NRK Meny
Normal

Rammet av flystreiken – stiller til start i Finnmarksløpet mot alle odds

Moren og stefaren til hundekjører Andreas Tømmervik skulle komme fra Ålesund for å være handlere under Finnmarksløpet, men kommer seg ikke til Alta på grunn av streiken. – Det har vært en utrolig tøff oppkjøring til løpet, sier Tømmervik.

Andreas Tømmervik

Andreas Tømmervik på siste treningstur før Finnmarksløpet.

Foto: Privat.

Hundekjører Andreas Tømmervik (29) fra Asker har hatt noen tøffe døgn. På grunn av pilotstreiken i Norwegian stod han plutselig uten handlere til hundesledeløpet som starter nå på lørdag.

Alternative flybilletter for moren og stefaren, som skulle hjelpe til med hunder, mat og kjøring av bobil, ville kostet 10.000 kroner fra Ålesund til Alta, og det hadde ikke Tømmervik-teamet budsjett til.

– Det har vært vanvittig mye pes, sier Tømmervik.

– Jeg har gått gjennom alle kontaktene mine på Facebook for å prøve å finne noen som kunne steppe inn som handler for meg på kort varsel, men det har ikke vært lett. Det har vært mye stress og lite søvn.

Andreas Tømmervik

Andreas Tømmervik under Finnmarksløpet i fjor. Da måtte han bryte på grunn av sykdom. Nå håper han på revansje.

Foto: Anna Riebelova. Foto tatt for Finnmarksløpet.no

Kennelhoste i nabogården

I tillegg har askermannen vært bekymret for at hundene hans skulle bli rammet av kennelhoste, siden nabo- og forhåndsfavoritt Marianne Skjøthaug og hennes hunder må stå over løpet på grunn av den smittsomme hundesykdommen.

– Jeg har våknet om natta, og hørt etter om det har vært hosting i hundegården. Når det er smitte to kilometer nedi veien, så blir man litt paranoid, sier Tømmervik, som heldigvis ikke har sett noen tydelige symptomer på sykdom hos hundene.

– Håpløst!

For stefar Alf-Jørgen Hernes Tyssing og mor May Brit Tømmervik har det vært tungt å sitte i Ålesund uten å kunne hjelpe Andreas.

– Det har føltes helt håpløst, Andreas er jo ambisiøs, og har lyst til å gjøre det godt i løpet. Han vant hundesledeløpet Alta to-dagers i fjor, og har et godt hundespann, sier Tyssing.

Andreas Tømmervik skal kjøre 500-kilometer-distansen av løpet.

Skulle være handlere

May Brit Tømmervik og Alf-Jørgen Tyssing skulle egentlig være handlere for sønnen Andreas, men kom seg ikke til Alta på grunn av streiken. Her med hundene Emmie og Luna.

Foto: Privat

– Jeg har ikke peiling på hund

Etter mange telefoner og gransking av vennelista på Facebook, fikk Andreas endelig napp sent torsdag kveld.

– Jeg sendte en SMS til en tidligere studiekamerat fra Kautokeino og spurte: «Kan du være med meg som handler på Finnmarksløpet, det er helt krise her!» Så fikk jeg svar etter et minutt: «Ja, klart det! Men jeg har ikke peiling på hund!»

Nå er Tømmervik optimistisk før løpet, med samboeren sin og nå en studiekompis med på laget.

Pressetalsmann i Finnmarksløpet Morten Broks sier til NRK at så vidt han bekjent er det ingen som ikke stiller til start på grunn av streiken.