Hopp til innhold

Sakkyndige: – Fare for at tiltalte kan begå nye overgrep

ELVERUM (NRK): Mannen som ble dømt i Alvdal-saken og nå er tiltalt for overgrep mot nok et barn kan begå nye overgrep hvis han slippes fri, mener de rettspsykiatriske sakkyndige.

Jim Aage Nøttestad, Michael Setsaas

SAKKYNDIGE: De to erfarne psykologene Michael Setsaas og Jim Aage Nøttestad er oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndige i overgrepssaken mot nabo-faren fra Alvdal-saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ifølge tiltalen mot mannen skal dette ha skjedd mellom 2002 og 2005, fra sønnen var syv år. Dette er samme periode som overgrepene i Alvdal-saken skjedde.

Mannen er dømt for å ha latt andre misbruke to av sine barn i Alvdal-saken. I fjor ble han dømt for overgrep mot et av disse barna, samt en annen sønn. Sønnen som nå har anmeldt faren er det andre barnet fra Alvdal-saken. Den tiltalte nekter for overgrep.

– Fare for nye overgrep

– Aktor Iris Storås har varslet en påstand om forvaring med en minstetid på 15 år som en fellestraff med de to tidligere dommene. Bakgrunnen er fare for at han vil begå nye overgrep hvis han slippes ut fra fengslet, ifølge aktor.

Jim Aage Nøttestad, Michael Setsaas, Iris Storås, Aina Helene Tvengsberg

TINGRETTEN: Aktor Iris Storås i samtale med bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg og psykologene Michael Setsaas og Jim Aage Nøttestad under rettssaken i Nord-Østerdal tingrett. Av praktiske årsaker går saken i Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Noe som gjør at det er laget en rettspsykiatrisk erklæring om den tiltalte av de rettspsykiatrisk sakkyndige, Michael Setsaas og Jim Aage Nøttestad.

De konkluderer med at tiltalte er pedofil, har en dyssosial personlighetsforstyrrelse og at faren for at han vil begå nye seksuelle overgrep hvis han løslates er høy.

Pedofili begrunner de med at han sjøl har sett på at hans barn har blitt misbrukt, filmet og tatt bilder av dette. De mener at dette styrkes hvis han blir dømt denne gangen også.

– Umulig med behandling

Rettssakkyndige mener at behandlingstid er to år, hvis det ikke er bedring da må det til ytterligere to år.

Utfordringen i denne saken, ifølge Setsaas, er at tiltalte nekter for at han har begått overgrep og mener at han er uskyldig dømt to ganger.

– Det er umulig å gjennomføre behandling når han benekter. For at en behandling skal fungere må det foreligge en diagnose og det må være motivasjon til å gjennomføre behandling, sa Setsaas.

De sakkyndige mener at risikoen for nye overgrep nå er høy, og at den fortsatt vil være det om ti år hvis premissene er de samme som nå.

– Mener var god far

Nøttestad sa at tiltalte har ingen refleksjoner over hva han kan ha gjort med tanke på at barna har store psykiske problemer.

– Han begrunner det med at han var mye borte. Den negative beskrivelsen av familien skyldes baksnakking og slarv, ifølge han. Han mener han var en god far.

Ifølge erklæringen har tiltalte psykiske lidelser og adferdsforstyrrelsen grunnet rus – og alkoholmisbruk gjennom mange i år.