Hopp til innhold

Nok en NDLA-leder slutter: – Ikke noen ønskelig situasjon

Han ble omtalt som «spesielt godt egnet» til å videreutvikle det omstridte offentlige læremiddelselskapet. Drøyt tre måneder senere byttes den midlertidige sjefen ut med en ny midlertidig sjef.

ndla.no

BRÅ LEDERAVGANG: NDLA tilbyr gratis digitale læremidler, finansiert av norske fylkeskommuner. Nå får selskapet nok en ny midlertidig leder.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I november 2017 sluttet den forrige faste daglige lederen i Nasjonal digital læringsarena (NDLA) på dagen etter mistillit fra styret. Teknisk leder Christer Gundersen overtok jobben midlertidig.

Det skjedde etter avsløringene om at et privat konsulentselskap hadde tjent store penger på NDLA, mens konsulentene selv hadde sentrale posisjoner i det fylkeskommunale læremiddelselskapet.

NDLA driftes med penger fra alle norske fylkeskommuner utenom Oslo, og får overført over 80 millioner kroner årlig. Revisjonsrapporter slo fast at flere lovverk var brutt, og politikere flere steder i landet varslet saken til Økokrim.

Nå opplever selskapet nok en brå lederavgang.

På NDLAs nettsider ble Gundersen nylig byttet ut med Sigurd Trageton som konstituert daglig leder, uten at det er oppgitt hvorfor. Eierfylkene har heller ikke fått oppgitt noen årsak til lederskiftet, får NRK opplyst.

Fant ikke ny permanent sjef

Til NRK forteller Trageton at han har hatt jobben i en uke. Han kommer utenfra, fra stillingen som assisterende rektor ved Årstad videregående skole i Bergen.

Trageton var ikke blant de 16 søkerne da NDLA i fjor sommer utlyste stillingen permanent.

Etter den utlysningsrunden valgte NDLA-styret i november å videreføre Christer Gundersens engasjement som konstituert daglig leder fremfor å ansette en ny fast toppsjef.

«Gundersens kompetanse knyttet til utvikling av åpne digitale læringsressurser gjør han spesielt godt egnet til å lede videreutviklingen av NDLA», skrev styrelederen på selskapets nettsider.

Christer Gundersen, daglig leder i NDLA

– IKKE NOEN DRAMATIKK: Christer Gundersen sier han selv tok initiativ til å gå av som midlertidig daglig leder i NDLA.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Begge «spesielt godt egnet»

Han understreket at Gundersens egnethet også gjaldt utviklingen av NDLAs «strategiske posisjon».

Men tre og en halv måned senere er det altså en annen, også han midlertidig, som skal utvikle det omstridte læremiddelselskapets strategi.

NRK tok kontakt med NDLA om saken torsdag formiddag. Torsdag ettermiddag omtales Gundersens avgang og Tragetons inntreden på NDLAs nettsider.

Ingen årsak til lederskiftet er oppgitt, men i meldingen fremkommer det at NDLA-styret også holder den nye lederens kvaliteter høyt.

Faktisk omtales Trageton på nøyaktig samme måte som Gundersen ble i november – som «spesielt godt egnet til å lede videreutviklingen av NDLA, både med tanke på strategisk posisjon og som virksomhet».

– Ikke noen dramatikk

Christer Gundersen er opprinnelig teknisk leder i NDLA, og har nå formelt sett fått permisjon fra den jobben for å jobbe for fullt med «The Global Digital Library».

Han sier han selv tok initiativ til å slutte som konstituert daglig leder, og gikk av 28. februar.

– Det er ikke noen dramatikk i dette. NDLA skal inn i en ny strategiprosess, og da mente jeg det var en fordel om en som bodde i Bergen kunne lede den, sier Gundersen, selv bosatt på Hamar.

Styreleder John Arve Eide opplyser at også de har vært opptatt av at selskapets daglige leder skal ha høy tilstedeværelse på NDLAs hovedkontor i Hordaland fylkeskommunes lokaler i Bergen.

John Arve Eide

NY UTLYSNING: Styreleder John Arve Eide sier den permanente lederjobben i NDLA vil bli utlyst om kort tid.

Foto: Ann Kristin Ohrstrand / Akershus fylkeskommune

– Ikke ønskelig

At man ikke fant en egnet kandidat som kunne oppfylle dette ønsket, var også en del av bakgrunnen for at en permanent daglig leder ikke ble ansatt i fjor høst, forteller Eide.

– Vi er inne i en periode der vi har ryddet opp i det som har vært, og skal lage ny strategiplan, innføre ny teknisk plattform og berede grunnen for å levere det vi skal i forbindelse med fagfornyelsen (nye læreplaner i norsk skole fra 2020, journ.anm.).

– Vi skal straks utlyse lederjobben permanent, men innser at vi antakelig ikke vil ha en ny permanent daglig leder på plass før til sommeren. Det blir for lenge å gå uten en daglig leder som kan være mye til stede på kontoret i den perioden vi går inn i, forklarer Eide.

Han medgir at det ikke er helt heldig å ansette nok en midlertidig toppsjef etter det som har vært en turbulent periode for selskapet.

– Nei, det var ikke noen ønskelig situasjon å ende opp med skifte nå. Men vi er veldig opptatte av at når vi nå lyser ut jobben permanent, skal vi gjøre en god ansettelse. Annonsen er snart klar, men vi kunne ikke sette alt på vent i mellomtiden, sier Eide.

Sigurd Trageton

NY SJEF: Sigurd Trageton.

Foto: NDLA

Søker jobben permanent

Bergensbosatte Sigurd Trageton sier han kommer til å søke lederjobben permanent.

– Ja, nå har jeg bare vært her en uke, men har fått bekreftet inntrykket av NDLA som en utrolig spennende virksomhet. Dette er et veldig meningsfullt arbeid, sier Trageton.

NDLA har også skiftet kommunikasjonsansvarlig. Hanne-Lisbet Løite er ny i stillingen, som samtidig er omdøpt til kommunikasjonssjef og løftet opp i ledergruppen.