Hopp til innhold

Styrker norsk TV-drama med ny avtale

Dramatikerforbundet og NRK har inngått en avtale slik at alle skal kunne se NRKs nye dramaproduksjoner når de vil.

Dramatikerforbundets Monica Boracco og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Dramatikerforbundets Monica Boracco og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen signerer avtalen som sikrer at nytt norsk TV-drama blir liggende i NRKs mediespiller tidsubegrenset.

Foto: Kjersti Apenæs / NRK

Fremveksten av strømmetjenester har endret måten å se dramaserier på. Fredag signerte NRK og Dramatikerforbundet en avtale som er tilpasset de nye medievanene.

Tidsubegrenset rett

Avtalen gir NRK tidsubegrenset rett til å publisere nye NRK-produksjoner. Det betyr at kommende dramaserier fra NRK kan være tilgjengelig i nettspilleren «NRK TV» når publikum selv måtte ønske å se seriene.

NRK forhåndsbetaler for de nye og omfattende publiseringsrettighetene. Samtidig er NRK blitt enig med Dramatikerforbundet om at arbeids- og rettighetsvederlaget til dramatikerne skal økes vesentlig sammenliknet med tidligere avtaler.

Styrker norsk TV-drama med ny avtale

Samlet for signering: Foran Monica Boracco og Thor Gjermund Eriksen. Bak f v Dramatikerforbundets Petter Rosenlund og Thor Gardarsson sammen med NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Foto: Kjersti Apenæs / NRK

- Løft for norsk TV-drama

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener avtalen vil gi et nytt løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen.

- Norsk tv-drama er på vei opp. Samtidig har konkurransen om publikums oppmerksomhet aldri vært hardere. Folk har tilgang til dramaserier fra hele verden. Vårt mål er å tilby norsk drama som holder så høy kvalitet og som er så enkelt tilgjengelig at det faktisk blir valgt i konkurranse med et internasjonalt tilbud. Derfor har vi strukket oss langt for å få til denne avtalen. Den gir dramatikerne betydelig bedre arbeidsvilkår, sier Eriksen.

Kringkastingssjefen mener at avtalen sikrer et enda bedre samarbeid mellom NRK og den norske dramabransjen.

- Vi i Dramatikerforbundet er glade for å ha kommet frem til en midlertidig avtale med NRK som gir et historisk løft for norske tv-dramatikere, sier leder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco.

- Avtalen innebærer omfattende rettighetsoverdragelser til NRK og det har vært et omstridt punkt i forhandlingene. Nå gjør vi oss erfaringer i en treårsperiode og er fornøyd med at partene har forpliktet seg til å forhandle om en ny avtale om vederlag for fortløpende bruk. I motsetning til praksis hos kommersielle mediehus, er dramatikerne her sikret sine litterære rettigheter, kollektive rettigheter, samt gode royalty- og remakerater. Vi har en forventning om at listen nå vil legges høyere også på kommersielle produksjoner i fremtiden, sier hun.

Avtalen gjelder fra 24. mars 2017 til 31. desember 2019. Det er en felles ambisjon at NRK og Dramatikerforbundet møtes til nye forhandlinger høsten 2019, før avtalen utløper.