Hopp til innhold

Vitne i overgrepssak: – Han har et stort hat mot faren

ELVERUM (NRK): Mannen som ble omtalt som naboen i Alvdal-saken er tiltalt for overgrep mot nok et barn. Fornærmedes søster forklarte at han hadde sagt at faren ikke hadde vært snill mot ham heller.

Iris Storås, Frode Wisth

TINGRETTEN: Det er satt av fem dager til rettssaken i Nord-Østerdal tingrett, som av praktiske årsaker går i tinghuset i Elverum. Aktor i saken er statsadvokat, Iris Storås, og mannens forsvarer er advokat Frode Wisth.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen nektet for å ha forgrepet seg på sønnen da rettssaken startet mandag i Nord-Østerdal tingrett.

Ifølge tiltalen skal overgrepene ha startet da sønnen var sju år, fra 2002 til 2005 i Alvdal. Mannen ble omtalt som nabo-faren i Alvdal-saken og dømt for medvirkning til overgrep mot to av sine barn.

Søster forklarte seg

Sønnen som nå har anmeldt ham for overgrep er et av disse barna. Mannen ble i fjor dømt for overgrep mot to av sine barn.

Aina Helene Tvengsberg

BISTANDSADVOKAT: Advokat Aina Helene Tvengsberg er fornærmedes bistandsadvokat.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Et av disse barna forklarte seg i retten tirsdag. Hun er også et av barna fra Alvdal-saken.

Hun forklarte at hun og broren aldri snakket om overgrep, men at han skal ha sagt at faren ikke var snill mot ham heller.

– Det ble ikke utdypet noe mer. Jeg vet ikke om han ble utsatt for overgrep i Alvdal. Vi snakket ikke om det, sa den unge kvinnen, som ga sterkt uttrykk for at hun hatet faren.

– Utsatt for det samme

En samboer til en annen bror vitnet også tirsdag. Dette er et av barna som faren i fjor ble dømt for å ha misbrukt. Han døde før rettssaken kom opp for retten. I forbindelse med begravelsen kom samboeren i kontakt med fornærmede i nåværende sak.

De snakket en del sammen, også om Alvdal-saken og den andre saken som snart skulle opp i retten.

– Han sa at det som hadde skjedd med broren hans, også hadde skjedd ham. Jeg spurte ikke mer for jeg visste hva broren, min samboer, hadde opplevd. Jeg visste at han ble utsatt for overgrep fra sin far, forklarte kvinnen.

Hun så flere likhetstrekk i væremåten mellom de to brødrene.

– Uroligheten, rastløsheten, måten de snakket på og begge uttrykte et veldig hat mot faren. De ville ikke ha noe med ham å gjøre eller snakke om ham. Begge drakk mye og var mye sinte. De slet psykisk.

– Fortalte om overgrep

En tidligere kjæreste av fornærmede forklarte også at han sliter psykisk på grunn av barndommen.

Han hadde fortalt at han ble voldtatt av faren og var en del av Alvdal-saken.

– Han er mye sint, er lei seg. Han grudde seg til å vitne her. Han ville ikke at jeg skulle vitne fordi han ikke ville dra meg inn i saken. Jeg vil vitne for å hjelpe ham med å komme videre med livet. Dette er en veldig, veldig tung sak for ham.

Hun sa også at han er veldig sint på faren.

Flere saker fra Innlandet