han er dømt for å ha sett på at andre begikk overgrep mot sine barn, jeg vet ikke hva som er verst. Han viser en hensynsløshet uten sidestykke. Han har ingen sperrer, ingen grenser for hva han gjør med sine barn, sa statsadvokat Storås i sin prosedyre.

Aina Helene Tvengsberg

BISTANDSADVOKAT: Advokat Aina Helene Tvengsberg mener at fornærmede i saken må få en oppreisning på 250 000 kroner.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Fornærmedes bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg la ned påstand om oppreisning på 250 000 kroner.

– Har ikke begått overgrep

Tiltaltes forsvarer Frode Wisth sa i sin prosedyre at det ikke er tvil om at sønnen har blitt utsatt for overgrep med tanke på Alvdal-saken, men mener tiltalte ikke har begått overgrep mot sønnen.

Wisth mener det er flere grunner til dette:

  • Sønnen har tidligere benektet at faren har begått overgrep mot ham.
  • Det kan være falske minner.
  • Hans forklaring om overgrep mangler detaljer.
  • Han har et økonomisk motiv med tanke på at han kan få oppreisning.
  • Mor som bodde i huset hadde ingen mistanke om at det skjedde overgrep.

Forsvarer sa i sin prosedyre at med tanke på hvor strenge beviskravene er i en sak som dette så kan ikke tiltaltes dømme.

Hvis han dømmes så mener jeg at to år er passende som tilleggsstraff til de 11 årene han allerede soner. Det er ikke grunnlag for forvaring. Idømmes han å betale erstatning så bør det ligge på mellom 100 000 - 150 000 kroner.

Saken oppdateres.

Flere saker fra Innlandet