Godt hundestell kan gjøre Sigrid Ekran til verdensmester

Sigrid Ekran er timer unna Alta. Foran seg har hun 11 spreke hunder. Det kan bli en avgjørende faktor inn mot mål.

Sigrid Ekran i Karasjok

Sigrid Ekran passer på at alle hundene har det godt på sjekkpunkt.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Går alt etter planen kjører Sigrid Ekran i mål i Alta med nesten fulltallig spann, bare tre er satt igjen underveis. Så mange hunder har hun aldri hatt med seg over målstreken tidligere. God oppkjøring til løpet har lagt riktig grunnlag.

– Det har gått veldig bra med treningen og det har ikke vært noe sykdom blant hundene. I tillegg så har hun unngått sykdom underveis i løpet, forteller bror og handler, Petter Ekran.

Sigrid Ekran ut fra Levajok

Her kjører Ekran ut fra sjekkpunktet på Levajok.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Det er ikke bare en optimal oppkjøring som er årsaken. Sigrid Ekran er kjent for sitt gode hundehold og har tidligere mottatt pris fra Finnmarksløpet for nettopp det.

– Hun er ekstremt flink på dyrestell og det å ta vare på hundene. Alle som deltar på Finnmarksløpet er flink, men hun har et godt øye til det, klargjør handleren.

Sigrid Ekran har 11 hunder i spannet, de nærmeste konkurrentene har 7 og 8. Hundestell trenger ikke være eneste årsak til at hun har flest hunder.

– Det er mange ting som spiller inn, men jeg vil nevne tre hovedfaktorer. Hundestell, hundenes genetikk og hvordan man kjører løpet, forteller ekspertkommentator for Finnmarksløpet, Trond Ørslien.

– Er Sigrid i tet fordi hun har så mange hunder i spannet?

– Sigrid er ikke den som har kjørt raskest, det er Kjell Brennodden og Steinar Kristensen. Hun har derimot kjørt jevnt og fulgt planen sin. Hun har hvilt på alle sjekkpunkt og kjørt på hundenes premisser, forteller Ørslien.

– Kan det være avgjørende mot mål?

– Hun har allerede to timers forsprang, men alt kan skje. Dersom det ikke skjer noe så har hun en fordel mot mål ved å ha så stort spann, klargjør Ørslien.

Kjører slik som planlagt

Klokken 09.00 fredag morgen er Sigrid Ekran halvveis mellom Karasjok og Jotka. Med en snittfart på 12 kilometer i timen er hun forventet inn i Jotka cirka klokken 11.30. Derifra og til Alta er det vanlig å bruke cirka fire timer.

– Jeg snakket med henne på telefonen og alt går veldig bra. Hundene går godt. Hun kommer til å ta den tiden hun og hundene trenger mens vi passer på hva som skjer bak henne. Hun kommer ikke til å presse mot målgang, hun skal i mål med friske og fine hunder, avslutter Ekran.

Created by InfoDispatcher

Her er Sigrid Ekran på sjekkpunkt Levajok. Alle hundene får pleie i form av tøy og bøy når de er på sjekkpunkt.