Hopp til innhold

Se Finnmarksløpet direkte fra sjekkpunkt Karasjok

I dag er vi på plass i Karasjok, og dagens sending skal handle om de fire kjørerne som ligger i teten av 1000-kilometeren i Finnmarksløpet.

Finnmarksløpet direkte fra Karasjok

Se sendinga fra Karasjok her.

– Det er ganske tett blant de fire første i 1000-kilometeren. Vi skal snakke med handlerne til de fire som ligger først i sporet, å bli litt bedre kjent med de ferske profilene, sier programleder Gyda K. Hesla.

Akkurat nå er det Petter Karlsson, Marit Beate Kasin, Ronny Frydenlund, Arnt Ola Skjerve og Birgitte Næss som ligger i teten.

Mange timer med trening

Før et langdistanseløp er det mange timer trening tilbakelagt. En hundekjører trener mellom 25-30 timer i uka i toppsesongen. I tillegg kommer stell og fòring hjemme i hundegården.

En treningssesong starter i slutten av juli og varer til slutten av mars. Treningsmengden er størst i perioden fra midten av oktober og fram til Finnmarksløpet starter. Ved siden av dette har de fleste hundekjørere en jobb å ivareta. Dette betyr mange forsakelser i forhold til familie og venner, for døgnet har 24 timer for en hundekjører også.

– Vi skal få vite litt mer om hvor mye arbeid som ligger bak det å forsere 1100 kilometer over Finnmarksvidda, sier Hesla.

Holder en knapp på svensken

Svenske Petter Karlsson var sulten på pallplass allerede før løpet startet, og har holdt dominansen i teten som planlagt. NRKs ekspertkommentator Hans Petter Dalby tror svensken vil trekke det lengste strået.

– Når han valgte å klinke gjennom Sirbma så fikk han et forsprang på tre timer, i tillegg til at han kjørte inn Ronny Frydenlund som lå en og en halv time bak, sier Dalby.

Det vil også bli vist stemningsbilder fra sjekkpunktet i Karasjok, under direktesendingen.

Siste nytt fra Finnmarksløpet

 • Vant pris som beste førstegangskjører

  Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

  Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

  Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

  Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

  Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

  Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

  I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

  Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

  Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

  Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
  Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
 • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

  Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

  Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

  Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

  Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

  Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

  Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

  Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

  Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
  Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet