Hopp til innhold

Dømt for seksuelle overgrep mot egne barn

Mannen som ble dømt for medvirkning til overgrep i den såkalte Alvdal-saken er nå dømt til fire års fengsel – for overgrep mot sine egne barn.

Iris Storås, Frode Wisth

En mann er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fire års fengsel for overgrep mot sine egne barn. Her er aktor Iris Storås og mannens forsvarer Frode Wisth.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

En 50 år gammel mann er i Sør-Østerdal tingrett funnet skyldig i seksuelle overgrep mot egne barn, og dømt til fire års fengsel. Dommen er en forlengelse av den mye omtalte Alvdal-saken.

Den 50 år gamle mannen var nabo til paret som tidligere ble dømt til 11 og 12 års forvaring. Paret ble funnet skyldig i seksuelle overgrep mot Alvdal-morens to barn og de to nabobarna. Den 50 år gamle mannen ble dømt til sju års fengsel for medvirkning, for å ha gitt tillatelse til at naboparet kunne misbruke hans egne to barn.

I ettertid ble han også tiltalt for selv å ha forgrepet seg på de to barna sine, en sønn og en datter. Dette var basert på senere forklaringer fra barna.

Les også: Alvdal-nabo dømt for overgrep igjen

Fornøyd aktor

Dommen på fire års fengsel er identisk med påstanden fra påtalemyndigheten i saken. Straffen kommer til tillegg til dommen han nå soner, på sju års fengsel.

– Mannen er domfelt etter tiltalen, altså for overgrep mot begge de fornærmede, han er også ilagt en tilleggsstraff på fire år, og det er vi fornøyd med, sier aktor Iris Storås til NRK.

Statsadvokat Storås legger til at det er en spesiell situasjon i denne saken, ved at en av de fornærmede, mannens sønn, er død.

Forsvarer om Alvdals-nabo

Mannens forsvarer Frode Wisth har ikke fått diskutert dommen med mannen i ettermiddag, men sier at han vet mannen er skuffet og at dommen vil bli anket.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

– Ekstra alvorlig handling

I straffeutmålingen legges det vekt på at det er ekstra alvorlig når overgrep blir gjort av et barns forelder. Det står skrevet i rettspapirene:

– Handlingene er begått på steder hvor barn skal kunne føle seg trygge og tatt vare på. Dette forsterkes av at gjerningspersonen er en forelder, som barn i særlig grad er avhengig av. Dette er elementer som gjør handlemåten ekstra alvorlig og skadevirkningene særlig store.

Kommer til å anke dommen

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og har ikke hatt noen forklaring på hvorfor barna sa at han hadde forgrepet seg på dem.

Hans forsvarer Frode Wisth argumenterte i retten for at 50-åringen måtte frifinnes, og mente det ikke kunne utelukkes at det var noen andre som sto bak overgrepene.

Wisth sier at han ikke har fått diskutert saken med sin klient i etterkant av at dommen ble forkynt, men sier likevel til NRK tirsdag ettermiddag:

– Jeg vet at han er skuffet over dommen, og at han kommer til å anke.

Flere saker fra Innlandet