Hopp til innhold

– En unnskyldning kan være helt avgjørende for å komme seg videre

Utvalg vil ha nasjonalt varslerombud og øke erstatningen til varslere. – Men ofte er det viktigste å få en erkjennelse fra arbeidsgiveren, sier utvalgsmedlem Birthe Eriksen.

Birthe Eriksen

VIL GI VARSLERE MER PENGER: Regjeringens varslingsutvalg, der advokat Birthe Eriksen har deltatt, vil heve erstatningsnivået for varslere som er utsatt for gjengjeldelse. – Erstatning kan bidra til å kompensere for at man har stått i en tøff situasjon over lang tid, sier Eriksen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Det regjeringsoppnevnte varslingsutvalget har i halvannet år jobbet frem forslag til hvordan Norge kan få bedre systemer for varsling i arbeidslivet. Torsdag fikk arbeidsministeren utredningen deres i hendene.

I den oppfordrer utvalget blant annet politikerne til å opprette et nasjonalt «varslerombud».

I tillegg vil de heve erstatningssummene for varslere som blir utsatt for gjengjeldelse i strid med arbeidsmiljøloven.

Varslingsekspert, advokat og utvalgsmedlem Birthe Eriksen, sier domstolene i dag vanligvis fastsetter oppreisingserstatningen i slike saker til 100.000-150.000 kroner. Det er på nivå med erstatning for voldtektssaker.

– Den høyeste oppreisningserstatningen som er gitt, er vel de 200.000 Robin Schaefer fikk, sier Eriksen om politimannen som varslet om Monika-saken.

– Erkjennelse og unnskyldning viktig

Nå mener utvalget altså at satsene bør heves, for at det skal svi for arbeidsgivere å bryte reglene.

«Gjengjeldelse utøves ofte over tid og kan omfatte ulike elementer som ignorering, avvisning og direkte sanksjonering i form av mobbing, trakassering og marginalisering», skriver varslingsutvalget i utredningen.

Advokat Eriksen, som har og har hatt flere varslere som klienter, påpeker imidlertid at en unnskyldning ofte er minst like viktig som pengene.

– En erstatning kan bidra til å kompensere for at man har stått i en tøff situasjon over lang tid. Men jeg har sett mange eksempler på at en erkjennelse og en unnskyldning fra arbeidsgiver, er mye viktigere for varsleren enn selve erstatningen, sier Eriksen.

Liv Heidrun Heskestad

HAR KJEMPET HARDT: – Fire år har det tatt. Det er egentlig aldeles utrolig, sier Liv Heidrun Heskestad om tiden fra hun varslet til hun endelig føler hun har fått anerkjennelse.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Går ut fra at dette fører til læring

Eriksen sier en erkjennelse fra arbeidsgiveren kan ha «enormt stor helsebringende effekt» for varsleren.

Denne uken kunne NRK fortelle at det offentlige læremiddelselskapet Nasjonal digital læringsarena (NDLA) har valgt å gi en av varslerne en unnskyldning og oppreisning. Liv Heidrun Heskestad varslet om uheldige bindinger mellom NDLA og en leverandør.

Nå har Heskestad fått utbetalt 100.000 kroner, og en beklagelse svart på hvitt.

– At varsleren endelig har fått både erstatning og unnskyldning – og ikke minst en erkjennelse av hva hun har stått i, kan gjøre det mulig å legge saken bak seg, og komme seg videre i livet, uten at det skader helsen hennes, sier Eriksen.

Hun reagerer imidlertid på at det gikk fire år fra Heskestad varslet til oppreisningen kom.

– Jeg går ut fra at dette er en sak som fører til læring i NDLA, sier Eriksen.

– Samtidig er varsling fremdeles et litt umodent felt, og jeg tror saken kan ses litt som et symptom på det. Jeg håper utredningen vår kan bidra til økt bevissthet, og at det i seg selv vil føre til at færre varslere må stå i ting altfor lenge, sier Eriksen.