NRK Meny
Normal

Miquel fra Spania trente bare ti dager på snø før Finnmarksløpet

Ekstremvær for en hundekjører? Det er ikke storm og sprengkulde. Det er den stekende sola i Spania.

hundekjører Miguel fra Spania

Miquel mente Helena var gal som ville ut på Finnmarksløpet, mene etter noen dager var han enig.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Miquel-Angel Martinez (63) har hatt uvanlige utfordringer som hundekjører. Finnmarksløpets ultimate søring er bosatt et par mil utenfor Barcelona, der sommervarmen betyr trøbbel for hundene.

I heten tåler ikke huskyene mer enn litt uskyldig lek på kennelen. Først i september kan de begynne å løpe. Om natta.

– Det er slitsomt når du er ferdig med treninga klokka 3 og skal på jobb klokka 7. Heldigvis er Miquel nå blitt pensjonist, sier Helena Mas, som er hans kone og sjefshandler.

Ville ha snø-garanti

Helena Mas

Helena er Miquels kone og sjefshandler.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Treningen på sommerføre er i prinsippet som i Norge: Hundene får trekke en ATV.

– De første årene tok vi hundene opp til Pyreneene, men det var fortsatt for varmt. Selv om vi kjørte om natta, var det risikabelt å ha hundene i bilen. Om dagen var det vanskelig å finne ly for solen.

Selv i alpene er det vanskelige snøforhold, så Helena ville til et land med garanti om snø.

– Jeg fant Finnmarksløpet på Internett. Miquel sa jeg var gal, men etter noen dager var han enig.

Treningsgrunlaget har vært ujevnt.

– Flere år fikk han ikke trent mer enn to uker på snø. Første gang han skulle prøve seg på 1000-kilometeren, fikk han ikke trent på snø i det hele tatt før vi dro til Finnmark. Ti dager før løpet begynte vi treningen utenfor Alta. Han var i tvil om han kunne gjennomføre. Men hundene så bra ut, og vi var veldig fornøyde med at han fullførte.

God hjelp fra norske venner

Hundekjører-veteranen Kjell Brennodden er blitt en spesiell venn for Miquel og Helena. I 2009 var alle hundene deres for gamle, og Miquel trodde han hadde kjørt sitt siste Finnmarksløp. Men Brennodden lånte velvillig bort 14 hunder.

– Året etter var spannet en miks av Kjells og våre egne hunder. Vi fullførte i topp 10 og var veldig overrasket! I år har vi en hund fra Kjell, en annen fra hans sønn Jo Are, og det gjør at vi kan fortsette. Denne hjelpen er veldig verdifull for oss, sier Helena.

– Vi har ikke så mye penger, så jeg vet ikke hvor lenge vi kan holde på med hundekjøring. Miquel vil gjerne ha flere hunder, men vi har ikke plass.

Hundekjører Miguel fra Spania

Treningen på sommerføre er som i Norge, der hundene får trekke en ATV. Nå er Miquels hunder i gang med den virkelige utfordringen i Finnmark.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK