Raser mot akupunktur på hunder

- Til skade for hundene, mener representant for Grønn Ungdom.

Raser mot akupunktur på hunder

Disse labbene skal løpe 1000 kilometer. Akupunkturen hjelper «Ylva» med å bedre fysikken.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Å bli stukket i med nåler er ikke viktig, men til skade for hundene, sier generalsekretær i Grønn Ungdom, Anders S. Danielsen.

NRK omtalte tidligere i dag noe av det som er ingrediensene i å forberede seg til store løp som Finnmarksløpet. Dette inkluderer blant annet akupunktur, medisinsk laser og fysioterapi når hundene skal spisse forma frem mot løp, forteller en hundekjører.

Saken fikk Danielsen til å komme med følgende utblåsning på mikrobloggtjenesten Twitter:

– Seriøst. Hvis du stikker nåler i hunden din så burde du miste retten til å ha kjæledyr.

Raser mot akupunktur på hunder

- Hvis man kan velge å bli stukket av nåler eller ikke og det ikke vil ha noen effekt uansett, vil de fleste - også huder - velge det siste, sier Anders S. Danilelsen.

Foto: Privat / NRK

– Begynner i gal ende

Til NRK sier Danielsen at «tweeten» var en spissformulering, og at han ikke mener at folk som benytter akupunktur på dyr bør miste retten til kjæledyr. Men at han vet at akupunktur har begrenset effekt:

– I den grad det har noen bevist effekt er dette begrenset til smerteopplevelser hos mennesker. Vi vet ingenting om hvordan det fungerer på dyr. Sett i lys av problemer med dyrevelferden på Finnmarksløpet så synes jeg at hvis man skal bruke penger på dyrevelferd så er det å begynne i helt gal ende å stikke nåler i hundene sine, sier han.

Danielsen trekker frem Mattilsynets kritikk av Finnmarksløpet i fjor, men sier at han han likevel ikke er kritisk til Finnmarksløpet i sin helhet. Tvert imot synes han at det vises på kroppsspråket hundene i løpet at de trives når de får være i aktivitet.

– Men i grell kontrast til kroppsspråket når de blir stukket i med nåler, sier han.

– Alternativ behandling kan fungere

Derfor oppfordrer Danilelsen til massasje, tøying, oppvarming og potestell fremfor bruk av nåler.

NRK Finnmark har vært i kontakt med handleren til hundekjøreren som har brukt akupunktur, som henviser til klinikken som har anbefalt dette. Det har foreløpig ikke lyktes NRK å få en kommentar fra klinikken.

Sjefsveterinær ved Finnmarksløpet Hanna Fredriksen kjenner imidlertid ikke til bruk av akupunktur av hunder og ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt det er positivt eller ikke for dyrevelferden.

– Det er likevel slik at det er visse ting innenfor alternativ behandling som kan være til hjelp for hundens muskel- og skjelettsystem, som for eksempel kiropraktikk, sier Fredriksen.