Hopp til innhold

Sønnen fortalte om gjentatte seksuelle overgrep

ELVERUM (NRK): Mannen som er omtalt som nabo-faren i Alvdal-saken er tiltalt for overgrep mot nok et barn. Under rettssaken forklarte sønnen om overgrep som skal ha skjedd fra han var syv år i 2002.

Iris Storås, Frode Wisth

TINGRETTEN: Aktor, statsadvokat Iris Storås og forsvarer, advokat Frode Wisth i samtale under rettssaken. Det er satt av fem dager til rettssaken i Nord-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Faren nektet straffskyld da rettssaken startet i Nord-Østerdal tingrett mandag.

Han ble i 2011 dømt til sju års fengsel for medvirkning til overgrep mot egne barn i Alvdal-saken. I fjor ble han dømt for overgrep mot en sønn og en datter.

Tiltalt for overgrep igjen

Nå er han tiltalt for overgrep mot sitt tredje barn. Dette skal ha skjedd mellom 2002 og 2005, samtidig som overgrepene i Alvdal-saken.

Sønnen som nå har anmeldt faren er ett av barna fra Alvdal-saken.

«Mer enn nok»

Sønnen, som nå er i 20-årene, fortalte om gjentatte seksuelle overgrep, som skal ha skjedd fra han var syv år. Aktor Iris Storås lurte på hvor ofte det skjedde.

– Jeg vet ikke, mer enn nok. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å gjøre som han sa. Jeg var redd ham, for å få juling. Jeg fortalte ikke om overgrepene til noen. Jeg var sju år, hvem skulle jeg sagt det til.

Han forklarte seg lavt og rolig, men snakker fort.

Aina Helene Tvengsberg

BISTANDSADVOKAT: Advokat Aina Helene Tvengsberg er fornærmedes bistandsadvokat.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Jeg ble vant til overgrepene. Jeg tenkte ikke så mye over det etter hvert. Det var det eneste livet jeg var vant til. Jeg var vant med at livet var et helvete, for å si det mildt.

Han sa det var vanskelig å forklare seg om det som skal ha skjedd. Han ser ting for seg, men klarer ikke å få ut ordene. Det var først i fjor at han fortalte noen om dette. Han valgte å anmelde faren for å bli ferdig med saken og legge den bak seg.

I dag er han mye sint, sover dårlig og har mange tanker om overgrepene.

– Ikke sagt noe før

Forsvarer Frode Wisth lurte på hvorfor sønnen ikke hadde fortalt om overgrepene tidligere. Han har blitt spurt flere ganger av politiet og i tidligere rettssaker, men nektet for at det hadde skjedde overgrep.

– Jeg hadde mer enn nok med den andre saken, sa sønnen og henviste til Alvdal-saken.

Wisth lurte også på om han kunne skille mellom overgrepene som ble begått i Alvdal-saken og de som faren skal ha begått, noe sønnen sa han kunne.

Tiltalte mener at sønnen dikter opp overgrepene eller har blitt fortalt hva han skal si.

– Jeg blir målløs. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det han sier er helt stikk i strid med hva jeg husker.

Han nekter for å ha begått overgrep mot sønnen, han mener også han er uskyldig dømt to ganger.