Tidligere sjefsveterinær kritiserer Finnmarksløpet

Etterlyser strengere regelverk.

Finnmarksløpet

I dagens VG, kritiserer Holm Finnmarksløpet og mener at dagens regelverk åpner for organisert dyreplageri.

Foto: Allan Klo

– Enkelte av kjørerne gambler rett og slett med hundenes liv og helse, sier tidligere sjefsveterinær under Finnmarksløpet, Marit Holm.

I dagens VG, kritiserer hun løpet etter at to hunder døde under fjorårets løp – en sak NRK har skrevet om tidligere.

Etterlyser regelendring

Holm etterlyser i VG et strengere regelverk, hvor kjørerne bør diskvalifiseres hvis en hund dør, og hvor det er obligatorisk hvile ved alle sjekkpunktene.

Å løpe 1000 kilometer på under en uke tar på for hundene. Se hvordan Lemen (3 1/2) ble sjekket av veterinærene under Finnmarksløpet i fjor.

Noterer seg regelforslag

Lemen1

På hvert sjekkpunkt går veterinærer gjennom dyrenes helse.

Foto: Erik Lieungh / NRK

Hanna Fredriksen, sjefsveterinær i Finnmarksløpet sier til NRK at de jobber hardt for å ivareta dyrevelferden.

– Finnmarksløpet og løpets deltakere jobber hardt og kontinuerlig for å ivareta dyrevelferden i forbindelse med arrangementet og vi er glade for alle konstruktive innspill som kan bidra til å gjøre løpet enda bedre med tanke på dyrevelferden. Forslagene fra Holm noterer vi oss, og tar dem med oss inn i den totale i evalueringen i etterkant av årets løp, sammen med forslag som fremmes av andre, sier hun.

– Kan det være en idé å innføre de tiltakene hun foreslår?

– Det er ulike synspunkter på hvordan regelverket skal være. Både kjørere og veterinærer har ulike oppfatninger, og det er nok ingen fasit på dette. Men vi vil som sagt ta alle konstruktive forslag med i evalueringen etter årets løp, sier Fredriksen.